שתף קטע נבחר

רואים טוב: איך פועלת מערכת הראייה שלנו?

איך מורכבת מערכת הראייה, איך מתבצע העיבוד החזותי המאפשר לנו לראות ומה קורה אם אחת המערכות לא מצליחה לתפקד? אופטומטריסט מסביר

כשמדברים על ראייה חושבים מיד על העיניים. אבל המסלול המאפשר לנו לראות, הוא ארוך ומסובך יותר ממה שרובנו יודעים.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו 

 

מערכת הראייה היא חלק ממערכת העצבים המרכזית ומאפשרת לנו לעבד מידע ראייתי. היא קולטת מידע שמקורו באור המגיע לעין, מנתחת אותו ונותנת לנו תפיסה של הסביבה.

 

עוד על בריאות העיניים

קרינה ועיניים: איך היא עלולה להזיק ומה הפתרון?

שרירי העיניים: מה תפקידם ומתי עלולה להיות בעיה?

סינוור בראייה: למה זה קורה ומה הטיפול

 

מערכת הראייה מבצעת משימות מורכבות מאוד: היא מאפשרת לנו ליצור תפיסה תלת מימדית של העולם מתוך היטלים דו-מימדיים, לזהות עצמים ראייתיים, להעריך מרחקים אל ובין עצמים, ולהנחות את תנועות הגוף ביחס לעצמים ראייתיים.

 

שלבים בעיבוד המידע החזותי

 

העין

העין היא איבר מורכב הנוהגים להקבילו למצלמה, כאשר בשניהם נעשה שימוש בעדשה שקופה למיקוד האור לעבר על משטח רגיש לאור. אור שמגיע לעין נשבר על ידי הקרנית שהיא שכבה שקופה שכוחה האופטי כשליש 2/3 מהכוח הכולל של העין. בהמשך עובר האור דרך האישון ומתמקד על ידי עדשת העין המספקת את השליש הנוסף כדי ליצור דמות הפוכה על הרשתית.

 

הרשתית

הרשתית היא החלק בעין שקולט את האור וממיר אותו לאותות חשמליים. ברשתית, הבנויה ממספר שכבות של תאים כשלכל שכבה תפקיד אחר, נעשה עיבוד ראשוני של המידע החזותי. המידע מועבר מהרשתית ומהעין דרך עצב הראייה.

 

התאים קולטי האור נמצאים דוקא בחלק הפנימי יותר של הרשתית ומתחלקים בעיקר לשני סוגים – קנים (Rods) הרגישים מאוד לאור ומאפשרים ראייה בתנאי אור נמוכים (לילה), מדוכים (Cones) המשמשים לראייה בסביבה מוארת.

 

המדוכים מרוכזים מאוד במרכז הרשתית (Fovea) ומאפשרים חדות ראייה גבוהה, ואילו המדוכים נפוצים יותר בהיקף הרשתית. המדוכים נחלקים לשלושה סוגים שלהם רגישות לאורכי גל שונים וכך מתאפשרת הבחנה בין צבעים.

 

עצב הראייה

המידע מועבר מהעין על ידי סיבי עצב המאוגדים יחד ונקראים עצב הראייה.

 

הכיאזמה

עצבי הראייה של שתי העיניים נפגשים ומצטלבים ב- Optic Chiasm, כך שמידע משדה הראייה הימני בשתי העיניים עובר לצד שמאל של המוח ומידע משדה הראייה השמאלי עובר לצד ימין של המוח.

 

לכן במקרה של פגיעה לדוגמא בצד ימין של המוח, יתכן עיוורון של צד שמאל של שדה הראייה (Hemianopsia) למרות ששתי העיניים מתפקדות לגמרי! חלק קטן במרכז שדה הראייה ממשיך לשני צידי המוח.

 

עיבוד המידע הראייתי

רוב סיבי העצב ממשיכים מהכיאזמה דרך גרעין ה- Lateral Geniculate Nucleus (LGN) ומשם אל קליפת הראייה (Visual Cortex), איזור בקליפת המוח המוקדש לעיבוד קלט ראייתי.

 

עיבוד המידע הראייתי הוא למעשה רצף של תהליכים המאפשר מעבר מרמת הקלט בחיישני מערכת הראייה לרמת העיבוד הקוגניטיבי.

 

בשתי ההמיספרות (הימנית והשמאלית) קיים אזור כזה. הקורטקס הראייתי בהמיספרה השמאלית מקבל מידע משדה הראייה הימני והאזור בהמיספרה הימנית מקבל מידע מן השדה השמאלי.

 

עיבוד ראייה ראשוני

העיבוד מתחיל באיזור הראייה הראשוני (V1), משם המידע ממשיך לאיזורים נוספים שבהם נעשה עיבוד מתקדם יותר. עיבוד זה נעשה באמצעות שני מסלולים עיקריים, המשלימים זה את זה:

 

1) המסלול הדורסלי: מעבד תנועה, אחראי על התמצאות ברמת מיקומי עצמים במרחב ותאום של מנגנון העין-יד (כאשר היד מושטת על מנת להגיע אל משהו שהעין רואה).

 

2) המסלול הוונטרלי: מבצע עיבוד ברמות זיהוי מאפייני הסביבה וכן מהווה חלק ממנגנון הזכרון לטווח הארוך.

 

אזורי מח שונים אחראים על עיבוד מאפיינים שונים בסביבתנו. לדוגמה, ישנם איזורים שאחראים על זיהוי אוריינטציה של קוים, זיהוי קצה ופינה של צורה, אמדן תנועת עצמים בשדה הראייה, תדרים מרחביים של עצמים בסביבה, אבחנה בין צבעים שונים עד לרמה גבוהה של זיהוי פרצופים והבעות פנים.

 

כך למשל, אזורי מח שונים יגיבו בעוצמות שונות, כאשר אדם נדרש לזהות פנים לעומת עצם כגון כלי רכב.

 

לסיכום, מערכת הראייה מורכבת משתי תחנות עיקריות – העין והמח המעבד את המידע. כל אחת משתי תחנות אלה מורכבת בעצמה מאזורים ותפקודים שונים. הראייה התקינה תלויה בתקינותן של שתי מערכות אלה גם יחד.

 

הכותב הוא ערן ארליך, אופטומטריסט B. Sc, לומד לתואר M. Optom

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום :shutterstock
איך בעצם אנחנו מצליחים לראות?
צילום :shutterstock
ערן ארליך
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים