שתף קטע נבחר

"להומו אסור ללכת לים"

רבני הציונות הדתית נדרשו לשאלת הומואים דתיים בנוגע לרחצה בים. הרב יובל שרלו מעדיף להתיר, אך מסייג: "אם אינך מסוגל להשתחרר מהמועקה המתמידה שהליכה לים הנפרד מעוררת בך - איני מוצא דרך אחרת מאשר להימנע מללכת". הרב ברוך אפרתי קובע: "אין ללכת לים שיש בו גברים - מעורב או נפרד"

ההלכה אוסרת על גברים לבלות בחוף ים מעורב, מחשש ל"מראות אסורים". הפיתרון: רחצה נפרדת, ללא חשש פריצות. ומה יעשה הומוסקסואל דתי, הנמשך לבני מינו? האם הוא רשאי לרחוץ לצדם באופן העלול לגרום לו לגירוי מיני אסור? קבוצת הומואים שומרי-מצוות ביקשו מרבנים בציונות הדתית "דעת תורה" בעניין, וזכו לתשובות מפתיעות: מותר, אסור, עדיף שלא.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

אתר ארגון "כמוך", שחבריו מגדירים עצמם הומואים דתיים-אורתודוכסים, הפנה לארבעה רבנים את השאלה הבאה: "מתוך הרגל אני הולך לחוף הנפרד... אבל אולי הדבר שגוי. אולי עליי ללכת לחוף נפרד (לנשים), שם לפחות יש בנות שאיני נמשך אליהן?"

 

קראו עוד בערוץ יהדות :

 

"גם בחוף נפרד וגם במעורב יש גברים", הוסיף השואל. "מצד אחד, בחוף הנפרד גברים מרשים לעצמם להתפשט יותר, כי אין נשים. אבל מצד שני, הגברים החילונים יפים יותר בעיניי (הם משקיעים יותר בגוף שלהם, מה לעשות), כך שבשני המצבים אני בבעיה... אני מקווה שהתשובה לא תהיה שבכלל אסור לי ללכת לים".

 

הרב שרלו: זה תלוי בך

הרב יובל שרלו, ראש ישיבת ההסדר אמי"ת "אורות שאול", המזוהה כאחד הליברלים בציונות הדתית, הקדים: "התשובה לשאלה זו

מורכבת משני חלקים. על חלק אחד בלבד אני יכול לענות. על החלק השני יכול לענות אדם אחד ויחיד בעולם - אתה בעצמך".

 

לדבריו, ההלכה איננה מכירה בזהות הומוסקסואלית, ולכן לא התייחסה למצוקותיו של אדם כזה הנקרע בין אמונתו הדתית לנטייתו המינית, ואם כך, הרי שבאופן עקרוני "דיני הליכה לים שלך דומים לחלוטין לכל אחד אחר".

 

מסקנת הרב שרלו: "ככל שאתה מסוגל ללכת לים הנפרד כמו כולם, וגם אם עולות בך מחשבות מיניות מטרידות - עדיין אתה נוהג בצורה רגילה, ורוחץ בים ולא שום דבר מחוץ לזה - אין כל סיבה שתפסיק ללכת לים. אם אתה לא מסוגל להשתחרר מהמועקה המתמידה שהליכה לים הנפרד מעוררת בך - אינני מוצא דרך אחרת מאשר להימנע מללכת". לבסוף העיר: "נראה לי שחשוב מאוד גם לך עצמך שתנסה ללכת בדרך הראשונה".

 

הרב אפרתי: גם לא לחוף מעורב

הרב ברוך אפרתי, ראש ארגון "רבני דרך אמונה" הדוגל בגישה שמרנית, החמיר וקבע: "מכיוון שאתה מעיד על יצרך הגובר בראיית גוף של זכר בים, בדומה לראיית העריות בים מעורב אצל אדם בעל נטייה רגילה, אזי... אין ללכת לים שיש בו גברים - מעורב או נפרד". הוא הדגיש כי להומוסקסואל אסור לרחוץ אף לא עם נשים בלבד – "שיש בזה פריצת גדר גדולה" בכללי הצניעות המקובלים.

 

הרב אפרתי הסביר: "יש לאדם ירא שמים להחמיר במקום שבו היצר בוער ביותר, כגון בים (נפרד או מעורב) שיש בו גברים שאתה נמשך לגופם, וקרוב שתבוא מזה חס ושלום לאיסור זרע לבטלה או חמור מכך".

