שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

להיות סטודנט ריאלי ולחיות כדי לספר על זה

לימודי מקצוע ריאלי הם אינטנסיביים מאוד ומלווים לעתים קרובות בכאבי ראש ותסכולים. הנה כמה עקרונות מפתח שהקפדה עליהם תסייע לכם להצליח

כשאני נזכר בלימודי ההנדסה שלי בטכניון, חוזרים אלי לילות ללא שינה, חששות רבים ותחושות של מחסור בזמן ובכלים להתמודדות עם החוויה הטוטאלית של לימודים ריאליים אינטנסיביים. 

 

במהלך הלימודים היו לא מעט מבחנים שפחדתי לגשת אליהם וכמה ציונים שגם פקטור שורש לא בהכרח היה מציל, אך לאורך התואר ועם השנים שצברתי אחריו בהנחיה של סטודנטים שעברו דברים דומים, למדתי שאפשר להתמודד עם תואר מסוג כזה בצורה יותר יעילה ושפויה.

 

טורים נוספים מאת רן שמשוני במדור הלימודים :

 

כדי לחסוך לכם חלק מכאבי הראש והתסכולים, אספנו כמה עקרונות שיוכלו להקל עליכם בזמן הלימודים, אותם נציג לכם בשני חלקים, והפעם נדבר על עקרונות כלליים שיעזרו לכם להיכנס למצב המנטלי המתאים ללימודים ריאליים ארוכי טווח. בטור הבא נציג את ארבעת השלבים של הלמידה הריאלית, שעלינו להצליח בכל אחד מהם כדי לשגשג בלימודים.

 

אילוסטרציה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
אילוסטרציה(צילום: ירון ברנר)

 

מתמטיקה כשפה

לקורסים הריאליים יש שפה משלהם, עם אוצר מילים, תחביר וחוקי דקדוק ייחודיים. בתוך משפט כמו: "המרחב האינוורינטי של הטנזור מהמעלה השלישית..." רוב האנשים יזהו את המילה "מרחב" אך גם אותה לא בטוח שיבינו בהקשר שאליו המרצה התכוון.

 

כשם שלא ניתן ללמוד שפה חדשה ביומיים, גם את המונחים האלה לא תוכלו ללמוד יומיים לפני הבחינה. ככל שתקדימו ללמוד את השפה, כן ייטב. מומלץ להכין מילון לכל קורס, שיכיל את כל המילים, הסימנים והסמלים ואת המשמעות המתמטית של כל אחד מהם.

 

אם תקדישו לכך רבע שעה בשבוע, ההבנה שלכם תגדל עשרות מונים. מומלץ גם להתחיל להשתמש בסמלים ובשפה החדשה במהלך הלימוד העצמי, התרגול וכן בשיחות עם סטודנטים אחרים ועם המרצים במהלך השיעור.

 

הלמידה הריאלית היא למידה טורית

חומר ריאלי, יותר מכל חומר אחר, בנוי נדבך על נדבך. אי-ידיעת הבסיס תמנע הבנה של נושאים מתקדמים יותר. הלמידה הריאלית מתרחשת בעיקרה בהרצאות ובתרגולים וכמעט שלא ניתן להשלים באמת את שלב ההבנה אם נעדרים מהם.

 

בנוסף לכך, אי-הבנה מצטברת עלולה לגרום לחוסר מוטיבציה, להרמת ידיים בקורסים נוספים ולפחד מבחינות - נזקים שכדאי כמובן למנוע מראש. המשמעות היא שאסור לפספס הרצאות ותרגולים. אם חלילה עשינו זאת, יש להשלים בהקדם בסיוע של חבר, באמצעות הרצאות מצולמות וכו'.

 

הבנה מאוחרת

את החומר של חדו"א (חשבון דיפרנציאלי ואינטגרלי) 1 הבנתי הכי טוב כשניגשתי למבחן של חדו"א 2, סמסטר מאוחר יותר. ירידה איטית של האסימונים היא אחד מהמאפיינים המתסכלים ביותר של למידה ריאלית ומודעות לכך חוסכת הרבה שברון לב וייאוש.

 

למידה עקבית לאורך הסמסטר והקפדה על השלבים שיפורטו בטור הבא אמורה להספיק בכדי להביא אותנו מוכנים ברמה סבירה למבחנים, אך את ההבנה המעמיקה כנראה שנשיג רק בהמשך.

 

גמישות בתכנון זמן

מאפיין מרכזי בלמידה הריאלית הוא שאין לנו מושג כמה זמן ייקח לנו להשלים את המטלות שאנחנו מקבלים. כמעט כל תרגיל להגשה יכול לקחת שעה - או יומיים. אל תתנו לזה לדכדך אתכם, זה הכל חלק מהחבילה. נסו לבדוק מדי פעם עד כמה אתם עומדים בלוח הזמנים שתכננתם, ואם יש צורך, שנו אותו.

 

זמן לעצמכם

לימודים לתואר ריאלי הם תקופה ארוכה שצורכת מהסטודנט הרבה מאוד משאבים. חשוב מאוד למלא את המצברים מדי פעם כדי שתוכלו למשוך עד קו הסיום, לכן הקפידו לשריין מראש זמן לעצמכם, לקפה עם חברים, לסרט, או לכל מה שיעזור לכם לשמור על השפיות.

  

הכותב הוא מומחה למיומנויות למידה, ממקימי חברת פסיפס ובעל ניסיון של 15 שנה בהנחיה והקניה של מיומנויות למידה להורים, סגלי חינוך, סטודנטים ותלמידים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים