שתף קטע נבחר

דלקת חניכיים גורמת למחלות לב וסוכרת?

בשנים האחרונות מתרבים המחקרים המצביעים על קשר בין מחלות חניכיים לבין מחלות שונות כמו: מחלות לב וכלי דם, מחלות במערכת הנשימה, סוכרת, אוסטאופורוזיס, לידה במשקל נמוך ועוד. האם הקשר הוא דו סטרי ומה ניתן לעשות כדי להימנע מהנזקים הבריאותיים?

הסכנות בדלקות חניכיים: דלקת חניכיים הינה תהליך זיהומי - דלקתי אשר נגרם עקב הצטברות פלאק, רובד המצטבר על גבי השיניים ומורכב משאריות מזון ומתוצרי חיידקים, במידה ולא והפלאק מצטבר ואינו מסולק מחלל הפה תתחיל להתפתח מחלת חניכיים.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד כתבות על בריאות השינים

איך הלחץ מזיק לשיניים? 7 סימני אזהרה

השתלת שיניים ביום אחד: 4 שיטות חדשות

רווח בין השיניים: האם זה פגם או יתרון?

 

שני סוגי מחלות חניכים

 

1. ג'ינג'יביטיס

מצב דלקתי המוגבל לרקמת החניכיים בלבד, נמצא בשכיחות של 75%-90% בקרב האוכלוסייה הבוגרת ברחבי העולם.

 

סימני הדלקת מתבטאים באודם, בצקת ברקמת החניכיים אשר לעיתים מלווה בדימום בתגובה לצחצוח או לאכילת דברים קשים כגון תפוחים, דלקת החניכיים יכולה להישאר במצבה זה פרק זמן ארוך ויכולה להיות מטופלת בקלות יחסית על ידי צחצוח ושימוש בעזרים משלמים.

 

חשוב לדעת שללא טיפול ושמירה על הרגלי היגיינה אוראלית נכונים, הדלקת עלולה להחריף ולהפוך למחלת החניכיים מתקדמת - periodontitis.

 

2. פריודונטיטיס

תהליך זיהומי דלקתי המערב את הרקמות האוחזות את השן במקומה, מחלת חניכיים זו גורמת להרס ולאובדן העצם התומכת בשן, כתוצאה מכך השן הופכת ניידת עד למצב של אובדן שיניים. כיום ידוע כי 50% מהאוכלוסייה הבוגרת בעולם המערבי סובלים מפריודונטיטיס.

 

מחקרים רבים מראים קשר סטטיסטי בין מחלות חניכיים ובין מחלות המערבות מערכות גוף אחרות כגון מחלות לב וכלי דם, מחלות במערכת הנשימה, סוכרת, אוסטאופורוזיס, לידה במשקל נמוך, לידה בטרם עת ועוד.

 

בשנים האחרונות קיימים דיווחים רבים על כך שבנוכחות מחלה פריודונטאלית יתכן מעבר חיידקים מחלל הפה דרך מחזור הדם לאיברים השונים, דבר אשר יכול לסייע להתפתחות ולהחמרה של מחלות סיסטמיות שונות כגון אלו שצוינו לעיל.

 

החיידקים הגורמים לדלקת החניכיים

התאוריה המובילה כיום בהסבר הקשר שבין חלות חניכיים ומחלות סיסטמיות נקראת בשם Focal Infection theory או בעברית "המוקד הזיהומי".

 

על פי התאוריה חיידקים אשר מגיעים ממחלות חניכיים מהווים מקור לזיהומים שמתפתחים באזורים אחרים בגוף, דבר נוסף הידוע כיום הוא כי משפחות של חיידקים המעורבים במחלות חניכיים מסוגלים לפגוע באופן זמני בתאי מערכת החיסון, וכתוצאה מכך להחליש את יכולת הגוף להתגונן מפני פולשים זיהומיים שונים.

 

מחקרים קליניים הראו שאנשים הסובלים ממחלה פריודנטאלית, מחלת חניכיים מתקדמת, הינם בסיכון כפול למחלת לב לעומת אלו שאינם סובלים ממחלות חניכיים. גברים בני שישים ומעלה הסובלים מדלקות חניכיים בסיכון פי 4-5 למחלות לב מאשר גברים בני גילם בעלי חניכיים בריאות.

 

אחד ההסברים המקובלים לקשר שבין מחלות חניכיים ובין מחלות לב טוען כי החיידקים המעורבים בזיהום בחניכיים יכולים לעודד הידבקות של טסיות (אשר אחראיות על תהליך הקרישה) לדפנות כלי הדם ובכך להצר את קוטר כלי הדם והוביל לעלייה בלחץ הדם ולבסוף לטרשת עורקים.

 

דוגמה נוספת היא מחלת הסוכרת, שבמצב לא מאוזן מגדילה את שכיחות המחלה הפריודונטאלית ואת חומרתה בייחוד אצל מעשנים. בנוסף, קשה מאוד לעקוב ולבקר אחר המחלה.

 

עוד מסתבר כי הקשר בין המחלות השונות ומחלות החניכיים הינו דו סטרי, כפי שמחלת חניכיים עלולה להחמיר את מחלת הסוכרת גם ההפך נכון, מחקרים מראים כי לחולה הסוכרתי סיכוי גדול יותר לחלות במחלת חניכיים ולאבד שיניים מאשר אדם שאינו חולה סוכרת.

 

מחקרים מראים כי קיים קשר סטטיסטי בין מחלת חניכיים בנשים בהריון וסיבוכי לידה, הסבר אשר הוצא הוא כי חיידקים המצויים במחלות חניכיים מסוגלים להתחמק ממנגנוני הגנה חיסונית ולפגוע במהלך הריון תקין, טיפול בחניכיים בנשים בהריון שסבלו ממחלה פריודונטאלית הביא לירידה בלידות המוקדמות ובמשקל הלידה הנמוך.

 

טיפול פריודונטאלי ושמירה על הרגלי היגיינה אוראלית נאותים הכוללים צחצוח ושימוש בעזרי צחצוח, יוביל להפחתת הדלקת ברקמות החניכיים ועשוי לסייע גם בהפחתת נוכחות חיידקים במערכות הגוף השונות.

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם דלקות חניכיים גורמות למחלות לב?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים