שתף קטע נבחר

מבחן לממלכה: התמיכה בדאעש בירדן גוברת

יותר ויותר ירדנים קיצוניים ששואבים השראה מכיבושי והישגי דאעש בעיראק ובסוריה תומכים בפומבי בארגון הרצחני וחלק אף מצטרפים לשורותיו לאחר ש"הוזמנו". במקביל, מנסה מלך עבדאללה להשקיט את החששות בישראל ובארה"ב: "מצבנו הביטחוני אל מול האיום הקיצוני הפושה באזור טוב מבעבר"

הייתה לו משרה טובה ומשפחה אוהבת, אך זה לא היה מספיק לירדני בן ה-25, והוא נטש את חייו הטובים בעמאן כדי להצטרף לארגון דאעש הקיצוני המשתלט באכזריות על אזורים בעיראק וסוריה השכנות.

 

הצעיר, שנחשב לשם דבר במקצועו כרדיולוג ושמו חסוי מסיבות ביטחוניות, נעלם בתחילת החודש בתום חופשת החג המוסלמי, עיד אל פיטר. הוא לא סיפר למשפחתו לאן הוא הולך. לאחר מכן הוא התקשר להוריו ממקום לא ידוע כדי לומר להם כי הוא מקדיש את חייו ל"תפארת האיסלאם". קרובו סיפר כי אביו היה שבור מהשיחה ושאמו אושפזה בבית חולים בשל ההלם.

 

עוד חדשות בעולם :

ילדות ארה"ב מציגות: "הנשק הראשון שלי"

שטרות ליש"ט מגויסים נגד ישראל, הבנק מוחה

בית הזוועות של דאעש: שפחות מין בנות 14

 

מדובר באחד המקרים הראשונים של ירדנים המצטרפים לדאעש מאז שהארגון הכריז על עצמו ח'ליפות איסלאמית ביוני האחרון לאחר שהצליח להשתלט על טריטוריות נרחבות בעיראק ובסוריה.

 

סיפורו חושף את התמיכה ההולכת וגדלה בדאעש בקרב ירדנים איסלאמיסטיים קיצוניים ששואבים השראה מהתקדמות הארגון במדינות השכנות לירדן במזרח ובצפון. תמיכה זו מעמידה סיכונים חדשים עבור הממלכה, בעלת הברית של ארה"ב, שהצליחה לשרוד את ההפיכות האחרונות בעולם הערבי.


הפגנה של סלפים במעאן עם דגלי דאעש ()
הפגנה של סלפים במעאן עם דגלי דאעש

אולם נראה כי שירותי המודיעין המתקדמים של ירדן מנסים להשקיע את מרב מאמציהם כדי להתמודד עם האיום החדש. המלך עבדאללה אמר כי המדינה לא הייתה מעולם מוכנה יותר לעמוד מול האיום הרדיקלי שסוחף את האזור.

 

כיבושי "המדינה האיסלאמית" הציתו עימות סוער בין האיסלאמיסטים הירדנים מהתנועה הסלפית הדתית בסוגיה - אם לתמוך בארגון הקיצוני, שהברוטליות האכזרית שלו זכתה לביקורות קשות גם בקרב איסלאמיסטים רדיקליים.

 

אולם לנוכח הכיבושים הטריטוריאליים של דאעש, נראה כי אלה המזדהים עם הארגון "מנצחים" בוויכוח. "צעירים רבים שינו את ראייתם המעוותת על דאעש אחרי שראו את פעולות הלוחמים בשטח, את הישגיו, ואת איך שהמערב החליט להתאחד נגדו", אמר לרויטרס לוחם ירדני בשם גריב אל-אחוואן אל-אורדוני.

 

שורשי דאעש - דווקא בירדן

מאז מלחמת האזרחים שפרצה בסוריה השכנה ב-2011, אלפי ירדנים הצטרפו לפלגים הסונים נגד הנשיא בשאר אסד. יותר מ-2,000 גברים, החל מנערים מקופחים וכלה ברופאים נחשבים - ובמקרה אחד גם מפקד בחיל האוויר - נטשו את ירדן למשימת ג'יהאד בסוריה. לפי איסלאמיסטים המעורים בנושא, לפחות 250 מהם נהרגו שם.

