שתף קטע נבחר

צילום: AFP

אפילו חתן פרס נובל לשלום לא חסין ממלחמה

יתקוף מהאוויר ויסייע לכוחות בקרקע: דווקא הנשיא שקיים הבטחתו והסיג את ארה"ב מעיראק נאלץ להשיבה לשדה הקרב ולסיים כהונתו במלחמה. אך כדי למגר את דאעש יזדקק אובמה לשת"פ מדיני, צבאי וכלכלי של מדינות האזור

נשיאה ה-43 של ארצות הברית, ג'ורג' בוש הבן, פלש לעיראק בשנת 2003 ופירק אותה לגורמים. ב-2009 נבחר ברק אובמה לנשיא לאחר שהבטיח לעם האמריקני כי יסיג את כוחות ארצו מהמדינה הערבית. ואכן, אחרוני הכוחות האמריקניים נסוגו ב-2011 מעיראק, ולאובמה אין כל כוונה להטביע שוב את ארצו בבוץ העיראקי ולשגר לשם רבבות חיילים למלחמה קרקעית. את זה יעשו עבורו העירעקים וצבאות סעודיה, ירדן ואולי אפילו טורקיה שחוששים שה"סרטן" של ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) יתפשט אליהם.

 

עוד חדשות בעולם :

כתר נולד: גם התינוק הבא יכול להפוך למלך

נשיא אוקראינה: מריופול לא תיפול

'אוכל תמורת מין'. חיילי כוח שלום אנסו נערות

בלונים במקום רובים. קייטנת אל-קאעידה

 

אלא שלמרבה האירוניה, אובמה צפוי לבלות את שארית זמנו בבית הלבן - לא בטיפול באי שיוויון בין לבנים לבין שחורים, לא בטיפול בהגירה הבלתי חוקית וכנרא גם לא במשחק גולף, אלא בצרה העיראקית. לפי תוכניות הפנטגון, המבצע למיגור דאעש עשוי להיארך עד שלוש שנים. המשמעות היא שהנשיא הבא בשדרות פנסילבניה 1600 יהיה שקוע גם כן בסוגיה העיראקית.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
לפני כמה ימים ספג אובמה ביקורת גדולה לאחר שהודה שלארה"ב אין אסטרטגיה נגד הארגון הסוני הקיצוני. אולם ביום רביעי הוא כבר יציג לציבור האמריקני ולקונגרס את התוכנית שלו להבסת דאעש. סקרי דעת קהל אחרונים מלמדים שהציבור האמריקני, בניגוד לעבר, אינו רוצה לברוח מהנושא העיראקי, ושערב יום השנה ה-13 לפיגועי 11 בספטמבר 2001 - מתקפת הטרור הקטלנית ביותר על אדמת ארה"ב - הציבור מבין את הפוטנציאל הקטלני של דאעש. האמריקנים נחרדים לשמע האפשרות שבעלי דרכון אמריקני, שנלחמים בעיראק ובסוריה וחולמים על הקמת חליפות איסלאמית, נמצאים במרחק של כרטיס טיסה אחד מארה"ב ומייבוא פיגועים לתוכה.

 

"סכנה גדולה יותר מאיראן"

נכון לעכשיו, החלום על הקמת חליפות איסלאמית מצטמצם למזרח התיכון. מסיבה זו אמר אתמול (יום א') אובמה בראיון לרשת NBC שדאעש מהווה סכנה גדולה יותר מאיראן עבור כמה משטרים באזור.

כבר לא מדובר בחשש ארוך הטווח מההגמוניה של איראן גרעינית, אלא בחשש מיידי מלוחמים ברברים שמחזיקים בטריטוריה, נכסים וכסף רב. לוחמים אלה חולמים לסלק את המשטרים המלוכניים בירדן, בסעודיה ובאיחוד האמירויות הערביות, ולאיים על טורקיה ועל מדינות נוספות.

 

בישראל לא אהבו את הדברים של אובמה. גם מזכיר המדינה האגדי הנרי קיסינג'ר, שיודע דבר אחד או שניים על המזרח התיכון, סבור בניגוד לעמדת אובמה שאיראן נותרה בעיה גדולה יותר מדאעש. בראיון לתחנת הרדיו הציבורית NPR הסביר קיסינג'ר כי "גבולות ההסדר של 1919-20 מתמוטטים. זה מעניק לאיראן יכולת מאוד גבוהה ליצור אימפריה. אני מחשיב את איראן לבעיה יותר גדולה מאשר דאעש, שצריך לכבוש יותר ויותר שטחים לפני שיהפוך למציאות אסטרטגית".

