שתף קטע נבחר

מובארק במשפטו: 'אני מתקרב לסוף חיי'

נשיא מצרים המודח מסר את כתב ההגנה שלו בהופעה נדירה: "לא נתתי הוראה לירות במפגינים. פרשתי ממשרת הנשיאות כדי למנוע שפיכות דמים. אקבל כל פסק דין שייגזר עליי, ייתכן שאלה דבריי האחרונים בפומבי"

נפרד לשלום מהחיים או מנסה להשפיע על גזר דינו? נשיא מצרים המודח חוסני מובארק השמיע היום (יום ד') בהופעה נדירה בבית המשפט בקהיר את כתב ההגנה שלו במשפטו החוזר ואמר: "לא נתתי הוראה לירות במפגינים".  מובארק נאשם כי הורה לכוחות הביטחון המצריים להרוג מפגינים במהלך המהפכה בשנת 2011 ששמה סוף לשלטונות.

 

עוד חדשות בעולם :

נשות החיילים: לטרוריסטים יש נשק טוב יותר

ארה"ב: רצח את הוריו, בניו וכלב המשפחה

א' אֶמִיר, ח' זה חַ'לִיף. המילון של דאעש

עד 132: העמק הירוק שתושביו פשוט לא מתים

 

בשנת 2012 נידון מובארק למאסר עולם בגין מעורבות בהרג מפגינים ובניצול סמכותו לרעה במהלך 18 ימי המהפכה. הנשיא המודח ערער על העונש שקיבל, ובית המשפט לערעורים הורה על קיום משפט חוזר. אף שעונשו של מובארק בוטל, הוא מרצה עונש מאסר בגין הרשעה אחרת שלו במעילת כספים. אך במקום לשהות בבית סוהר הוא מרצה את עונש בבית החולים הצבאי אל-מעאדי  בגלל מצבו הבריאותי הלקוי.

 

פירט את עשייתו למען המדינה. מובארק (צילום: AP) (צילום: AP)
פירט את עשייתו למען המדינה. מובארק(צילום: AP)

מובארק עומד למשפט ביחד עם שני בני גמאל ועלא ועם גורמים בכירים נוספים במשטרו. הוא הכחיש את אישומי השחיתות נגדו, ואמר שהוא שירת בנאמנות את ארצו במשך 62 שנים, תחילה כקצין בצבא ולאחר מכן כנשיא מצרים.

 

"נוהל מסע הכפשה נגד משפחתי"

בנאום הגנה שנמשך יותר מעשרים דקות גולל מובארק את עשייתו למען מצרים, השתתפותו במלחמות נגד ישראל, מאבקו בישראל ("הוליכה אותי שולל בעניין הנסיגה מסיני") ועמידתו לצד הפלסטינים. הוא ציין בין היתר את תמיכתו בתהליך השלום, התנגדותו לפילוג בין הגדה המערבית לבין עזה, את סירובו לבקר בישראל כל עוד יש בה כיבוש כלשונו, ואת תמיכתו בנצורים ברצועת עזה ובו זמנית את ניסיונותיו לבלום איומים על ביטחונה של מצרים מכיוון הרצועה. "מאז שעזבתי את תפקידי, אני והמשפחה שלי היינו נתונים למסעות הכפשה", אמר מובארק. "זה היה גם בזמן שנשאתי באחריות כנשיא". 

 

מובארק סיפר על כל הצעותיו להיענות לדרישות המפגינים ולהעביר את השלטון בצורה שקטה באמצעות בחירות לנשיאות, אולם היו לדבריו כאלה שניסו להצית את המצב, ויצרו טריז בין העם לבין הכוחות המזוינים. לדבריו, "אחרי שהעניינים הידרדרו והתברר כי המטרה הסופית של אותם אנשים היא להפיל את המדינה, החלטתי לפרוש מהנשיאות כדי למנוע שפיכות דמים ולשמור על המולדת". 

 

לטענת מובארק, לא הייתה הפיכה אלא מזימה של "האחים המוסלמים" להדיחו. מורסי (צילום: AP) (צילום: AP)
לטענת מובארק, לא הייתה הפיכה אלא מזימה של "האחים המוסלמים" להדיחו. מורסי(צילום: AP)

"אני מאמין ביושרו של בית המשפט ואקבל כל פסק דין שייגזר עליי", אמר האיש ששלט ביד רמה במדינה הערבית במשך 30 שנה. הוא ציין כי ייתכן שהדברים שהוא נושא בפני בית המשפט יהיו דבריו האחרונים בפומבי משום שהוא מתקרב לסוף חייו. הכרעת הדין במשפטו תיערך ב-27 בספטמבר.

 

"לא נתתי הוראה ליצור כאוס"

"חוסני מובארק, שעומד היום בפניהם, לא הורה על הרג מפגינים או על שפיכת דם של מצרים", אמר מובארק בבית המשפט בשעה שהקריא הודעה בכתב שהכין מראש. "ולא נתתי הוראה ליצור כאוס, ולא נתתי הוראה ליצור ואקום ביטחוני".

 

גם שר הפנים בזמן מובארק קיבל את רשות הדיבור, וטען כי מה שקרה ב-25 בינואר 2011 לא היה מהפכה, אלא מזימה. "האחים המוסלמים", לטענתו, הם אלה שעמדו מאחורי המזימה באמצעות שימוש בערוץ אל-ג'זירה הקטארי. "אי אפשר לקרוא לזה מהפכה כשראינו בה הרג והרס", אמר בכיר המשטר לשעבר. 

 

מצרים רבים שחיו תחת משטרו הרודני של מובארק רואים בהעמדתו לדין ובישיבתו בכלא ניצחון גדול שלהם עליו ועל בעלי בריתו. אלא שמאז שמחליפו של מובארק, מוחמד מורסי האיסלאמיסטי, הודח בשנה שעברה בהפיכה צבאית על ידי הגנרל עבד אל-פתאח א-סיסי, כמה מבעלי בריתו שוחררו ממעצר, ויש שחוששים שמשטרו צובר שוב השפעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים