שתף קטע נבחר
צילום: רויטרס

לפיד: "התחלנו לטפל בעסקים שניזוקו"

שר האוצר הודיע על תוכנית לפיצוי עסקים קטנים שקרובים לעזה. בינתיים, במקום לחגוג את עונת השיא - בענפי התיירות, הבילוי והפנאי מחשבים את ההפסדים. בעל מסעדה בב"ש: "יש לנו ירידה של 70%-80% בהכנסות"

מלחמות קורות בקיץ ובעלי העסקים בדרום ובמרכז מדווחים על בצורת כלכלית ולא יודעים איך יצאו ממנה. תוכנית פיצויים עליה הודיע היום (ה') שר האוצר, יאיר לפיד, אמורה לתת מענה לעסקים קטנים בטווח של 40 ק"מ מרצועת עזה.

 

לפיד בשדרות: "נספק כיפת ברזל כלכלית לתושבי הדרום"

רשות המסים תסייע לעסקים לקבל פיצויים  

הממשלה תחל לפצות עסקים שנפגעו מהמבצע

 

התוכנית מתייחסת להפסדים שצברו העסקים מהיום הראשון למבצע "צוק איתן" ועד לתום חודש אוגוסט. עיקרי התוכנית הם שיפוי מעסקים על שכר לעובדים, השוואת מחזורי עסקים לתקופה המקבילה אשתקד וכן אפשרות לתביעה על נזק תפעולי. עוד כוללת תוכנית האוצר סיוע של 25 מיליון למילואימניקים שגויסו ועסקיהם נפגעו, העמדת ערבויות לטובת מתן הלוואות לעסקים קטנים ומתן סיוע מיידי בזמן אמת לענף התיירות שברובו הושבת לחלוטין.

 

שר האוצר לפיד התראיין היום באולפן ynet ואמר בהקשר זה, כי "העסקים מטופלים. בנינו 3 מסלולים: מסלול שכר, מסלול מחזור - למשל בתיירות שם זה בולט במיוחד, ומסלול לעסקים קטנים. יש 3 מסלולים ירוקים מהירים של החזר מהיר. בנינו קרן סיוע לעסקים קטנים לדרום. זה נותן חמצן. הם לא יצטרכו לחכות. כל המערך הוא בשביל לסייע בזמן אמיתי". צפו בראיון המלא:

 

 

לבנת גינסבורג, רכזת התיירות של אזור שקמה-בשור הכולל 5 מועצות אזוריות, טוענת כי הפגיעה בענף באזור זה התחילה עוד קודם למבצע, שכן הביטולים נרשמו כשהחלה ההסלמה במצב הבטחוני.

 

באזור בשור השקמה, שבו חיות כ-9,000 משפחות, יש 350 חדרי אירוח שמתחלקים בין קיבוצים ומשפחות פרטיות המפעילות צימרים. "אצלנו זה לא צמצום באחוזים, אלא בצורת מוחלטת. החודש בלבד ביטלו את הגעתן כ-150 קבוצות, כלומר 4,000 איש", אמרה גינסבורג. "הערכות הן כי היקף ההפסד הגיע עד כה ל-5 מיליון שקל ועוד מיליון לעסקים תומכי תיירות שמושבתים לחלוטין, דוגמת מסעדות ואטרקציות".

 

עם תחילת המערכה נפתחו באזור חדרי אירוח באזור לטובת חיילים וקצינים, ללא תשלום או בתמורה לתשלום הוצאות מינימלי, כמו כן אמרה גינסבורג כי לפני שבוע נפתח אתר שקורא לציבור לרכוש עתה שוברים לחופשות עתידיות, כשיהיה שקט, במטרה לסייע לעסקים באזור בתזרים המזומנים - http://www.daromlove.co.il

 

באר שבע ואשדוד: אין אירועים, המסעדות ריקות

יעקב פנחס, תושב באר שבע, הוא בעל שלוש מסעדות: שתי בורגריות של רשת "בלאק" באשדוד ובאר שבע וקפה "סיאסטה" בבאר שבע. "אני מדבר על ירידה של 70%-80% בהכנסות וזאת למרות שאני פותח כל הזמן כרגיל מתוך עקרון", הוא אומר.

 

חודשי הקיץ שאמורים להיות המכניסים ביותר עבור פנחס, הפכו לזמנים של תלות כלכלית באשראי מהבנקים, שלדבריו לא תמיד עוזרים. "נתתי צ'קים לפני חודשיים לספקים ואלו אמורים לפדות אותם, אך כשאין כסף שנכנס אין ממה לקחת. לא כל הבנקים מגלים התחשבות ומזרימים אשראי", טוען פנחס. לדבריו, אם הבנקים יגלו יותר גמישות הדבר יניע את המשק כולו.

 

הערכתו היא כי הפסדיו עד כה עומדים על מעל מיליון שקל וזאת לפי אירועים דומים בעבר. "בעמוד ענן ההפסדים הסתכמו על מעל 1.1 מיליון שקל, אבל אין מה לעשות זה לא משהו שיגרום לי לסגור. למרות שאני מדבר בשם עצמי ומעריך שיש לא מעט עסקים קטנים שפשוט לא תהיה להם ברירה".

