שתף קטע נבחר

לא רק שוויץ: מי המדינות החפות מסכסוכים?

מנתוני מדד השלום העולמי עולה כי 11 מדינות בעולם לא מעורבות בעימותים פנימיים או חיצוניים. בנתונים מדורגות 162 מדינות בהתאם לרמת השקט והשלום בהן. אירופה כרגיל חזק בצמרת, מהפך בתחתית. ואיפה ישראל?

מלחמה בעזה, עליית דאעש בעיראק ובסוריה ועימות באוקראינה. אלה חלק מהדוגמאות שגורמות לנו לחשוב שאין מקום בעולם שחף מסכסוכים. למרבה הצער, האמת לא רחוקה מכך.

 

עוד חדשות בעולם:

אובמה התערב בעיראק. למה בסוריה לא?

מכת האבולה: לבחור את מי להציל, ומי ימות

נוטלה ונעלי ספורט: מדריך דאעש לג'יהאדיסט

 

מאגר מוחות שסקר כמדי שנה את מדד השלום העולמי קובע שמ-2008 הופך העולם בהדרגה למקום שקט ובטוח פחות, בעקבות עלייה במספר פעולות הטרור, מספר הקרבות וכמות הפליטים ברחבי העולם. לפי הנתונים, 500 מיליון בני אדם חיים בסיכון ברחבי העולם, ו-200 מיליון מהם חיים מתחת לקו העוני.

 

ריו דה ז'ניירו בברזיל. המונדיאל יביא אלימות? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ריו דה ז'ניירו בברזיל. המונדיאל יביא אלימות?(צילום: AFP)
 

המכון לכלכלה ושלום (IEP) סקר פרמטרים רבים ב-162 מדינות, בהם: שיעור הפשע בחברה, כמות החיילים ותקציב הביטחון, מספר האסירים, שיעור ההתאבדויות, רמת הגישה לכלי נשק, כמות ההפגנות האלימות ומספר פעולות הטרור. מהתוצאות עולה כי נכון לסוף 2013 רק 11 מהן לא מעורבות בסוג זה או אחר של עימות - חיצוני או פנימי.

 

המדינות הנקיות מסכסוכים הן שווייץ, יפן, קטאר, מאוריציוס, אורוגוואי, צ'ילה, רפובליקת בוטסואנה, קוסטה ריקה, וייאטנם, פנמה וברזיל. מדינות אלה הן לאו דווקא הבטוחות ביותר (ברזיל למשל הגיעה למקום ה-91 מבחינה זו), אך כרגע הן לא מעורבות בסכסוכים פנימיים או חיצוניים ממשיים.

הרבה שלג ונשק. שוויץ (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הרבה שלג ונשק. שוויץ(צילום: EPA)
 

למרות זאת המדינות לא חופשיות מבעיות שיכולות להוביל אותן לעימותים בעתיד. בברזיל ובקוסטה ריקה לדוגמה רמת הסכסוך הפנימי עשויה להיות הנמוכה ביותר שיכולה להיות, אך הגישה של אזרחים לנשק קל והשכיחות של ההפגנות האלימות גבוהות ברמה מדאיגה.

 

יתרה מכך, משום ש"אינדקס השלום העולמי" מספק את המידע העדכני עד לסוף השנה הקודמת, ברזיל עלולה למצוא את עצמה מחוץ לרשימת המדינות החפות מסכסוכים ב-2015, בעקבות הפגנות הענק האלימות נגד הממשלה על רקע אירוח המונדיאל.

 

שוויץ ידועה ב"ניתוק" שלה בכל הקשור לעימותים חיצוניים, והסיכוי לעימות פנימי מכל סוג שהוא נמוך מאוד. בכל זאת היא איבדה כמה נקודות בגלל שיעור גבוה של מספר כלי נשק על כל 100 אלף תושבים.

 

התלמיד המשתפר. נשיא גאורגיה מרגוולשוויילי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
התלמיד המשתפר. נשיא גאורגיה מרגוולשוויילי(צילום: AFP)

 

ב-IEP טוענים שכדי שמדינה תקבל את הניקוד הנמוך ביותר בכל "סעיפי הסכסוך", היא חייבת שלא להיות מעורבת ב"מחלוקות תחרותיות שמדאיגות ממשלות או בשטח שבו יש שימוש של כוח מזוין בין שני צדדים, אשר צד אחד בו הוא הממשלה". קריטריון נוסף הוא פחות מ-25 הרוגים בשנה כתוצאה מסכסוכים.

  

קמילה שיפה, ראש המכון, אמרה ל"אינדיפנדנט" כי היא מזהירה שמצב של שלום בזמננו "נעלם לאט אך ביציבות" בשנים האחרונות. "מכות כלכליות וגיאו-פוליטיות, כמו המשב הכלכלי העולמי והאביב הערבי העמידו את מדינות העולם בסיכון גבוה יותר להידרדרות לסכסוך", היא אמרה.

פליטים יזידים בגבול סוריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פליטים יזידים בגבול סוריה(צילום: רויטרס)
 

"בשנה האחרונה יש לנו עלייה גדולה בפעילות הטרור, התחדשות העימות בעזה ואין פתרון למשברים בסוריה ובעיראק. מחוץ למזרח התיכון, התסיסה האזרחית באוקראינה הפכה למרד מזוין, ויש עלייה באלימות בדרום סודן ובקונגו. המשך התסיסה הגלובלית מעידה על כך שלא סביר שהמגמה תשתנה בטווח הקרוב". 

 

איראן או ישראל: איפה יותר מסוכן?

מ-2008 חלה הידרדרות ברמת השקט והיציבות ב-111 מדינות ברחבי העולם, ורק ב-51 מדינות המצב הפך רגוע יותר. אירופה שומרת על יציבות כאזור הבטוח בעולם, ו-14 אירופאיות מאיישות את 20 המקומות הראשונים ברשימת המדינות השקטות. המדינות הבטוחות ביותר הן איסלנד, דנמרק וניו זילנד.

 

לפי IEP, גאורגיה, חוף השנהב ולוב עשו את השיפור הגדול ביותר השנה בכל הנוגע לשלום. המכנה המשותף לשלוש המדינות הוא השיפור המתמשך ביציבות הפוליטית בעקבות הסכסוכים שהיו במדינות.

 

בריטניה הגיעה למקום ה-47. היא חופשייה יחסית מסכסוכים פנימיים, וקל לחשוב עליה כ"מדינה של שלום". אלא שהמעורבות האחרונה שלה בעימותים זרים, באפגניסטן למשל, ורמת החימוש הגבוהה שלה גרמו לתוצאותיה ב"אינדקס השלום" להיות פושרות מאוד.

 

ארה"ב, עם יכולתה הגרעינית, פעילותה הצבאית ומספר האסירים שלה, הגיעה למקום ה-101. מדינות אחרות, כמו צפון קוריאה (מקום 153), אמנם לא מעורבות בעימותים זרים או במלחמות, אך גדושות בסכסוכים (פנימיים או עם שכנים) מעוררי מחלוקת.

  

ישראל ממשיכה לדשדש בתחתית והגיעה למקום ה-149, בין זימבבואה לקולומביה. איראן, אם תהיתם, מקדימה אותה ב-18 מקומות. את הרשימה סוגרת סוריה, שמחליפה את אפגניסטן כמדינה "הכי פחות שלווה" מה-162 שנבדקו. אפגניסטן הגיעה למקום ה-161 ודרום סודן במקום ה-160. עיראק, עוד לפני כיבושי דאעש, במקום ה-159.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נשיאת ברזיל דילמה רוסף
צילום: AFP
מומלצים