שתף קטע נבחר

נשק פרימיטיבי, ואין הגנה: פצמ"ר הרג את דניאל הקטן. "כל ילד כזה הוא גיבור"

12 חיילים ואזרחים נהרגו מתחילת הלחימה מפצצות מרגמה: כיפת ברזל כמעט לא מיירטת פצמ"רים, לא תמיד נשמעת אזעקה וגם כשיש צבע אדום יש פחות מ-15 שניות למצוא מרחב מוגן. "גם ללכת לשירותים ולהתקלח זה הימור", אומרים תושבי עוטף עזה. והבוקר: המטחים לדרום נמשכים

באחד הימים הקשים ביותר של העורף מפתיחת מבצע "צוק איתן" נהרג אתמול ילד בן 4, נפצע אנוש צעיר בן 21 ונפגעו תושבים באשדוד, בבאר שבע ובגן יבנה. הפגיעה הקטלנית ביותר הייתה, כמו בפעמים קודמות, בעקבות נפילת פצצת מרגמה. הנשק הפרימיטיבי, שאין לו מענה צבאי, הרג את דניאל טרגרמן הקטן, שלא הספיק להגיע למרחב מוגן בשניות הספורות שחלפו מאז נשמעה האזעקה.

 

גם הבוקר נמשכו מטחי הרקטות והפצמ"רים מעזה - אזעקות נשמעו במועצות שער הנגב ושדות נגב, אחת מהרקטות התפוצצה בחורשה בסמוך לאחד היישובים וגרמה לשריפה. רקטה נוספת התפוצצה בתוך יישוב באשכול. לא היו נפגעים, אך נזק נגרם לרכוש. במקרה נוסף, מבנה בשער הנגב נפגע ישירות. גם כאן לא היו נפגעים אך נגרם נזק. רקטה אחרת יורטה בשמי אשקלון.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

"הבעיה הכי גדולה עם הפצמ"רים הוא זמן התגובה", אמר הבוקר (שבת) עמית כספי מכיתת הכוננות בכרם שלום. "עד לפני שנתיים בכלל לא הייתה התרעה, זה היה פשוט נופל. גם עכשיו המערכת עדיין לא תמיד עובדת, בעיקר אם מדובר בירי מטווח מאוד קרוב. לפעמים ההתרעה מגיעה גם אחרי הנפילה וזה כמובן לא עוזר הרבה. לפעמים יש התרעה של כמה שניות, כמו שהיה אתמול כשהילד נהרג. השניות האלה לא מספיקות לנו, אלא רק להגיע מחדר לחדר. לא נספיק להגיע לממ"ד ואנחנו נתונים רק לחסדי המזל".

 

כספי מזכיר את החיים תחת האיום המתמיד של הפצמ"רים: "גם דברים בסיסיים כמו ללכת לשירותים או להתקלח זה הימור, כי אם יש צבע אדום לא נספיק להגיע לממ"ד. אתה בעצם חי כל הזמן בניגוד להוראות פיקוד העורף. המושג של 15 שניות ממרחב מוגן לא נכון כי אין לנו 15 שניות. אלה לא חיים. ומה שקרה אתמול יכול לחזור על עצמו".

 

כיפת ברזל אמנם יירטה כמה פצצות מרגמה במהלך המבצע, אבל אלו בעיקר פצצות מרגמה לטווח ארוך - ומספרן בטל בשישים לעומת הכמות העצומה שהתפוצצה בשטחי עוטף עזה. למועצת אשכול, למשל, נורו מתחילת המערכה יותר מאלף רקטות ופצצות מרגמה. גם לשער הנגב, שם נהרג הילד דניאל, שוגרו מספר עצום של רקטות ופצמ"רים.

