שתף קטע נבחר

לחץ על ישראל: ארה"ב ואירופה קוראות לבטל הסיפוח בגוש עציון

דוברת מחלקת המדינה האמריקנית אמרה כי בוושינגטון מודאגים מאוד מסיפוח הקרקעות ביהודה ושומרון ומתוכניות בנייה במזרח ירושלים. האיחוד האירופי: "יש להימנע מערעור היציבות באזור"

ארצות הברית והאיחוד האירופי קוראות הערב (יום ג') לישראל לבטל את סיפוח הקרקעות בגוש עציון. דוברת מחלקת המדינה ג'ן סאקי פירסמה החלטה בגנות ההחלטה הישראלית. "אנחנו מודאגים מאוד מההכרזה של איזור גדול כ'אדמת מדינה' שיעשה בה שימוש להרחבת בניית התנחלויות", אמרה סאקי. בהודעה שפרסם האיחוד נכתב: "אנחנו קוראים לישראל לחזור בה מההחלטה ולהתקדם לפתרון ארוך טווח של שתי מדינות. התנחלויות אינן חוקיות ומהוות מכשול לתהליך השלום ולפתרון שתי המדינות. בתקופה רגישה זו יש להימנע מכל פעולה שעלולה לערער את היציבות ולפגוע בעתיד המו"מ לאחר הפסקת האש בעזה. האיחוד לא יכיר בשינויים של קווי 67', כולל בירושלים, אלא אם הוסכמו על שני הצדדים".

 

דוברת מחלקת המדינה סאקי הוסיפה שארה"ב הביעה זה מכבר את עמדתה נגד המשך ההתנחלויות: "אנחנו קוראים לממשלת ישראל לחזור בה מההחלטה הזו. אנחנו גם מאוד מודאגים מהדיווחים על התנחלות חדשה ועל בנייה באזור רגיש במזרח ירושלים. הצעדים הללו מנוגדים למטרה המוצהרת של ישראל - הסכם על מעמד קבע של הפלסטינים. היא תשלח מסר מאוד מדאיג אם זה יימשך. אנחנו ממשיכים להדגיש בפני שני הצדדים את התנגדותנו הנמרצת לכל צעד חד צדדי שיפגעו בסיכויים לנהל מו"מ על פתרון של שתי מדינות".

 

 (צילום: Google maps) (צילום: Google maps)
(צילום: Google maps)

 

ביום ראשון הודיע מתאם פעולות הממשלה בשטחים על הכוונה להפקיע 4,000 דונמים באזור היישוב גבעות בגוש עציון. גבעות מוגדרת רשמית כשכונה של אלון שבות ונמצאת בחלקו המערבי של גוש עציון. בפועל מדובר ביישוב קהילתי נפרד הנמצא במרחק של כמה קילומטרים מאלון שבות. היישוב אינו מוכר מאחר שנבנה ללא תוכנית בניין עיר (תב"ע). בצה"ל טוענים שאין אחיזה פלסטינית על השטח המדובר, אולם מתנגדים להכרזה יוכלו להגיש את השגותיהם ולנמק אותן תוך 45 יום.

 

הבוקר התייחס שר האוצר יאיר לפיד לסיפוח הקרקעות בנאום שנשא בוועידת "כלכליסט" בתל אביב: "החלטות כמו זו שפורסמה אתמול מעלות את השאלה בשביל מה זה היה טוב דווקא עכשיו? מדובר במחטף שלא הובא לקבינט ובעת הזו פשוט גורם נזק למדינת ישראל".

  

כבר בתחילת השבוע עורר המהלך ביקורת בעולם. גורם במחלקת המדינה בארה"ב קרא לישראל לחזור בה. "הבהרנו לא אחת את ההתנגדות שלנו למפעל ההתנחלויות", הצהיר הגורם האמריקני,

והדגיש כי וושינגטון רואה את המהלך האחרון ככזה שפוגע במאמצי השלום. "ההכרזה הזו, כמו אלו שקדמו לה, נוגדת את המטרה המוצהרת של ישראל והיא משא ומתן עם הפלסטינים להגשמת פתרון שתי המדינות", הוא הוסיף.

 

שר החוץ הבריטי, פיליפ האמונד, הצהיר שהוא מגנה את החלטתה של ממשלת ישראל להכריז על השטח בהתנחלות גבעות כאדמות מדינה: "זוהי החלטה לא מושכלת, שהתקבלה בתקופה שבה העדיפות צריכה להיות שמירה על הפסקת האש בעזה. ההחלטה תגרום לנזק לתדמיתה של ישראל בקהילה הבינלאומית".

 

גם צרפת גינתה את ההכרזה והפצירה בישראל "לשקול מחדש את ההחלטה". מזכ"ל האו"ם באן קי מון אמר אתמול כי הוא הופתע מההחלטה: "סיפוח אזור כל-כך גדול של אדמות סולל את הדרך לפעילות התיישבותית נוספת שאינה חוקית תחת החוק הבינלאומי ומנוגדת למאבק לפתרון שתי מדינות".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו נאם היום בטקס סיום חובלים של חיל הים אבל לא התייחס להתנגדות הבינלאומית לסיפוח הקרקעות. מנגד הוא הזכיר את ועדת החקירה של האו"ם בגין פעולות צה"ל בעזה במבצע צוק איתן ואמר לבוגרי הקורס: "אתם חיילים בצבא המוסרי ביותר בעולם ואנחנו נעמוד מול כל ניסיון של ארגונים צבועים לבקר אתכם. אם האו"ם רוצה להקים ועדת חקירה - שיקים ועדת חקירה על פשעי המלחמה של חמאס, ולא של חיילי צהל שהתנהגו באופן מופתי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
דוברת מחלקת המדינה ג'ן סאקי
צילום: AFP
מומלצים