שתף קטע נבחר

ילד עם סרטן עובר מעזה לישראל, וחמאס יורה

עבור פלסטינים מעזה שנפגעו בהפצצות או ילדים חולים, טיפול רפואי בארץ הוא לפעמים הסיכוי היחיד. מעבר ארז הוא המעבר היחיד. מקום שבו בני אדם מסרבים להיות אויבים - וגם אותו חמאס מפגיז. תיעוד מיוחד בין אנשי מגן דוד אדום, הסהר האדום (מטורקיה) ועוד צבע אדום

מעבר ארז בצפון הרצועה, הצמוד למושב נתיב העשרה, הוא העורק החוקי היחיד למעבר בני אדם מעזה לישראל ולהיפך. למרות ההפצצות הרבות ותקיפות חמאס על המסוף, המעבר פועל 24 שעות ברציפות, שבעה ימים בשבוע, ומאפשר לפלסטינים המעטים שקיבלו אישורים להיכנס לישראל על בסיס הומניטרי ולקבל טיפול רפואי. ביקרנו שם השבוע תחת האש, באי של שיתוף פעולה ישראלי-פלסטיני וגם טורקי להצלת חיים: 

  

 

"חולים ופצועים פלסטינים, חלקם ילדים, מנסים לעבור לישראל, לקבל טיפול רפואי וחמאס מפציץ אותם", מספר על המצב האבסורדי שלמה צבאן, מנהל מעבר ארז ברשות המעברים של משרד הביטחון.

 

המערכה נמשכת - עוד כותרות:

חוסל החוטף מספר 1: "הגה את מלחמת יולי"

קצין הפך ללהיט הסברה בארה"ב: צה"ל מוסרי

64 פורטרטים: מציירת את חללי צוק איתן

  

ניהול מעבר גבול בין אויבים באמצע מלחמה הוא משימה לא פשוטה. העובדים במעבר ארז מסכנים את חייהם תחת אש מעזה כדי לעזור לתושבי עזה. זה מצב יוצא דופן שיוצר בלבול וכעס רב בקרב מי שמתבונן מהצד. אבל שלמה צבאן, מנהל המעבר וקצין צנחנים בכיר בעברו, ממש לא מבולבל. המסוף מתנהל ביעילות ובמהירות ומאפשר לאזרחי עזה, שלא מעורבים בלחימה, לקבל עזרה ופתרונות הומניטריים.

 

עם כל זאת, בפועל, ישראל מגבילה את התנועה אל תחומה ואל יהודה ושומרון למה שמוגדר מקרים הומניטריים חריגים. כלומר, בעיקר לחולים ומלוויהם, סוחרים בכירים וביקורי משפחות במקרים של צורך הומניטרי דחוף. בזמן הלחימה המעבר פועל במתכונת מצומצמת עוד יותר: בעיקר ליציאת פצועים, חולים ומלוויהם, לצד יציאתם וכניסתם של זרים מהרצועה ואליה.

  

במהלך הסיור במסוף פגשנו קבוצות קטנות של פלסטינים עם ילדים חולי סרטן וכאלה שזקוקים לטיפול דיאליזה בדרכם לקבל טיפול רפואי בישראל, תחת אש חמאס. הפלסטינים מפחדים להביע את דעתם על חמאס ומתפללים לשקט ובריאות. במסוף עוברים גם עיתונאים זרים, עובדי או"ם ורופאים מתנדבים. בעקבות הריסת המנהרות בגבול מצרים, על ידי המצרים, והסגר של ישראל, מעבר ארז ומעבר כרם שלום (שמשמש לסחורת בלבד - א"ק) הם "עורקי החמצן" הרשמיים היחידים לרצועה.

בדרך לישראל (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
בדרך לישראל(צילום: אסף קמר)
  

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

המתנדב ההומניטרי בומה ענבר הוא בן בית במעבר ארז. בומה, אב שכול שבנו - לוחם גולני - נהרג בשנת 1995, לקח על עצמו לעזור בכל דרך אפשרית לאזרחים פלסטינים הזקוקים לסיוע בישראל. ביורוקרטיה, טפסים, זירוז תהליכים ואפילו תיאום טרמפים של מתנדבים ישראלים לתושבי עזה המרוששים שבהעדר תחבורה ציבורית מהמסוף לתוך ישראל, נאלצים לשלם סכומי עתק, במונחים עזתיים, למוניות.

  

מעבר ארז מאפשר גם העברת סחורות, תרומות וציוד רפואי מארגונים שונים ברחבי העולם ומעמותות צדקה הפועלות בישראל - אל עזה. כדי להתמודד עם הסכנה הביטחונית, המשאיות פורקות את הציוד בצד הישראלי וסבלים פלסטינים סוחבים את הארגזים רגלית אל הצד השני.

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

 (צילום: צפריר אביוב) (צילום: צפריר אביוב)
(צילום: צפריר אביוב)

הפועלים הפלסטינים של מסוף ארז מדברים עברית טובה. הם אנשים מבוגרים, מפוכחים ונהנים להיזכר "בימים הטובים ההם" שהיה אפשר לעבוד בישראל. אני מציץ לאחד הארגזים, שנתרם על ידי אגודת צדקה איסלאמית מירושלים ומוצא מאות שפורפרות של חומר נגד כינים.

  

בשעות הבוקר עברו במסוף טונות של ציוד רפואי לבית החולים הירדני המלכותי ברצועה. גם צה"ל הקים בית חולים שדה במתחם המסוף. למרות הגדרתו, בית החולים ממש לא בתנאי שדה, אלא בית חולים מודרני, ממוזג, ברמה הגבוהה ביותר. הבעיה היא שאין בו כלל חולים, כיוון שחמאס לא מאפשר לפצועים מעזה להגיע למסוף ארז לקבל טיפול רפואי מצה"ל.

  

במהלך הסיור נתקלנו בקבוצה של 17 פצועים פלסטינים שיצאה לטיפול בטורקיה דרך ישראל. הפצוע העזתי הראשון שהגיע למסוף עבר בדיקה ביטחונית ישראלית ובדיקה רפואית טורקית. הוא אמור היה לצאת לישראל, אך התעוררה בעיה להעביר אותו לאמבולנס הישראלי בחוץ. אזעקות צבע אדום אינסופיות ופיצוצים עזים הבריחו את החובשים של מגן דוד אדום ואת הצוות הטורקי של הסער האדום אל המרחב המוגן. רק לאחר דקות ארוכות, במהלך הפוגה קצרה, סיים הצוות הרפואי את המלאכה והעביר אותו בבטחה לנמל התעופה בן גוריון. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף קמר
ילד חולה סרטן שעבר לישראל. "אולם נכנסים לעזה"
צילום: אסף קמר
מומלצים