 

יקבלו סיוע. לוחם כוחות הביטחון הכורדיים בעיראק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יקבלו סיוע. לוחם כוחות הביטחון הכורדיים בעיראק(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
אבל מבחינת המשטרים המלוכניים במזרח התיכון, דאעש הוא האיום המיידי. אז אובמה משגר את מזכיר המדינה שלו ג'ון קרי למזרח התיכון לדבר עם ראשי הליגה הערבית, עם הסעודים ומדינות מפרץ נוספות, לגייס את הצבאות הערביים ללחימה על הקרקע בעיראק ולהשתתף במימון הלחימה. "לראשונה זה זמן ברור שהבעיה של המדינות הסוניות באזור, רבות מהן ידידות שלנו, היא לא איראן. היא לא הנושא השיעי-סוני. קיצונים סונים כפי שמייצג דאעש הם הסכנה הגדולה עבורן בשעה זו. ההבנה הזו מאפשרת להן להיות יותר פעילות ומעורבות", הסביר אובמה.

 

אמינות מפוקפקת

ארה"ב תחת ממשל אובמה איבדה הרבה מאמינותה במצרים, בסעודיה ובמדינות ערביות נוספות. בסיבוב הקרוב שלו באזור צריך מזכיר המדינה קרי לשכנע את הערבים שארה"ב, מחוללת הבעיה, תתרום את חלקה לפתרון - בתקיפות מהאוויר, במודיעין ובאספקת ציוד צבאי והדרכה, ותפעל לחנוק כלכלית את היישות הטרוריסטית המאיימת. אך כמו שאמר אובמה בראיון לרשתNBC, "אנחנו לא מתכוונים לשלוח 100 אלף חיילים אמריקנים לעיראק. אנחנו הולכים להיות חלק מקואליציה בינלאומית. נבצע התקפות מהאוויר לתמוך בחיילים עיראקים וכורדים על הקרקע. אנחנו נעזור להציג תוכנית עבורם כדי שיוכלו להתחיל לכבוש מחדש שטחים שכבש דאעש". זו צפויה להיות ההבטחה של אובמה לציבור האמריקני בנאום שיישא ביום רביעי.

 

מי שמפקפק בשותפות עם ארה"ב יכול לראות כיצד ביצעו המטוסים האמריקניים בחודש האחרון יותר מ-150 תקיפות מהאוויר כדי לחלץ את עיראק מציפורני דאעש. ההתקפות הללו מהאוויר יעילות לסילוק דעאש, אך אינן מספיקות ללא הנוכחות הכורדית על הקרקע. ואף שארה"ב מפציצה מהאוויר, המאבק נגד הארגון הקיצוני יוכרע על הקרקע.

 

חולק עם אובמה אויב משותף. אסד ()
חולק עם אובמה אויב משותף. אסד

אחרי השנים הקשות של נורי אל-מאליכי השיעי בעיראק ושל בשאר אסד העלווי בסוריה, הציבור הסוני חש מקופח ונדחק לזרועות דאעש. "אנחנו צריכים לעבוד עם השותפות שלנו באזור, להחזיר את השבטים הסוניים שחשו שאין להם קשר לממשלת בגדד שהתעלמה מהבעיות שלהם".

 

וושינגטון סירבה להפציץ בעיראק כל עוד כיהן אל מאליכי כראש ממשלה, ומיד לאחר התפטרותו הצטרפו שבטים סוניים למלחמה בדאעש. וושינגטון מכחישה שיתוף פעולה עם איראן בעיראק ועם משטר אסד בסוריה, אבל בפועל אסד לא מאיים לבצע פיגועים בארה"ב, והאויב המשותף הוא דאעש.

 

אובמה מבטיח פעולה משולבת, מדינית, צבאית וכלכלית, שצפויה לארוך שנים. "נוכל לא רק לבלום את המומנטום של דאעש, אנחנו הולכים להפחית בצורה שיטתית את היכולות שלהם. אנחנו הולכים לכווץ את הטריטוריה שבה הם שולטים, ובסופו של דבר להביס אותם. זהו משהו שאנחנו יודעים איך לעשותו", הבטיח אובמה, שהחל את דרכו בבית הלבן בקבלת פרס נובל לשלום ויסיים אותה, למרבה האירוניה, במלחמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים