שתף קטע נבחר

האם החוג ללימודי צרפת באונ' ת"א ייסגר?

אוניברסיטת ת"א סגרה את ההרשמה לחוג ללימודי צרפת, ושלחה מכתבי זימון לשימוע לפני פיטורים למרבית הסגל בחוג. למרות זאת היא מצהירה: החוג לא נסגר. בארגון הסגל הזוטר חוששים: "מפטרים אותנו חודש לפני תחילת השנה, איך נמצא עבודה?". הסטודנטים טוענים: "זו תעודת עניות לאוניברסיטה"

האם החוג ללימודי צרפת באוניברסיטת תל-אביב צפוי להיסגר? בשאלה הזו ידון היום (ב') בבוקר בית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב-יפו. במהלך הדיון תיבחן סגירת ההרשמה לחוג על ידי האוניברסיטה וכן יעלו לדיון הליכי הפיטורים שננקטו נגד מרבית חברי הסגל בחוג. ל-ynet נודע כי ארגון הסגל האקדמי הזוטר באוניברסיטת תל-אביב הגיש בקשה לצו מניעה זמני, בה הוא מבקש מבית הדין להורות לאוניברסיטה להימנע מסגירת החוג ומפיטורי העובדים.

 

 

"מאז חודש אפריל האחרון, הארגון מתמודד עם ידיעות על סגירת החוג. תחילה נאמר למרצים בשיחה עמם, שהחוג נסגר עקב ירידה במספר הנרשמים", מסביר ל-ynet עומר אלוני, יו"ר ארגון הסגל הזוטר. לדבריו, "חרף שיחות שנערכו מצד ראש החוג וחברת הסגל הבכיר, האוניברסיטה סירבה להודות באופן רשמי כי מדובר בסגירת החוג. רק בחודש אוגוסט הודיעו לנו כי למעט מועסק אחד או שניים, כל חברי הסגל הזוטר יזומנו לשימועים לפני פיטורים, כאשר הסיבה השתנתה והפכה לקיצוצים תקציביים".

 

אלוני מוסיף כי הטענה על קיצוצים כלל לא נתמכה במסמכים המעידים על הקיצוץ, ולא הוצגו נתונים כלשהם. "מדובר ברמיסת זכויותיהם של חברי הסגל הזוטר", הוא טוען, "העובדה שסיבת הפיטורים שונתה רק מעידה על כך שהאוניברסיטה מנסה לשפר עמדות, וחוששת שבית הדין יקבע כי הפיטורים אינם כשרים. אנחנו מרגישים שמזלזלים בסגל הזוטר, ולא מוכנים לקבל התנהלות חד-צדדית ובלתי הוגנת כזו מצד האוניברסיטה".

 

 

זאת ועוד, מוסיף אלוני, "ההודעה על הפיטורים בחודש אוגוסט אינה מאפשרת לאף לא אחד מחברי הסגל להשתבץ באיזושהי מערכת אקדמית אחרת בשנת הלימודים הקרובה. חברי הסגל הם דוקטורנטים הנמצאים בעיצומה של עבודת הדוקטורט שלהם, לצד מרצים-חוקרים ותיקים המועסקים במשך שנים רבות באוניברסיטה".

 

לצד הליכי הפיטורים, מתייחס אלוני גם להליך סגירת החוג. "זו החלטה חד-צדדית שהתקבלה על-ידי האוניברסיטה מבלי לקיים את חובתה בדין", הוא טוען, "היה צורך להקים ועדה שתדון בכל ההיבטים האקדמיים, המנהליים והציבוריים בנושא, לקיים דיון בסנאט ולערך הצבעה בעניין". לדבריו, "האוניברסיטה לא קיימה את חובת ההיוועצות ולא קיימה מו"מ עם ארגון הסגל טרם קבלת ההחלטה. זה חוסר תום-לב והטעייה של הארגון וחבריו במשך כמה חודשים בדבר הימנעות מפיטורים".

 

"מייבשים את הפקולטה למדעי הרוח מבפנים"

גם דורית שילה, דוקטור לספרות ומרצה בסגל החוג, מוחה על התנהלות האוניברסיטה. "האוניברסיטה טוענת שהיא לא סוגרת את החוג. אבל אם סוגרים את ההרשמה לחוג ומפטרים כמעט את כל הסגל, אז מה זה כן אומר?", היא תוהה. לדבריה, "הדבר החמור בעיני הוא שהאוניברסיטה הודיעה לכלל הסטודנטים על סגירת החוג, יום לפני שהיא הודיעה על כך למרצים. אנחנו שמענו על העניין בעקבות מיילים ששלחו לנו סטודנטים - והטענה הייתה שיש ירידה בהרשמה".

 

"אבל אם סגרו את ההרשמה כבר באפריל", היא ממשיכה, "איך אפשר לטעון שיש ירידה בהרשמה? הסטודנטים הראו לנו שאין באמת האטה בקצב ההרשמה ביחס לאותו חודש בשנים קודמות. ההודעה על סגירת החוג נפלה עלינו כמו מכה. מרבית המוסדות סוגרים חוזים עם המרצים כבר בחודשים ינואר-פברואר, ועבורנו המשמעות היא שאין לנו איפה ללמד בשנה הקרובה".

 

ד"ר שילה ממשיכה בתחזית הפסימית ומציינת כי התחושה שלה ושל חבריה לסגל האקדמי היא שהאוניברסיטה "מייבשת את הפקולטה למדעי הרוח מבפנים". לדבריה, "אם מצמצמים 10 חברי סגל בכירים ל-3, וכאשר חבר סגל יוצא לפנסיה לא מכניסים במקומו אחר, אז לאוניברסיטה אין הרבה מה להציע מבחינה אקדמית לסטודנטים שרוצים להירשם לחוג".

 

במסגרת החוג ללימודי צרפתית, אומרת שילה, לומדים את השפה, ההיסטוריה, הפילוסופיה, הגיאוגרפיה והתיאטרון הצרפתי. "מה שייפגע עם סגירת החוג הוא הקשר בין ישראל לצרפת", היא מזהירה, "רק לפני כמה חודשים הגיע לכאן נשיא צרפת, פרנסואה הולנד, ובמהלך הסיור השוויצו בפניו. זה ממש מגוחך שהחוג ייסגר כמה חודשים לאחר מכן. אלו חדשות רעות לצרפת, כי היא משקיעה משאבים וכוח אדם להפצת התרבות והשפה שלה; וחדשות רעות גם לישראל. מדינה שיש בה רק היי-טקיסטים ומהנדסים היא מדינה שגורלה מאוד עצוב".

 

שירה פנקס, סטודנטית לתואר שני בחוג ללימודי צרפת, מצרה גם היא על סגירת החוק ללימודי צרפת. "הפגיעה היא פגיעה תרבותית", היא אומרת, "החוג מתקיים משנות ה-60 של המאה הקודמת ויש לו מורשת רחבה. כיום יש גל עלייה רציני מצרפת, ויש יהודים שמגיעים ממדינות צפון אפריקה והם דוברי צרפתית".

 

לדבריה, "תרבות צרפת מחברת אותנו להרבה מדינות שכנות במזרח התיכון, ויכולה לעזור לנו לתקשר איתן. אבל מדינת ישראל מטפחת רק את הצד האמריקאי-העסקי שלה. זו תעודת עניות לאוניברסיטה". גם פנקס מתייחסת לביקורו של נשיא צרפת בישראל. "כשהנשיא הגיע לכאן לפני כמה חודשים, הצהירו בפניו שזה החוג הכי גדול בארץ, ושהוא רק ימשיך ויגדל", היא מספרת, "רק חבל שכמה חודשים אחרי זה האוניברסיטה סוגרת אותו".

 

מאוניברסיטת תל-אביב נמסר בתגובה לפניית ynet כי "החוג ללימודי צרפת לא נסגר. הנושא נמצא בדיון משפטי והאוניברסיטה תעביר את תגובתה במסגרת ההליך המשפטי".

 

המידע הראשוני לידיעה הגיע באמצעות המייל האדום


פורסם לראשונה 07/09/2014 23:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
אוניברסיטת ת"א. תאבד את החוג?
צילום: מוטי קמחי
עומר אלוני, יו"ר ארגון הסגל האקדמי הזוטר באונ' ת"א
מומלצים