שתף קטע נבחר

על רקע עליית דאעש: איראן רוצה הסכם גרעין

המחנה המתון בראשות הנשיא רוחאני תומך בהסכם עם המערב, כמעט בכל מחיר, כדי להזניק את המשק האיראני על רקע האיומים בעיראק ובסוריה. בנאום שנשא השבוע תקף רוחאני את השמרנים: "פחדנים, שילכו לעזאזל"

בזמן שאנחנו היינו עסוקים במבצע "צוק איתן ", אזורים אחרים במזרח התיכון המשיכו לבעור במסגרת מלחמת הכל בכל. למלחמה הזו יש מחיר אנושי כבד אבל גם מחיר כלכלי כבד.

 

 

אחת הנפגעות העיקריות של הלחימה הנמשכת באזור מזה שלוש שנים וחצי היא איראן. מה שהתחיל במלחמה להדחת משטר אסד בסוריה התפתח למלחמת ג'יהאד של הארגונים הסונים הקיצוניים, ובראשם "דאעש", כנגד כל שאר המיעוטים ולכן גלש גם לעיראק ולפני כשבועיים נראו כבר ניצנים למגמה זו בלבנון.

לוחמי דאעש בסוריה (צילום: AP) (צילום: AP)
לוחמי דאעש בסוריה(צילום: AP)
 

לפי הערכות שונות, המאמץ המלחמתי של איראן לשמר את משטר אסד והמשטר השיעי בעיראק עולה למשק האיראני כ-500 מיליון דולר בחודש. זה כולל מימון שניתן לצבאו של אסד אך גם מימון לשאר הארגונים הקשורים באיראן כמו חיזבאללה הלבנוני ומיליציות חמושות אחרות בעיראק.

 

לפחות בנושא עיראק, איראן מצליחה לכסות חלק מהעלויות. לפי גורמים בעיראק, האיראנים מנצלים חלק מהמשאבים בעיראק כדי לכסות על הוצאותיהם המאמירות.

 

לפי דיווחים מטהרן, המיליארדים שהושלכו על המאמץ בסוריה עוררו ועדיין מעוררים ויכוח פנימי עמוק בצמרת האיראנית האם זהו צעד תועלתי בייחוד כשמדובר על מלחמה שלא ניתן להכריע אותה. להוצאות הללו יש להוסיף הפסדים כבדים שנגרמו להשקעות האיראניות בסוריה מאז תחילת המלחמה. איראן הייתה המשקיע הזר המוביל במשק הסורי לפני פרוץ המלחמה. לאחריה עוד אישר המנהיג העליון של המדינה, עלי ח'מינאי, העברת סיוע מיוחד בשווי 5.8 מיליארד דולר למימון צבאו של אסד.

 

הוויכוח הזה על התוחלת בשריפת הכסף האיראני בסוריה מתחדד נוכח מה שנראה באיראן כאיום מיידי על גבולה בדמות ההתקדמות המהירה של חמושי דאעש עד פאתי בגדד.

 

התקרבות למערב עושה טוב לכלכלה 

לפיכך, "המחנה המתון" באיראן בראשות הנשיא חסן רוחאני סבורים כי טהרן חייבת לחתור עכשיו כמעט בכל מחיר להגיע להסכם גרעיני עם המערב. רוחאני סבור כי ההסכם הזה ייתן דחיפה מחודשת למשק האיראני, שזה בדיוק מה שהיא צריכה נוכח ההתפתחויות האזוריות. רוחאני יכול לשאוב עידוד מהעניין הגובר שמגלות חברות זרות, כולל מערביות, בהשקעות בשוק האיראני. כמו כן, באיראן הבינו היטב כי ההתקרבות למערב עושה למשק האיראני טוב, למשל עלייה של 30% בייצוא הנפט.

 

רוחאני לא מוכן לוותר על ההזדמנות הזו, וזוהי בדיוק הסיבה שהוא הסיר את הכפפות השבוע כשנאם על הנושא. רוחאני תקף קשות את המחנה השמרני המתנגד להסכם עם המערב בטענה של ויתורים מופלגים וקרא לאותם מתנגדים "פחדנים ושילכו לעזאזל".

 

רוחאני דיבר בדיוק בשבוע בו הבנק המרכזי בטהרן קיבל את התשלום השמיני והאחרון של הכספים האיראנים המוקפאים בשווי 4.2 מיליארד דולר בתוקף הסכם הביניים עם המערב. הסכום שהועבר בשווי 550 מיליון דולר מקורו במכירת הנפט האיראני להודו. רוחאני רוצה עוד העברות כאלה בעתיד ויותר.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים