שתף קטע נבחר

צילום: אבי רוקח, AFP

נצורים בממ"ד: "לא רוצים לגדל ילדים בפחד"

משפחות בעוטף עזה נדרשו להסתגר במרחב מוגן וגם ביישובים אחרים החליטו לא להסתכן ולבלות שם את הלילה. "זה מתסכל, אי אפשר לנהל ככה חיים נורמליים", הלין תושב כרם שלום. "יש תחושה שחמאס הוא בעל הבית"

"אנחנו כבר חנוקים. הגיעו מים עד נפש. לא יכולים לסבול יותר. מגיע גם לנו קצת שקט ושלווה", כך מתאר את המצב דני כהן מקיבוץ עין השלושה שבמועצה האזורית אשכול, שמשפחתו מבלה את הלילה (יום ד') בממ"ד. קריסת הפסקת האש בין ישראל לחמאס והתגברות הירי מרצועת עזה הביאו את פיקוד העורף להורות לתושבים חלק מהיישובים בעוטף עזה להישאר במרחבים מוגנים עד להודעה חדשה.

 

לכמה מהם נמסר כי הנחיות נובעות מחיסול שבוצע ברצועת עזה. רומי שחורי מקיבוץ נירים סיפרה כי שתי בנותיה ישנות הלילה בממ"ד, אך זה לא חדש. "הן ישנות שם באופן קבוע. בעלי ישן בחדר צמוד אליהן. אני ישנה במשרד שלי. ההרגשה היא שאנחנו על זמן שאול מאז שחזרנו מהצפון".

 

ילדי משפחת כספי בכרם שלום ישנים במרחב המוגן ()
ילדי משפחת כספי בכרם שלום ישנים במרחב המוגן

"גאוות יחידה" בביתה של מירב כהן בעין השלושה ()
"גאוות יחידה" בביתה של מירב כהן בעין השלושה

שחורי ובנותיה חזרו לדרום ביום שני לפני שבוע. "לא רציתי להחזיר את הבנות עד שאדע שבאמת יש שקט. בדיעבד עשיתי טוב. התיקים אצלנו עדיין חצי ארוזים, לא עשינו הרבה קניות או בישלנו. התחושה היא שכל רגע יכול לקרות מצב שבו ניאלץ לחזור צפונה. בייחוד אחרי שקיבלנו הודעה להישאר בממ"דים. הולך להיות לילה לא פשוט".

 

"אין שום דבר מעצים בהפגזות על הבית"

שחורי מספרת כי עברה את "עופרת יצוקה" ואת "עמוד ענן", וזו כבר המלחמה השלישית שלה. "עם ילדים קטנים לא משחקים. קוראים לזה מבצע אבל בשבילנו זו מלחמה לכל דבר". בתה הבכורה נולדה יום לאחר סיום המבצע ב-2008. כיום היא בת 5 וחצי, ולדברי שחורי, היא כבר מבינה. הבת הקטנה בת שנה וחצי. "קשה להיות פה עם ילדים. אמנם ביבי הגדיר זאת חוויה מעצימה, אבל אין שום דבר מעצים בהפגזות על הבית", מדגישה האם. "אנחנו לא רוצים לגדל ילדים חרדתיים שפוחדים ללכת לשירותים לבד או לצאת מהבית. אם המצב יסלים נאלץ לזוז. אנחנו נקרעים בין הרצון להגן עליהן לבין החובה שלנו לפרנס אותן ולעבוד".

שיגור רקטה מרצועת עזה ליישובי הדרום, אמש (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
שיגור רקטה מרצועת עזה ליישובי הדרום, אמש(צילום: אבי רוקח)

חלק מרקטה שנורתה לאזור המרכז (צילום: משה גוטמן) (צילום: משה גוטמן)
חלק מרקטה שנורתה לאזור המרכז(צילום: משה גוטמן)

הירי שסימן את קץ הרגיעה. הפגיעה באזור באר שבע אתמול (צילום: דובר המשטרה) (צילום: דובר המשטרה)
הירי שסימן את קץ הרגיעה. הפגיעה באזור באר שבע אתמול(צילום: דובר המשטרה)
  

"יש הרגשה שבעל הבית בסאגה הזו הוא חמאס", אומר עמית כספי מכרם שלום. "על פיו יישק דבר. זה מתסכל. הגענו למצב של שחור או לבן: אם צה"ל ייכנס בפעם שנייה הוא צריך להכריע. אין אפור. הוא לא יכול להרשות לעצמו מצב ביניים. זו מלחמת התשה. להשאיר שליש מדינה בחוסר וודאות, זה בלתי אפשרי ואי אפשר לנהל חיים נורמליים".

 

גם תושבים באשקלון מבינים כי חלה התחממות וישנים הלילה בממ"ד, אף שלא התבקשו לכך על-ידי פיקוד העורף. ערן אלבז מאשקלון, אב לשלושה בנים, סיפר כי "אנחנו למודי ניסיון ולא מחכים להנחיות של פיקוד העורף. ברגע שיש התחממות אנחנו תמיד ישנים בממ"ד".

 

"זה מצב בלתי נסבל", הוא מלין. "חשבנו שאנחנו כבר לקראת הסוף

אבל לצערי המבצע הזה נמשך ועוד יימשך, ואני לא רואה את הסוף. הילדים מאוד מבולבלים ולא ממש יודעים איך להתייחס למצב. החופש הגדול שלהם נהרס וזה בעצם ייזכר כך".

 

גם מתי חליווה מאשקלון מודה כי הוא מרגיש שהוליכו אותו שולל. "המבצע הזה ארוך ולא ברור. חשבנו שיגיעו להסכם, שמעכשיו יהיה לנו שקט, אבל שוב בתוך שניות כל האזור נדלק מחדש. אני מרגיש שממשלת ישראל לא ממש יודעת כיצד להגיב או לנהוג עם המצב הזה. בכל אופן, הקיץ הזה, לפחות אצל הילדים, לא היה כמו שהם תכננו. זה כואב ומאכזב, אבל הם יצטרכו להתגבר על זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים