שתף קטע נבחר

חשוב לדעת: מה מותר ואסור לגבות מההורים

מה ההבדל בין תשלומי רשות לתשלומים מרצון? איזה סיוע ניתן למשפחות נזקקות? והאם מותר לגבות מכם כסף על שכפולים? רגע לפני שמגיעה אסיפת ההורים ואתם מתבקשי לפתוח את פנקסי הצ'קים - הכנו עבורכם מדריך מיוחד לכל הזכויות שמגיעות לכם, ההורים, בבית הספר

לקראת פתיחת שנת הלימודים, ההורים כבר נכנסים בימים אלה ל"כוננות פנקסי צ'קים", כדי לממן פעילויות במסגרת "חינוך חובה חינם". יחד עם אתר כל-זכות, המרכז מידע על זכויות בכל תחומי החיים, בדקנו את הזכויות והחובות שיש לכם, ההורים, לקראת פתיחת שנת הלימודים:

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

 

חוזרים לבית הספר בערוץ הורים :

הסקר הגדול: איזה ילקוט הכי כדאי לקנות לילדים

הסקר הגדול: איזה ילקוט הכי כדאי לקנות לנוער

בדקנו: איזו קופסת אוכל כדאי לקחת לבי"ס ולגן?

 

1. פריסת תשלומי חובה

משרד החינוך מפרסם בכל שנה את רשימת השירותים שהורים מחויבים לשלם בעבורם והמחירים המקסימליים שמותר לגבות עבורם. הורים שיש להם יותר מילד אחד במוסדות חינוך או שמתקשים לשלם בתשלום אחד, רשאים לבקש פריסת תשלומים. למימוש הזכות יש לפנות לרשות המקומית או לבעלות על המוסד החינוכי.

 

2. תשלומים ברשות, מרצון

לצד תשלומי החובה, כדאי להכיר עוד שני מושגים: תשלומי רשות ורכישת שירותים מרצון. גם רשימת תשלומי הרשות - עבור שירותים כגון שיעורי שחיה, סל תרבות (תיאטרון, מוזיאונים וכד'), ועד הורים ומסיבות - כוללת מחירי מקסימום שקובע משרד החינוך. שימו לב שחייבים להחזיר להורים כספים שנגבו ולא נוצלו. תשלומים מרצון יכולים לכלול רכישת תוכנות ולומדות למחשב, שימוש באינטרנט, חוגים, עיתוני כיתה או בית ספר ועוד. זיכרו כי גביית תשלום בגין שירותים מרצון מחייבת אישור של כל הורי התלמידים ואישור מפקח בית הספר.

 

3. בלי שכפולים ובלי תרגילים

לצד רשימת התשלומים המותרים, קיימים גם תשלומים אסורים. אגרת שכפול, הוצאות מינהלה, שימוש בספריה ואגרת שמירה הן כמה דוגמאות מהרשימה הזו. בנוסף, אסור לגבות מחירים גבוהים יותר מהמחירים המאושרים, גם אם ההורים מוכנים לשלם יותר. וכן - אין לפגוע בתלמיד בשל אי תשלום כספים על-ידי הוריו.

 

4. סיוע לנזקקים ולמשפחות חד-הוריות

תלמידים שהוריהם מתקשים בתשלום עבור אביזרי לימוד ופעילויות חינוכיות וחברתיות עשויים להיות זכאים למלגת סיוע, שמחולקות על ידי ועדת מלגות של כל מוסד חינוכי. גובה המלגה לתלמיד: 180-360 שקלים בחינוך היסודי ו-250-500 שקלים בעל-יסודי. המלגות ניתנות על ידי משרד החינוך, לפי שיקול דעת של ועדות פנימיות בכל מוסד חינוכי.

 

משפחות עם ארבעה ילדים ומעלה שמקבלות קצבת קיום מהביטוח הלאומי זכאיות למענק לימודים שמועבר להן בתחילת שנת הלימודים יחד עם קצבת הילדים. ילד שנולד בתקופה שבין 27 בדצמבר 2000 ל-25 בדצמבר 2003 יקבל 865 שקל, וילד שנולד בתקופה שבין 26 בדצמבר 2003 ל-27 בדצמבר 2008 יקבל 1,557 שקלים. מענקים בסכומים זהים ניתנים כסיוע למשפחות חד-הוריות (המענקים ניתנים עבור ילדים שמלאו להם שש שנים ועדיין לא מלאו להם 14 שנים).

 

5. סיוע להורים יחידים במימון צהרונים, קייטנות וסל שעות

מדובר בהטבה שמעניק משרד הכלכלה במסגרת תוכנית לשילוב הורים יחידים בשוק העבודה במימון מסגרות לילדיהם בימים ובשעות שבהם מערכת החינוך הפורמלית אינה פעילה. המימון לצהרונים - עד 500 שקלים לחודש עבור צהרון שאינו מוכר, במקומות שבהם אין אפשרות לשלב את הילד בצהרון מוכר, המימון לסל שעות (מטפלת, שמרטף, חונך, חוגים ושיעורי עזר) - עד 7,800 שקל בשנה (ועד ל-30 שקל לשעה בכל אחת מהמסגרות).

 

6. טיפולי שיניים חינם לילדים

ילדים עד גיל 12 זכאים לטיפולי שיניים, במסגרת סל הבריאות, באמצעות קופות החולים.

הטיפולים כוללים בין השאר: בדיקה שגרתית, איטום חריצים וחורים, מבנים, כתרים, עקירות ועזרה ראשונה. בחלק מהטיפולים נדרשת השתתפות עצמית של 20 עד 40 שקלים. בחלק מהרשויות המקומיות (תבדקו ברשות שלכם) ניתן טיפול שיניים גם לתלמידי ז'-ט'.

 

7. ביטוח תאונות אישיות

ביטוח תאונות אישיות חל על התלמיד 365 ימים בשנה, 24 שעות ביממה, בכל ימות השנה ובכל מקום שהוא נמצא בו, בין אם לתאונה יש קשר לפעילות המוסד החינוכי שהתלמיד לומד בו ובין אם לאו. הביטוח אינו מכסה פגיעה בתאונת דרכים, פגיעה כתוצאה מפעולות איבה או פגיעה מתאונת עבודה שבגינן התלמיד זכאי לפיצוי מהמוסד לביטוח לאומי.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כספים שלא נצלו - יוחזרו להורים
צילום: shutterstock
מומלצים