שתף קטע נבחר

קטאר: תומכת בחמאס, סוחרת עם ישראל

היחסים הדיפלומטיים עם קטאר נותקו מאז מבצע עופרת יצוקה וכעת היא מממנת טרור ומגנה את מדיניות ישראל. מצד שני, עצם העובדה שיחסים דיפלומטיים מלאים התקיימו בעבר בין המדינות אינה מובנת מאליה וגם היום ישראלים עוברים בקטאר ויחסים כלכליים מתקיימים בין המדינות בצורות שונות

רבות נכתב במהלך מבצע צוק איתן על המקום המרכזי שממלאת נסיכות הנפט קטאר, בזירת המאבק המדינית. קטאר נחשבת כיום למשענת התמיכה המרכזית של חמאס - כספית, מדינית ופיזית, כאשר ראשי הארגון שוהים בשטחה ונהנים מהגנתה. התמיכה שמעניקה קטאר לחמאס, היא חלק מפעילות ענפה שמנהלת מדינה זו בשנים האחרונות, במטרה להפוך לגורם רב השפעה במזרח התיכון.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה :

איסור על השקעה בקטאר? לא בישראל

העמותות מדווחות על קריסה בעקבות המבצע

למרות המצב בדרום: הפגיעה במשק מינורית

 

המורכבות והתעתוע שבמדיניות החוץ של קטאר, באים לידי ביטוי גם ביחסה לישראל. מצד אחד, היחסים הדיפלומטיים נותקו מאז מבצע עופרת יצוקה וקטאר ממנת טרור ומגנה את מדיניות ישראל בהזדמנויות רבות. מצד שני, עצם העובדה שיחסים דיפלומטיים מלאים התקיימו בעבר בין המדינות אינה מובנת מאליה וגם היום, ישראלים עוברים בנמל התעופה של קטאר ויחסים כלכליים מתקיימים בדרגה כזאת או אחרת.

 

מצד אחד תומכים בחמאס, מצד שני עושים עסקים עם ישראל. העיר דוחה בקטאר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מצד אחד תומכים בחמאס, מצד שני עושים עסקים עם ישראל. העיר דוחה בקטאר(צילום: shutterstock)

 

מה טיבם של היחסים הכלכליים הללו? בעבר, רוב הסחר בין ישראל לקטאר התקיים בערוצים ישירים. כיום, מתבצע רוב הסחר בין ישראל לקטאר דרך מדינה שלישית, טורקיה וקפריסין, בעיקר. בשנים שבהן פרח הסחר בין המדינות, עלה היקף היבוא מקטאר על היצוא אליה, אך עם ניתוק היחסים הדיפלומטיים והצטמצמות היקף הסחר ההדדי, הצטמצמם גם הגירעון המסחרי של ישראל מול קטאר ובשנת 2012 היקף היצוא אפילו עלה על היקף היבוא.

 

את סחר החליפין בין שתי המדינות ניתן להגדיר באופן גס, בצורה הבאה: ישראל מוכרת לקטאר מכונות וציוד טכנולוגי, היא מקבלת בחזרה חומרי גלם. קטאר היא מדינה עשירה בנפט ובגז טבעי ועם השנים התפתחה בה תעשייה ענפה של ייצור חומרי גלם לתעשיית פלסטיק שמהווים את עיקר היבוא הישראלי. מנגד, ישראל מייצאת לקטר ציוד של התעשייה הצבאית לבקרה ומכשירים אופטיים לצילום - המהווים 75% מכלל היצוא. 20% נוספים מהיצוא לקטאר הם של ציוד ומכונות מסוגים אחרים.

 

במכון היצוא הישראלי מדווחים על ירידה חדה בהיקף הסחר ההדדי עם קטאר מאז מבצע עופרת יצוקה, אז נותקו היחסים הדיפלומטיים הרשמיים בין המדינות. ב-2010 עמד היקף הסחר ההדדי על 2.8 מיליון דולר, בעוד שבשנת 2013 הוא הגיע לרמה של 619 אלף דולר בלבד. זאת, לאחר שבינואר 2009 הודיעה ממשלת קטאר על ניתוק היחסים הדיפלומטיים, סגירת הנציגות בדוחא וגירוש הדיפלומטים הישראלים.


פורסם לראשונה 06/08/2014 17:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אמיר קטאר, השייח תמים בן חמד אל-תאני
צילום: AP
מומלצים