שתף קטע נבחר

הרג הילדים בחוף עזה ותקיפת ביה"ס של אונר"א: צה"ל פתח בחקירה פלילית

צה"ל יבחן משפטית 90 מקרים מ"צוק איתן": כבר הוחלט לפתוח חקירה פלילית במקרי הרג 4 ילדים בחוף, הפצצת בי"ס שבה נהרגו 14, ביזה של חייל גולני בסג'עייה, החזקת פלסטיני על ידי חיילים וירי בפלסטינית שיצאה מביתה

מזכ"ל האו"ם הודיע כי יקים ועדת חקירה בנוגע לפגיעות בבתי הספר של אונר"א במהלך מבצע "צוק איתן" - וכעת מתברר כי בצה"ל כבר מקדימים אותו. בצה"ל הוחלט על פתיחת חקירה פלילית במקרה תקיפת בית הספר של סוכנות האו"ם בצפון הרצועה ב-24 ביולי, אז נהרגו 14 פלסטינים, וכן במקרה שבו ארבעה ילדים נהרגו בחוף עזה, שמונה ימים לפני כן.

בית הספר של אונר"א שהופגז בעזה (צילום: AP) (צילום: AP)
בית הספר של אונר"א שהופגז בעזה(צילום: AP)

פינוי פצוע פלסטיני מבית הספר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פינוי פצוע פלסטיני מבית הספר(צילום: AFP)
 

צוותי בדיקה מיוחדים של הפרקליטות הצבאית כבר החלו בבדיקת 44 אירועים מהמבצע, שבהם נטען כי צה"ל פגע בבלתי מעורבים בניגוד לחוק, בנוסף ל-55 מקרים שיועברו לבדיקתם בשבועות הקרובים. מתוך 44 המקרים, בפרקליטות הצבאית קיבלו החלטה בינתיים לגבי 12 אירועים, ובהם פתיחת חקירה פלילית בשני המקרים שמתוארים למעלה.

 

בנוסף, נפתחה חקירה פלילית בשלושה אירועים נוספים - ביזה של חייל גולני בשכונת סג'עייה, חשד לאלימות כלפי פלסטיני שהוחזק על ידי חיילים במשך כמה ימים והרג פלסטינית שנורתה כשיצאה מביתה ליד שדה התעופה בדהנייה. שבעה תיקים מתוך ה-12 נסגרו והיתר נבחנים כעת.

 

לבד מזאת, בודק צה"ל גם את פעילות הכוחות ברפיח לאחר חטיפת סגן הדר גולדין, שכללה תקיפות מסיביות באזור בניסיון לאתרו והרג עשרות פלסטינים.

רחובות רפיח (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רחובות רפיח(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הבוקר, בראיון לעיתון אל-חיאת, אמר מזכ"ל האו"ם, באן קי מון כי הוא מתכוון להקים ועדת חקירה בעניין הפגיעה בבתי הספר של אונר"א ומותם של עובדי הארגון בעזה, בנפרד מוועידה שהקימה המועצה לזכויות האדם כדי לחקור את ההפרות שבוצעו במהלך המבצע.

 

לדברי מזכ"ל האו"ם יש צורך לחקור את "מותם ופציעתם של עובדי האו"ם ואת הריסת המתקנים שלהם ולהעמיד לדין את

האחראים לכך יהיו אשר יהיו". באן ציין בראיון כי יש צורך גם לחקור את אחסון אמצעי הלחימה בחלק מהמתקנים של אונר"א. לטענתו, הוא דן בעניין עם ישראל וימשיך לדון בכך.

 

בפרקליטות הצבאית הדפו טענו ולפיהן החקירה הצבאית תטייח תלונות שהוגשו ואמרו כי "מדובר בטיעונים דמגוגיים ולא מקצועיים". דברי גורם בכיר בפרקליטות, "אנו לא עובדים בשיטות של ארגוני הטרור, ועקרון ההבחנה בין מחבלים לפליטים הוא מוסרי ולא רק משפטי. כל מקרה ייבדק או ייחקר לא בדיעבד אלא לפי הנתונים שהיו בידי המפקד בזמן אמת".

 

"ישראל תתקוף גם את ספיידרמן"

יו"ר ועדת החקירה של מועצת זכויות האדם, וויליאם שאבאס, דחה את הקריאות לפרישתו מהוועדה והכחיש טענות באשר לשנאתו כלפי ישראל. בראיון לעיתון "א-שרק אל-אווסט", הוסיף שאבאס כי "נכון שישראל תקפה אותי בחריפות, אבל אני חושב שההתקפות מגיעות ביסודן מאלה שמתנגדים לוועדת חקירה מלכתחילה ומאלה שמתנגדים למועצת זכויות האדם של האו"ם. הבעיה היא לא איתי. אפילו אם ספיידרמן היה ממונה כראש הוועדה, היו תוקפים אותו. אני לא לוקח את זה אישית".

 

הודעת הפרקליטות מוציאה לפועל לראשונה מנגנון בדיקה מהיר, בהתאם להמלצות ועדת טירקל מפברואר 2013, שקראו לצה"ל לזרז חקירות באירועים מבצעיים. ראשי הצוותים בפרקליטות שבוחנים את האירועים הם תתי אלופים (מיל') בני מר, אילן ברעם, יובל חלמיש, יזהר שכאר, אילן פרץ וכן האלוף המכהן נעם תיבון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
פלסטינים בסג'עייה
צילום: AFP
מומלצים