 

הרב המשיב ציטט מספר "שולחן ערוך" כי "גדולי החכמים היו מרחיקין הבהמה כדי שלא יתייחדו עמה", אף שלא נמשכו אליה, ועל כן "באדם בעל נטיות הפוכות - ודאי יש להתרחק מייחוד עם הזכר... וגם להימנע ממקומות בהם אותו אדם רואה שיצרו גובר".

 

"לים ללא רוחצים ורוחצות אפשר כמובן ללכת, וכן לים או נהר בו רוחצים עם בגד כך שאינך נמשך לזה", התיר הרב. "כמו כן, תוכל לרחוץ בים נפרד לגברים, במרוחק מהרוחצים, אולם רק אם אינך מגיע לראיית עריות באיזה אופן שהוא, והכל כפי יראת השמים וההקפדה על גדרי האיסור והרחקה ממנו".

 

הרב אפרתי התייחס לרבנים המקלים בעניין, כדי שלא להקשות על האדם, ופוסקים כי להומו מותר להתייחד עם גברים כל עוד לא מתקיים בין הצדדים מגע מיני. לדבריו, הם טועים "מאוד" בכך שאינם מבינים כי "נפש האדם צריכה גבולות כפי ערכה, וזה עצמו בריאות עבורה".

 

הרב הראל: תורידו משקפיים

הרב אהר'לה הראל, שבשנים האחרונות הפך כתובת לפניות הומואים שומרי מצוות, השיב: "עצתי לרוב לשואלים היא להשתדל ללכת

לחוף הנפרד, אך בכמה הסתייגויות: למעט בזה עד כמה שאפשר, כל אחד לפי צרכיו; להשתדל לא להתבונן סתם בגברים מסביב, אלא להתמקד בים ובשחייה וכדומה; למרכיבי משקפיים – להורידם ובזה לצמצם את הראייה; ולהתחזק, לפני ואחרי, ביראת ה' ואהבתו".

 

"סיפר לי פעם אחד החבר'ה, שהוא נוהג לשבת לפני הכניסה לחוף עם אוזניות ולהאזין לשיר 'לך א-לי תשוקתי', והדבר עוזר לו להפחית את תשוקתו לדברים אחרים", המליץ הרב. "הלוואי ונצליח כולנו להרגיש השתוקקות עזה אל ה', אשר תכבה כל תאווה לא רצויה מקרבנו!"

 

ומדוע לא לרחוץ לצד גברים ונשים יחד? "ממה שאני שומע, אווירת חוסר הצניעות והזימה בחוף המעורב מורגשת באוויר, גם בקטע החד-מיני, וישנם אפילו אזורים מועדים לפורענות בנושא", הסביר הרב הראל. "דווקא בחוף הנפרד, רשמית לפחות, האווירה טובה יותר".

 

"מראית העין היא גם שיקול", הוסיף. "הרי מכריך אינם יודעים שאתה מת"מניק (מת"מ – משיכה תוך מגדרית. כך מכנה הראל נטיות להט"ביות), והליכה לחוף מעורב הרי אסורה מכל וכל לאדם 'רגיל' הנמשך לנשים. אז בעצם הליכתך לשם, אתה מכריז אחת מן השתיים – או שאתה עובר על ההלכה, או שאתה מת"מניק, ושתי הכרזות אלו קבל עם ועולם הן מיותרות ומזיקות".

 

הרב לוביץ': יש להעדיף חוף נפרד

תשובת הרב רונן לוביץ' הייתה כי יש להעדיף חוף נפרד, משום שהאווירה בו "יותר צנועה, עם פחות החצנה של גופניות ומיניות".

סיבה נוספת היא כי "כל גבר שומר מצוות אמור ללכת לחוף נפרד, ואינני רואה סיבה שתחרוג מהמקובל, דבר שיש בו גם בעיה של מראית עין".

 

"באשר לאפשרות להימנע לגמרי מהליכה לים – בוודאי תהיה זו הנהגה אם תימנע מהליכה לים במידה ואכן הדבר מביא לידי עבירה או הרהורי עבירה", כתב הרב, "אולם אינני סבור שאתה חייב בכך, שכן אין אנו גוזרים גזירות חדשות מדעתנו אחרי זמן חז"ל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית לב
מצוקת ההומואים הדתיים
צילום: עמית לב
צילום: עופר עמרם
ההלכה לא התייחסה. הרב יובל שרלו
צילום: עופר עמרם
מומלצים