 

"מדינת ישראל לא נותנת שום פתרון למשפחות שחיות על קו הגבול", הוסיף כספי. "המדינה טוענת שאנחנו יכולים להמשיך ולחיות פה כרגיל וגם לא מסייעת בהוצאה של תושבים החוצה. להישאר לגור פה זה לא הגיוני, אבל גם לא רואים את הסוף. אי אפשר לנהל שום שגרת חיים".

 

"בניר עוז אנחנו מקבלים לרוב התרעה על הפצמ"רים וזו פריבילגיה גדולה", אמר אורי דן רכז הביטחון של קיבוץ נחל עוז, שיצא שלשום למקום מבטחים לאור המצב הביטחוני. הוא הסביר את הקושי בהתמודדות עם פצצות המרגמה: "הדבר הכי בעייתית בנוגע לפצמ"רים הוא שהם יכולים מיד לירות חזרה לאותו מקום. זה נשק תקני ולא מאולתר. כיפת ברזל כמעט לא מסוגלת ליירט פצמ"רים והיא לא פועלת בטווחים קרובים. רצו לשים טכנולוגיה שתטפל בזה, אבל זו הוצאה אדירה".

 

"מה שקרה בשער הנגב היה יכול לקרות בכל מקום", הבהיר דן. "זו באמת קטסטרופה. לא רוצים להגדיר את זה כמלחמה וזו התכחשות מוחלטת למציאות. צריך לומר את האמת - זו מלחמה. לא מערכה, לא התשה ולא מבצע".

 

מקום נפילת הפצמ"ר בשער הנגב, אתמול (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
מקום נפילת הפצמ"ר בשער הנגב, אתמול(צילום: אבי רוקח)

בן 4 במותו. דניאל טרגרמן ()
בן 4 במותו. דניאל טרגרמן

"כל ילד כזה הוא גיבור", אמר דניאל מטרי מכרם שלום על דניאל שנהרג מפגיעת פצמ"ר. "עד לפני כמה שנים אפילו לא הייתה לנו התרעה על פצמ"רים, היום יש. זה נותן לנו קצת יותר זמן להתמגן. פעם אם היית שומע יציאה ידעת שאולי תקבל פצמ"ר. היום אפשר להסתמך על האזעקה. מי שחי במקומות כאלה, ביישובים צמודי גדר ובמיוחד בכרם שלום, יודע שאין באמת 15 שניות התרעה אלא הרבה פחות".

  

אמו של דניאל, גילה, סיפרה אתמול על ההתמודדות עם האיום המתמיד מעזה: "מיד כשכולם היו מגיעים לממ"ד דניאל היה אומר 'עכשיו כולנו בטוחים'. הוא היה ילד יפה חכם רגיש. כל כך מתוק. רצינו לראות אותו גדל עם האחים שלו ומממש את עצמו".

 

במהלך המבצע: 12 חיילים ואזרחים הרוגים מפגיעת פצמ"ר

מעבר לטרגרמן, עוד 11 בני אדם נהרגו מנפילות פצמ"רים בשטח עוטף עזה, בהם תשעה חיילים ושני אזרחים ופצע עשרות כתוצאה מרסיסים או מהדף. דרור חנין, בן 37 מבית אריה, היה להרוג הראשון במבצע "צוק איתן" לאחר שפצמ"ר נפל בשטח שבו שהה חנין כשהגיע לחלק מזון לחיילים.

9 חיילים ושלושה אזרחים. הרוגי הפצמ"רים מאז תחילת מבצע צוק איתן ()
9 חיילים ושלושה אזרחים. הרוגי הפצמ"רים מאז תחילת מבצע צוק איתן

10 ימים חלפו וקיטיאגל נרקורן, עובד זר מתאילנד, נהרג מנפילת פצמ"ר בחממות ביישוב במועצה אזורית חוף אשקלון.

 

כשבוע לאחר מכן, ארבעה חיילי צה"ל נהרגו לאחר שפצצת מרגמה נפלה בשטח כינוס במועצה האזורית אשכול. ההרוגים היו סמ"ר אליאב אליהו חיים כחלון, רב"ט מידן ממון ביטון, רב"ט נירן כהן ורב סמל עדי בריגה.

