שתף קטע נבחר

המדריך המלא: כל הבדיקות שצריך לעשות לפני ההריון

מתכננת הריון? עוד לפני הפס הורוד שנותן תשובה חיובית חשוב שתבדקי שגופך מוכן למשימה. הכנו עבורך את המדריך המלא לכל הבדיקות שמומלץ לעבור עוד לפני הכניסה להריון

התלבטתם, דיברתם ובסוף החלטתם שהגיע הזמן להביא ילד לעולם. ההתרגשות בשיאה, אתם כבר רוצים להיות שם, כשהפס על הבדיקה נותן תשובה חיובית.

אבל רגע לפני חשוב לבצע שלל בדיקות שמוודאות כי הגוף מוכן לקליטת העובר.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

 

"המצב האידאלי הוא שאישה שמתכננת הריון מגיעה לגניקלוג עוד בשלב התכנון, כדי לוודא שאין בדיקות או הכנות שהיא צריכה לעשות לקראתו", אומרת ד"ר עדי רכס, רופאת נשים בכירה במכון הגנטי וביחידה להפריה חוץ גופית בבית החולים "ליס". "הרופא ישוחח איתה על מצבה הרפואי הכללי, יוודא שאין לה מחלות רקע שעשויות להשפיע על ההריון ושאין מחלות אחרות במשפחה, שחלקן עשויות להיות גנטיות ולעבור בהורשה גם לעובר. המטרה היא לוודא שהאישה תגיע במצב הפיזי הטוב ביותר להריון, מה שיהיה הכי טוב גם לה - וגם לעובר".

 

הכל על הריון ולידה - באנציקלופדיה שלנו:

בהריון? הבדיקה הכי חשובה שלא סיפרו לך עליה

לא בשביל שניים: כמה צריך לעלות במשקל בהריון

רוצה ללדת תינוק בריא? הוויטמינים שמומלץ לך לקחת

 

לדברי ד"ר רכס, מלבד הבדיקות שמומלץ לבצע לפני ההריון יש להכין את הגוף על ידי נטילה של חומצה פולית. "ההנחיות הן להתחיל בנטילת חומצה פולית שלושה חודשים לפני ההריון, כאשר אין צורך במרשם רופא. חומצה פולית של 400 מיקרוגרם היא מספקת לחלוטין. בנוסף, ייתכן שהאישה תצטרך השלמה של ויטמינים נוספים, אך יש לעשות זאת רק על פי תוצאות בדיקות הדם".

 

יחד עם ד"ר רכס הכנו עבורכן מדריך מלא ומקיף לכל הבדיקות שמומלץ לעבור לפני ההריון.

 

1. ספירת דם

מטרתה של ספירת הדם היא לבדוק את רמת ההמוגלובין כדי לוודא שאין אנמיה, את מצב הכדוריות הלבנות כדי לוודא שאין דלקת ואת מצב הטסיות, שנותן מדד ליכולת הקרישה. בנוסף בודקים באמצעות ספירת הדם נשאות למחלה גנטית קשה שנקראת תלסמיה, שאמנם בדרך כלל לא משפיעה על האישה, אך עלולה להשפיע על העובר.

 

2. סוכר בצום

בדיקת סוכר בצום בודקת מצב של סוכרת טרום הריונית. אנחנו מאוד רוצים לדעת מראש אם מצב זה קיים, כיוון שסוכרת לא מאוזנת הינה גורם סיכון משמעותי למומים קשים בעובר וכן הפרעות נוספות שקשורות לבריאות האישה, ביניהן רעלת הריון.

 

3. סוג דם ובדיקת COOMBS

בדיקת COOMBS בודקת קיומם של נוגדנים לתתי הסוגים של סוג הדם, שמצריכים מעקב מיוחד בהריון. גם נשים שכבר נבדקו בעבר צריכות לעבור את הבדיקה לקראת כל הריון, על מנת לוודא כי לא פיתחו נוגדנים. במקרה שבו האישה היא בעלת סוג דם RH מינוס ונמצא, עליה לקבל זריקה בשם אנטי D במהלך ההריון וכן לאחר הלידה על מנת למנוע היווצרותם של נוגדנים

 

4. CMV

וירוס ה-CMV הוא אחד הגורמים למחלת הנשיקה במבוגרים. אמנם מחלה זו עשויה להיות מאוד קלה אצל אישה בהריון, אולם אם העובר עצמו נדבק זה עלול לגרום למומים קשים אצלו. במקרה שהבדיקה מורה על הדבקה פעילה באישה המתכננת הריון, מומלץ להמתין עם הנסיונות להרות עד שרמות הנוגדנים מורה על חיסון מלא. באישה שלא נחשפה לוירוס יתכן ויהיה צורך במעקבים נוספים במהלך ההריון.

 

5. טוקסופלזמה

זהו פתוגן (מחולל מחלה) שנמצא בין היתר בצואת חתולים ובבשר לא מבושל. הדבקת אישה הרה ובאמצעותה הדבקת העובר עלולה גם כן לגרום למומים קשים. בדיקת הדם מוודאה כי היא לא נדבקה בו.

 

6. אדמת

נשים בישראל חוסנו בילדותן כנגד מחלת האדמת. מומלץ לוודא כי האישה אכן מחוסנת, בעיקר אם לא ידוע אם חוסנה בעברה. הסיבה לכך היא שאם היא תחלה לראשונה באדמת במהלך ההריון זה עלול לגרום למומים קשים בעובר.

 

7. וריצלה

גם כאן מדובר על חיסון, הפעם כנגד אבעבועות. גם במחלה זו אם חולים בה לראשונה בתקופת ההריון זה עלול לפגיעה בעובר. בנוסף, במקרה זה המחלה עשויה להיות קשה גם לאישה ההרה עצמה.

 

8. VDRL ו-HIV

בדיקות דם המוודאות כי האישה אינה חולה בסיפליס (עגבת) ואינה נשאית של HIV.

 

9. בדיקת שתן

גם בדיקת שתן כללית וגם תרבית. הבדיקה הכללית בודקת, בין היתר, חלבון בשתן והיא בדיקת סינון הבאה

לבדוק האם לאישה הפרעה או פגיעה כליתית. בדיקת התרבית מוודאה כי היא אינה סובלת מדלקת לא מטופלת בדרכי השתן. יש לחזור על הבדיקה מספר פעמים במהלך ההריון.

 

10. עודף/ תת משקל

חשוב לוודא כי האישה במשקל תקין לפני תחילת ההריון. במקרה של עודף או תת משקל היא מקבלת הנחיות לדיאטה שתתאים לה בתקופת ההריון וכמה עליה לעלות (או לעתים אף לרדת) במשקל.

 

11. לחץ דם

גם כאן המטרה היא לוודא האם האישה נמצאת בסיכון ליתר לחץ דם עוד לפני ההריון, על מנת שניתן יהיה לאזן את מצבה.

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לפני ההריון. חשוב לוודא שהגוף מוכן
צילום: shutterstock
מומלצים