שתף קטע נבחר

מחאה בתלמה ילין עקב הפרדה בין בנים לבנות

תלמידים ותלמידות מהתיכון לאומנויות מחרימים שיעורי התעמלות עקב יישום חוזר מנכ"ל: "זה פוגע בטרנסג'נדרים או בכאלה המתלבטים לגבי המגדר"

תלמידי שכבת י"ב בבית הספר לאומנויות תלמה ילין בגבעתיים התבשרו כי החל מהשנה יהיו שיעורי הספורט בתיכון נפרדים לבנים לבנות. בתגובה הם מחרימים את השיעורים, ובמקום זאת הם מקיימים פעילות אלטרנטיבית בחצר בית הספר. במהלך השיעור אתמול (יום א') הם הניפו שלטים שעליהם נכתב "בן ובת קבוצה אחת", "רוצים ורוצות חופש מגדרי".

 

התלמידים פתחו בפייסבוק עמוד בשם "המחאה נגד חלוקה על פי מגדר בשיעורי הספורט", שזכתה עד כה לכמה מאות לייקים. יוזמי המחאה מסבירים כי עד כה הונהג בבית הספר נוהל לפיו כל שכבה התחלקה לארבע כיתות חינוך גופני: כיתה לבנים בלבד, לבנות בלבד, ושתי כיתות מעורבות. כל תלמיד ותלמידה יכלו לבחור לאיזו קבוצה להשתייך בעת שיעורי הספורט.

 

אלא שעם תחילת השנה התבשרו התלמידים כי נוהל זה בטל וכי מעתה שתי מורות ילמדו כיתות בנות בלבד ושני מורים ילמדו כיתות בנים בלבד - בהתאם לחוזר מנכ"ל מלפני כ-15 שנים, שלפיו החל מכיתה ז' "תופרדנה כיתות הלימוד בשיעורי החינוך הגופני לבנים לחוד ולבנות לחוד. את הבנים ילמדו מורים לחינוך גופני ואת הבנות תלמדנה מורות לחינוך גופני. בחינוך הממלכתי-דתי החינוך הגופני הוא בקבוצות נפרדות החל מכיתה ה'".

 

כאמור, למרות חוזר המנכ"ל, לאורך השנים הונהג בתלמה ילין נוהל אחר. בעמוד הפייסבוק שלהם כתבו המוחים כי ההפרדה מאלצת אותם להתמודד עם "התפישה הבינארית והשרירותית הרווחת בחברה בימינו בנוגע למגדר, שיוצאת מנקודת הנחה שבני האדם מתחלקים לשתי קבוצות: 'נשים' ו'גברים'. תפישה זו היא שגויה מיסודה. ראשית, כיוון שקיימות נשים ממין זכר כמו גם גברים ממין נקבה, והקהילה הטרנסג'נדרית היא עדות חיה לכך. שנית, כיוון שמגדר הינו ספקטרום, ולא שתי אפשרויות יציבות וברורות".

 

"תלמידות על הרצף הטרנסג'נדרי (שאינן חשות בנוח להזדהות באופן מלא הן כ'בן' והן כ'בת'), תלמידים המתלבטים במגדרם ובני/בנות ברית נוספות שהחלוקה נוגדת את תפישת עולמם, נותרו ללא קבוצה. בית הספר ייאלץ לשבץ אותם בהתאם למינם הביולוגי, ובכך למנוע מהם את הזכות להזדהות בצורה הנוחה להם ביותר, ולמעשה לכפות עליהם מגדר, זהות. ההפרדה היא אקט אלים, משפיל ומבטל. לא רק שהיא מוחקת את הלגיטימציה לקיומן של זהויות ביניים, היא מכניסה תלמידות למצב מתמשך של מצוקה, שבו הן מצופות להשתייך לקטגוריה שזרה להן ולהזדהות עם ציבור שלא מייצג אותן".

 

"אף אחד לא יעיז להפריד בנים ובנות בשיעורי מתמטיקה בטענה שבנות ובנים חושבים אחרת ולכן יש ללמדם באופנים שונים ובנפרד. אם כך, מדוע דווקא בשיעורי החינוך הגופני עדיין מתעקשים שנכון ללמד בנים ובנות בקבוצות נפרדות ולבחון אותם בצורה שונה?".


עילי פירילאס, מיוזמי המחאה, אמר שמבין 160 תלמידים ותלמידות בשכבה, כ-40 הגיעו לשיעור החלופי: "מאז שאני בכיתה ט' ניתנת אופציית הבחירה, ואני יודע שזה קיים עוד שנים קודם לכן. 40 תלמידים זה מספיק בשביל לפתוח קבוצה מעורבת".

 

הילה, גם היא מיוזמי המאבק, אמרה: "בית הספר שלנו הוא מוסד מכיל, מקבל ומבין, העניין הוא החוקה של משרד החינוך. אנחנו רוצים להגיד 'די' לשסע המגדרי. אנחנו לא מחפשים לבטל קבוצות של נשים או גברים, אלא אלטרנטיבה. זו לא רק נחלתם של אלה שלא משייכים עצמם לקבוצה של גברים או נשים, אלא נחלת הכלל".

 

אתמול פנו חברות הכנסת זהבה גלאון ומיכל רוזין לשר החינוך שי פירון בנושא וביקשו ממנו לשנות את חוזר מנכ"ל. "לעמדתנו", כתבו השתיים, "על מערכת החינוך לכבד את רצונם של בני ובנות הנוער ולא לכפות סטנדרטים שזרים לתפיסת עולמם באין בכך צורך. להזכירך, מדובר בנערים ונערות בגילאי 18-17 שבשנה הבאה יחשבו בגירים, יוכלו להתגייס לצה"ל ולבחור בקלפי. ולכן, לכל הפחות עלייך לשמוע את טיעוניהם המתנגדים להפרדה מגדרית בשיעורי החינוך הגופני".

 

מהנהלת בית הספר נמסר בתגובה: "מורי בית הספר החלו השנה לפעול בהתאם לחוזר משרד החינוך הקיים יותר מ-15 שנה וקובע כי שיעורי החינוך הגופני יינתנו בנפרד לבנים ולבנות. הנהלת בית הספר תקיים מפגשים חינוכיים עם התלמידים כדי להסביר את הצעד שנעשה".

פורסם לראשונה 14/09/2014 23:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים