שתף קטע נבחר

בית המריבה: למי אכפת מילדות חרדיות?

הידעתם ש-950 תלמידות "בית יעקב" הצטופפו במבנה של 8 כיתות וקרוואנים מאולתרים? ידעתם שהחצר שלהן בוטלה, ולא היה להן היכן לשחק? שמעתם על כך שהן למדו בתורנות: כיתה אחת במבנה (זמני), וכיתה אחרת במסדרון? באותו הזמן ממש פעל בית ספר חצי ריק, שתלמידיו כולם מתגוררים הרחק משם - בלב השכונה שלהן. זה הסיפור מהצד השני של החומה

צו הסגירה לבית הספר "בית יעקב משכנות דעת" בבית שמש, לוקה בבעייתיות אתית, מוסרית ועניינית: בניגוד לרושם העולה מהודעת משרד החינוך, אין מדובר בבית ספר חדש שהוקם ב"מחטף", כי אם במוסד לימודים ותיק המונה כמעט אלף תלמידות, וקיים זה למעלה מעשור. אז מה קרה? פשוט, אין בו מקום.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

כך הועברו שש כיתות מבית הספר הקיים - ללמוד במבנה הריק של "שפות ותרבויות", בהחלטה של עיריית בית שמש, שבה הייתי מעורב אישית. העירייה התנהלה בעדינות ובהתחשבות, ונאלצה לנקוט מהלך חד-צדדי רק לאחר שהנהלת בית הספר לא הסכימה להידבר, והמנהלת לא הגיעה לפגישות למרות שהתבקשה.

 

קראו עוד בערוץ יהדות :

 

גם היא ידעה למה: דרישות העירייה היו הגיוניות. 6 הכיתות שהופרדו ממבנה בית הספר, היו ריקות ממילא. המבנה המקורי של בית הספר מונה 18 כיתות וחדרי ספח, וזה המון עבור 144 ילדים. האם כל 8 ילדים זקוקים לכיתה? בוודאי שלא. לא היה כל היגיון להשאיר מבנה כה גדול לבית ספר כל כך קטן.

 

מטבע הדברים, בתי הספר השונים בתכלית זה מזה - הופרדו. ההורים החילונים לא ירצו שילדיהם ילמדו עם חרדים, וכך להיפך ()
מטבע הדברים, בתי הספר השונים בתכלית זה מזה - הופרדו. ההורים החילונים לא ירצו שילדיהם ילמדו עם חרדים, וכך להיפך

 

מנגד, 950 תלמידות "בית יעקב" הצטופפו בשנים האחרונות במבנה של 8 כיתות לימוד, ובעוד כ-20 קרוואנים ומבנים מאולתרים אחרים שהוצבו זה לצד זה בחצר בית הספר. לא רק שהחצר בוטלה, ולילדות לא היה היכן לשחק - אלא שגם שלווה לימודית לא הייתה להן. לעתים כיתות למדו בתורנות: כיתה אחת למדה במבנה (זמני), וכיתה אחרת ישבה על גבי כיסאות פלסטיק במסדרון. אחרי שעה התחלפו הכיתות: זו מהמסדרון עברה לכיתה, ואחיותיהן עברו למסדרון. אמיתי לגמרי.

 

אם כבר, תיקון עוול

האבסורד גדול במיוחד לנוכח העובדה הבאה: 950 תלמידות "משכנות דעת" מתגוררות בצמוד לבית ספרן - בשכונה חרדית לגמרי. 144

תלמידי "שפות ותרבויות" למדו בבית הספר השוכן בלב אותה שכונה, אך בהבדל אחד גדול: אף לא אחד מתלמידי בית הספר מתגורר בשכונה. התלמידים מגיעים למקום מידי בוקר בהסעות, ממרחק של עשר ואף עשרים דקות נסיעה. כל בר-דעת יכול להבין כי לא היה כל היגיון בהמשך המצב הבלתי מתקבל על הדעת.

 

בבית שמש הוותיקה, מקום מגוריהם של רוב תלמידי "שפות ותרבויות" - עומדים מבני חינוך גדולים, מסודרים וריקים, שיכולים בקלות להכיל את בית הספר על 144 תלמידיו. למרות שהדבר הוצע, סירב בית הספר לעבור למיקום אחר, ללא שהצליח לנמק זאת בסיבה של ממש.

 

בעיריית בית שמש החליטו לכבד את רצון בית הספר, ולא להעבירו למיקום אחר. במקום זאת, הוחלט להעביר שש כיתות בלבד לטובת התלמידות החרדיות - בחלק הנפרד ממילא.

 

והרי המספרים

ההחלטה לא פגעה ולא תפגע בפעילות בית הספר, ולמי שלא מאמין, הנה המספרים: גודלו של המבנה כולו - 1,700 מ"ר, והוא כולל 18 כיתות וחדרי ספח, לבד מאולמות וחדרי הנהלה. לאחר חלוקת המבנה שבוצעה אתמול, ל-144 תלמידי "שפות ותרבויות" נותרו 12 כיתות וחדרי ספח, ו-1,200 מ"ר בנויים.

 

210 תלמידות "בית יעקב" שנכנסו למבנה מסתפקות ב-6 כיתות ו-500 מ"ר בלבד. אם יש בהחלטה הזו עוול – הרי הוא בכך שמצוקת תלמידות "בית יעקב" נפתרה חלקית בלבד, בעוד תלמידי "שפות ותרבויות" עדיין נהנים משפע של מקום, די והותר.

 

גם להיסטוריה העירונית יש אחריות ביצירת העוול: המבנה הוקם בלב שכונה חרדית, ומומן מהיטלי הפיתוח של תושבי אותה השכונה. כן, אלה שבנותיהם מצטופפות בקרוואנים דולפים. ראש העיר הקודם, דני וקנין, העביר את המבנה בהחלטה פוליטית שגויה לידי "שפות ותרבויות". למעשה, הסיפור האמיתי הוא עושק של תושבי השכונה, ששילמו על בתיהם כדת וכדין - כמו כל אזרח במודיעין ובהרצליה - ומעולם לא קיבלו את מבני החינוך המגיעים להם.

 

אתמול פתרה העירייה - באופן חלקי בלבד - עוול רב-שנים. בלית ברירה, נעשה מהלך חד-צדדי, על פי חוק ובתיאום עם משטרת ישראל. ובאשר ל"חומה": מטבע הדברים, בתי הספר השונים בתכלית זה מזה - הופרדו. ההורים החילונים לא ירצו שילדיהם ילמדו עם חרדים, וכך להיפך. ההיתפסות דווקא ל"חומה" היא בריחה מהסיפור האמיתי. הצעקנים שבחרו לרסס על קירות ולהשתולל מול המצלמות הם לא יותר מפרובוקטורים רודפי תשומת לב.

 

אלו שהשתוללו בחצר בית הספר עם גרזנים, פטישים וכלי משחית, הם אנשי אופוזיציה שעדיין ממורמרים מתוצאות הבחירות האחרונות בעיר, ומצאו להם כר לפרוק את היצרים והאמוציות - על גבם של ילדי שני בתי הספר, ותוך התעלמות מהאמת ומהצדק. אז אם הוגנות וצדק הם ערכים חשובים אצל שר החינוך, שי פירון – יואיל נא להשתחרר מדעות קדומות וחישובים פוליטיים, ולתמוך פומבית במהלך הצודק שביצעה העירייה.

 

  • הכותב הוא חבר מועצה ויו"ר ועדת תכנון ובנייה בבית שמש

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נחשון פיליפסון
בית ספר לא דתי בלב שכונה חרדית
צילום: נחשון פיליפסון
צילום: נחשון פיליפסון
"החומה" היא לא הסיפור
צילום: נחשון פיליפסון
צילום: יעקב לדרמן
משה מונטג
צילום: יעקב לדרמן
מומלצים