ההישגים מושכים את הירדנים. לוחמי "המדינה האיסלאמית" בראקה שבסוריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ההישגים מושכים את הירדנים. לוחמי "המדינה האיסלאמית" בראקה שבסוריה(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
אך הישגיו האחרונים של דאעש מסייעים להגביר את התמיכה בקרב איסלאמיסטים קיצוניים לשיאים שלא נרשמו בעבר. אלה חולמים על מחיקת הגבולות ברחבי העולם המוסלמי כדי לכונן אומה פאן-איסלאמית.

 

תקוות אלו מחזקות את ההשערה כי יותר ויותר ירדנים יעברו את הגבול להילחם, וכן גם מעלות את החשש כי תומכי דאעש יתקפו בירדן עצמה - מדינה שסבלה בעבר מקיצוניות איסלאמיסטית שכללה מתקפות טרור על מלונות עמאן על ידי לוחמי אל-קאעידה בזמן הפלישה האמריקנית לעיראק.

 

הופעתו של מנהיג דאעש, אבו בכר אל-בגדאדי, "הח'ליף" בעיני עצמו, שבה קרא לתמיכתם של מוסלמים במסגד בעיר במוסול ביוני האחרון, שימה כמגנט עבור צעירים ירדנים איסלאמיסטים.

 

"חלומם היה להקים את הח'ליפות, ועכשיו הם מרגישים שזה הוגשם. זה גרם לאנשים לשקול ברצינות את הצטרפותם, במיוחד מאז שדאעש הזמין אותם רשמית", אומר באסם נאסר, אקדמאי איסאלמיסט מירדן.

 

אם עוקבים אחרי שורשי "המדינה האיסלאמית" ניתן באופן מסוים להגיע לירדן. היה זה אבו מוסאב אל זרקאווי הירדני שהקים את הזרוע בעיראקית של אל-קאעידה, שהפכה במרוצת השנים לדאעש. לאחרונה ארגון אל-קאעידה החל להתנער ממנו.

 

בעיירה הירדנית המוזנחת זרקה, מולדתו של זרקאווי ומעוז מסורתי של קיצוניים איסלאמיסטים, התמיכה בדאעש הוצגה לראווה במהלך תפילות עיד אל פיטר שסימנו את סוף חודש צום הרמדאן שנערך ביולי.

 

עשרות גברים לבושים בסגנון אפגני - שלעתים קרובות מאפיין איסלאמיסטים - נופפו בדגל השחור של דאעש והתאספו בשדה פתוח כדי לשמוע את דברי השבח של האיסלאמיסט הירדני שייח עמר חאלליה על הארגון הקיצוני. "או בגדאדי, אתה שמפיץ טרור בלבבות אויבינו, תרשום אותי כשאהיד", שר השייח דרך המיקרופון.  

 

תאים רדומים

לפי הערכתו של גורם ביטחוני אזורי בכיר, ירדן עשויה להיות בית ל"מאות אם לא אלפי 'מזדהים' עם דאעש שעשויים להפוך לתאים רדומים פוטנציאליים ופצצות זמן". הסיבה העיקרית לצמיחת שורשי הקיצוניות בירדן - כמו בשאר המזרח התיכון - משתקפת בחוסר בחופש פוליטי ובהזדמנויות כלכליות במדינה.

חיילים בגבול ירדן-עיראק (AFP) (AFP)
חיילים בגבול ירדן-עיראק(AFP)

המלך עבדאללה, שלו ברית איתנה עם ארה"ב ועם ישראל, מחפש להשקיט את החששות לגבי האיום שמטיל דאעש על ממלכתו. "אני מסופק מההכנות של הכוחות המזוינים ושירותי הביטחון. זה חודשים שהתכוננו להפתעות ואנחנו כבר עובדים לטיפול בהן. אני יכול להבטיח כי מבחינה ביטחונית וצבאית מצבנו היום חזק יותר מבעבר", אמר לפוליטיקאים בארצו. בהתייחסות עקיפה לדאעש, הוא גם הזהיר את האזרחים הירדנים מללכת שבי אחר תנועות חיצוניות שמחפשות לנצל את מרמורם מהמדינה.

 

דיפלומטים וגורמים רשמיים אמרו כי בשבועות האחרונים, שירותי המודיעין הירדניים הידקו את האבטחה סביב אזורים ממשלתיים רגישים, הגבירו את המעקב אחר פונדמנטליסטים איסלאמיסטים ועצרו פעילים שנחשדו כאיום. לפחות עשרה בני אדם נעצרו בשל הבעת תמיכה בדאעש ברשתות החברתיות.

 

מדובר במבחן חדש עבור שירותי הביטחון הירדניים, שהיו לשותפים משמעותיים של ארה"ב במאבקה בקיצוניות האיסלאמיסטית. גישתה של ירדן בהתמודדות עם הסיכון מבדילה אותה ממדינות ערביות אחרות. היא נסמכת יותר על איסוף מודיעין מתוחכם מאשר על מעצרים שרירותיים, שמיוחסים למדינות כמו סוריה ומצרים שרודפות אחר האיסלאמיסטים בשטחן.

 

בחודש שעבר שחררו הרשויות אקדמאי איסלאמיסטי, הנחשב לדמות בעלת השפעה בקרב מעגלי לוחמים, שעומד בראש המתנגדים האיסלאמיסטים לדאעש. שחרורו של שייח אבו מוחמד אל מקדישֹי הוסיף לדיון קול משפיע, אך גם חשף מחלוקות בקרב הקהילה הסלפית הדתית של ירדן.

 

איסלאמיסטים אקדמאים מזועזעים מהברוטליות. לוחמי דאעש מוציאים להורג חייל כורדי ()
איסלאמיסטים אקדמאים מזועזעים מהברוטליות. לוחמי דאעש מוציאים להורג חייל כורדי
 

אל-מקדישי לעג לח'ליפות של אל-בגדאדי וביטא את הזדעזעותו לנוכח הברוטליות של לוחמי "המדינה האיסלאמית". "הוא מעניק לג'יהאד שלנו פן קטלני שאסור לנו לקבל. תמונות עריפת הראשים כואבות. זה משהו שגם אנחנו וגם אללה לא יכולים לקבל", אמר החודש.

 

דבריו גרמו למפולת של מתקפות של תומכי דאעש עליו, שבדרך כלל אינם תוקפים אקדמאים בכירים כמו אל-מקדישי. הם טענו כי הסיבה לשחרורו אינה ריצוי חמש שנות המאסר שנגזרו עליו אלא כדי שיוכל לשחרר את קיטורו נגד דאעש.

 

המחלוקת העזה הציתה עימות מילולי ופיזי. שני איסלאמיסטים קיצוניים, שדיברו נגד עריפות הראשים שמבצעים לוחמי דאעש ונגד הטבח ללא הבחנה שהם מבצעים בשיעים, הוכו על ידי תומכי הארגון.

 

דגל דאעש הונף גם ביוני על ידי תומכי הארגון בעיר מעאן, מעוז שבטי שמונה יותר מ-50,000 תושבים דרומית לבירה. כאן, הפשע,

ההברחות והניכור השבטי, מהווים חומר בעירה נגד הממשלה, שמואשמת בהזנחת האזור. האשמה שהניחה קרקע פורייה לגיוס איסלאמיסטים.

 

עם זאת, מוחמד שלאבי, לוחם סלפי ממעאן שעודד איסלאמיסטים ללכת ולהילחם בסוריה אומר שירדן אינה יעד בעיני דאעש. "לדאעש אין כל עניין לפגוע בירדן. הארגון טרם עיגן את נוכחותו בעיראק ובסוריה, לכן עדיין לא ינוע לעבר ירדן", אמר שלאבי, שידוע בשם אבו סיאף. שלאבי ריצה עשור בכלא בגין תכנון מתקפה על חיילים אמריקנים בירדן.

 

שלאבי, דמות מכובדת על ידי המקומיים בעיר שתיווך במחלוקות שפרצו בין ראשי השבטים בעיר לרשויות, אומר שלמאמיניו אין שום רצון בפגיעה ביציבותה של ירדן, אלא אם הממשלה תתגרה בהם. "אם נרגיש, חס וחלילה, שמתקרב אלינו חוסר צדק מסוים או שמעגל חוסר הצדק מתרחב. לא נשב בחיבוק ידיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לוחם דאעש מאיים על חיילים סורים
צילום: AP
מומלצים