 

אצל שלום ג'יבלי, הבעלים של אולמי אגמים בבאר שבע, העצירה בפעילות היא אף חמורה יותר. "אנחנו שלושה שבועות בלי פעילות ומדובר על שני גני אירועים שמעסיקים 50 עובדים בשוטף ועוד 120 עובדים זמניים בתקופות לחץ, שהקיץ הזה היה אמור להיות כזה".

 

"אני מקווה שהמדינה תפצה אותנו, כי אנחנו משלמים לעובדים משכורות ויש בעיה של תזרים מזומנים. מבחינת ביטולים, אנחנו מחזירים את כל התשלומים כולל המקדמות ולא תמיד אפשר לדחות למי שביקש, כי גני האירועים כבר תפוסים בחודש אוגוסט". ג'יבלי מוסיף כי עיתוי המבצע הצבאי עם עונת הרווחים החמיר את הפגיעה. "חודשי הקיץ הם החמצן שלנו. ינואר פברואר זה 15% מההכנסות של הקיץ. את הפסדי ההכנסות שלנו אני מעריך עד כה ב-1.4 מיליון שקל ומתוכם מדובר על כ-25% של רווח", הוא מוסיף.

 

אבל בבאר שבע יש גם עסקים קצת יותר אופטימיים. אברהם מימון, הבעלים של תבליני מימון שמפעלם נמצא בבאר שבע, מדבר על פגיעה משמעותית בייצור, אך למרות זאת הוא לא צופה הפסדים משמעותיים. "אמנם ירדנו משלוש משמרות למשמרת אחת ביום ובנוסף חלק מעובדים פשוט לא מגיעים לעבודה, אבל אותי זה לא מעניין כרגע ואני לא מתעסק עם ההפסדים. אנחנו ספק ארצי ולמרות שאני בטוח שלא נספיק להדביק את כל הייצור, הפגיעה העיקרית היא במסעדות ובחנויות ולא בנו".

 

רחובות: מתחם פעילות שרק נפתח - מושבת

רינת (השם המלא שמור במערכת) היא בעלת חנות בגדים בנס ציונה. בימים כתיקונם הכנסות החנות עומדות על כ-60 אלף שקל ומפרנסות שלוש עובדות, בנוסף לבעלת החנות. "יש לנו ירידה של 50% בהכנסות וזה דבר שיכול למוטט את העסק", טוענת רינת ומפנה אצבע מאשימה גם לעבר הבנקים. לדבריה, אין להבטחות הבנקים בתקשורת כיסוי של ממש. "כרגע חזרתי מהבנק שפרסם כי יעניק לעסקים בשפלה הלוואות ויעניק אשראי, אך זה ממש לא כך. כדי שהעסק ימשיך לשרוד אצטרך להילחם - כי אם נופלים טילים הצרכנים לא קונים. לקוחות בורחים לבתים".

 

ברחובות, זה היה צריך להיות הקיץ של עינת דרעי, אחת מהבעלים של מתחם פאנלאנד שנמצא על גג בניין בפארק המדע. המתחם כולל פעילויות לכל הגילאים: החל מג'ימבורי לקטנטנים ועד לבאולינג לבוגרים יותר. לפני כחודשיים נפתח המתחם בשבתות, מתוך תקווה שעם תחילת החופש הגדול ימי הפתיחה יתרחבו. "מהיום הראשון למבצע אנחנו סגורים וזאת אחרי השקעה של רבע מיליון שקל בפרסום", אומרת דרעי.

 

לדבריה, אנשים מתקשרים מידי יום לברר אם צפויה פתיחה קרובה, אך המקום לא יכול לקחת אחריות על פעילות בצל הרקטות. "יש מספר מרחבים מוגנים במקום, אבל רק המחשבה על כמות האנשים והצעקות שיהיו בזמן אזעקה - גורמת לנו להמתין ולהישאר סגורים".

 

אשקלון: קמפיין פתיחת חדר הכושר הפך לקמפיין לקהילה

מועדון הכושר sixpack באשקלון יפתח רק ב-1 בספטמבר. ההשקעה בו עמדה על 18 מיליון שקל וכללה קליטת כוח אדם וקמפיינים שיווקיים בשווי חצי מיליון שקל. נועם קפלן, מנהל חדר הכושר שמתגורר בפתח תקוה, סיפר כי "אין לנו איך לבטל את הכספים שנרכשו לפרסום ולמדיה שנרכשה וגם אי אפשר להחזיר את אנשי הצוות ששכרנו, אז לפחות תיעלנו את הדברים לטובת הקהילה".

 

לדבריו, "אנו מקיימים בשיתוף העירייה שיעורי קקיבוקסינג במקלטים ובקניונים, פעילות לקשישים ובכלל גורמים לאנשים לצאת מהבית קצת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ולדימיר רוטנשטיין, אורי דוידוביץ'
שר האוצר לפיד באולפן ynet
צילום: ולדימיר רוטנשטיין, אורי דוידוביץ'
מומלצים