 

עוד שבוע חלף וחמישה חיילים נוספים נהרגו מפגיעת פצמ"ר. ההרוגים היו רס"ל (מיל') דניאל מרש, סרן עמרי טל, סמ"ר שי קושניר, סמ"ר נועם רוזנטל וסרן לירן (אדרי) אדיר.

 

לא פחות מ-1,100 פצצות מרגמה נורו מתחילת המבצע לעבר ישראל. עלות הייצור והתפעול של הפצמ"ר זולה וקלה בהרבה עבור חמאס מחפירת מנהרה חוצת גדר או חריטת רקטה M-75 שמגיעה לגוש דן. הפצמ"ר אמנם מאיים על כמה עשרות אלפי ישראלים שנמצאים בטווח הירי – 8-2 ק"מ מהרצועה – אבל טרם נמצא לה פיתרון ביטחוני ממשי מבחינת התרעה או יירוט. במקרה הטוב, יש לאזרח או לחייל התרעת צבע אדום של 15-10 שניות לפני הנפילה.

 

במערכת הביטחון עמלים על פיתוח שיגדיל את זמן ההתרעה. מערכת כיפת ברזל יודעת והצליח לתת מענה בצורת יירוט לחלק קטן מאוד מהפצמ"רים, 10 במספר, אך מדובר בפצמ"רים בקוטר 120 מ"מ. באחד המקרים לפני כשבועיים, פצמ"ר גדול יחסית ששוגר מאזור בית חנון לשדרות נשקל על ידי כיפת ברזל ככזה שייפול בשטח פתוח. תוך שני שניות הבחינה קצינת יירוט של ההגנה האווירית בקרון ההפעלה שלה שנתיב המעוף השתנה בצורה מחשידה. היא התערבה ושיגרה באופן ידני טיל מיירט שפגע בפצמ"ר ומנע את התפוצצותו בשדרות.

זירת פגיעת הרקטה אתמול באזור אשדוד (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
זירת פגיעת הרקטה אתמול באזור אשדוד(צילום: אבי רוקח)

"לא נראה שיש פתרון שנראה בטווח הנראה לעין ליירוט פצמ"רים", הודו בצה"ל בשלהי המבצע. במרבית שיגורי הפצמ"רים, חמאס או הג'יהאד האיסלאמי מקפידים לירות לפחות שתיים בכל מטח ורובם נפלו עד כה בשטחים פתוחים. עם זאת, הסיכוי להינצל מול הסיכון להיפגע הפך את חיי השוהים בעוטף לרולטת מוות לכל דבר.

 

אחוז ההצלחה של כיפת ברזל עמד במהלך המבצע על 90 אחוזים. ברוב המקרים עד כה שבה המערכת לא הצליחה ליירט רקטה שנפלה ביישוב היה בגלל כשל מערכתי ובמעט מהמקרים בגלל טעות בשיקול הדעת של המפעילים. פגיעת הרקטה אתמול בכביש באזור אשדוד שהביאה לפציעתו של נתנאל ממן הייתה נדירה. בפיקוד העורף חזרו והדגישו אמש כי בעת הישמע אזעקה בנסיעה ברכב יש לעצור אותו בזהירות בצד הדרך, לתפוס מחסה סמוך או לשכב על האדמה ולכסות את הראש בידיים.

 

הלילה המשיך חיל האוויר בתקיפות. בין 30 מטרות הטרור שהותקפו ברחבי רצועת עזה היו משגרים מוטמנים, אתרים לייצור ואחסון אמצעי לחימה, מתחמים צבאיים ודירות ששימשו מוקד לפעילות פיקוד ושליטה. בין המטרות היו גם שלושה מסגדים, שלפי צה"ל שימשו מקום מפגש צבאי של פעילי חמאס או אתר לתשתיות טרור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים