שתף קטע נבחר

עצר את הסורים: "חופי היה כמנצח בתזמורת"

הקצינים הבכירים ששירתו תחת יצחק חופי בחזית הצפון ביום הכיפורים זוכרים את מהלכיו שהצילו את המדינה: "אם לא הוא, התוצאה הייתה מרה". אביגדור קהלני ויאנוש בן גל נפרדים מהאיש שלא חשש להיות בדעת מיעוט

האלוף (מיל') יצחק (חקה) חופי שהלך לעולמו היום (ב') היה מהגנרלים הבודדים שיצאו ממלחמת יום הכיפורים עם יותר תשבוחות מביקורות. תא"ל (מיל') אביגדור קהלני שירת תחתיו כמפקד גדוד 77 בחטיבה 7 ונלחם בקרבות הקשים בעמק הבכא ברמת הגולן. לדבריו, חופי חש שמלחמה עומדת לפרוץ ומהלכים שעשה לקראת 6 באוקטובר 1973 סייעו בדיעבד לכוחות ברמה לשרוד ולעצור את הפלישה הסורית.

 

"לפני פרוץ המלחמה הוא דרש תגבור של הכוחות", משחזר קהלני. "בין היתר, עשרה ימים לפני העלו את הגדוד שלי מסיני ויומיים לפני המלחמה העלו לבקשתו את כל חטיבה 7 לרמת הגולן. זה גרם לכך שבתחילת המלחמה היו שם שתי חטיבות טנקים. חצי מהרמה אמנם נכבשה, אבל אם חטיבה 7 לא הייתה שם, כנראה שהתוצאה הייתה מרה".

 

יצחק (חקה) חופי עם רמטכ"ל יום כיפור דוד אלעזר (צילום: משרד הבטחון) (צילום: משרד הבטחון)
יצחק (חקה) חופי עם רמטכ"ל יום כיפור דוד אלעזר(צילום: משרד הבטחון)

חופי ז"ל, שהיה בין השאר גם מפקד המוסד בין השנים 1974 ל-1982, מת בגיל 87. הוא התגייס לפלמ"ח בגיל 17 ומאז כמעט שלא הייתה אף צומת ביטחונית שאליה הגיעה ישראל והוא לא לקח בה חלק: הוא היה מפקד במלחמת העצמאות, סגן מפקד חטיבת צנחנים במבצע קדש, ראש מחלקת מבצעים במטכ"ל במלחמת ששת הימים, וכאמור אלוף פיקוד צפון ב-73 וראש המוסד.

 

בעדותו בוועדת אגרנט, שחקרה את כשלי מלחמת יום כיפור, טען חופי כי שורש הבעיה היה ריבוי בעלי הדרגות בצה"ל מאז מלחמת ששת הימים, וכן קצינים בכירים שהפגינו שחצנות ונהנתנות, ושהתעסקו עם חיילות בפיקודן בניגוד מוחלט לנהלים. קהלני: "חופי ניהל את מלחמת יום הכיפור כמו מנצח על תזמורת. המלחמה, לזכותו ייאמר, נגמרה בשטח האויב, 35 ק"מ מדמשק, והוא בהחלט היה מועמד לרמטכ"ל לאחר מכן. חופי היה אחד מעמודי התווך של קיומה של המדינה".

 

דרכם של השניים הצטלבה שוב כשני עשורים אחרי המלחמה: חופי היה בין מקימי תנועת "הדרך השלישית", שדגלה בתהליך שלום עם הפלסטינים אבל התעקשה לא לדון בהחזרת רמת הגולן. אלא שחופי התנגד להפיכת התנועה לפוליטית, ומנגד קהלני הוביל אותה בכנסת.

 

הצלנו את מדינת ישראל

מפקדו של קהלני במלחמת יום כיפור היה אביגדור (יאנוש) בן גל, אז מפקד חטיבה 7 ולימים אלוף. על חופי הוא מספר: "הוא למעשה התמקד ברמת הגולן ששם התקיימה המערכה הקשה והכבדה של החטיבות הסדירות וחטיבות המילואים שהגיעו מאוחר יותר, ביום השני או השלישי של המלחמה. חופי דיבר איתי הרבה ברשת, נתן לי הנחיות, הוראות, פקודות, ועידוד - כי מצבנו היה קשה מאוד. התחלנו עם 110 טנקים, ואחרי 5-4 ימים של קרבות בלימה נשארנו עם 15 טנקים. היו לנו מאות הרוגים".

יצחק חופי. 2014-1927 (צילום: דוד רובינגר) (צילום: דוד רובינגר)
יצחק חופי. 2014-1927(צילום: דוד רובינגר)

אביגדור (יאנוש) בן גל. "לא הקשיבו לחקה" (צילום: בני הדר, במחנה) (צילום: בני הדר, במחנה)
אביגדור (יאנוש) בן גל. "לא הקשיבו לחקה"(צילום: בני הדר, במחנה)

לקראת סוף קרבות הבלימה, ב-9 באוקטובר, חופי הגיע לבן גל, לחזית בגזרה הצפונית של רמת הגולן. הוא הביט בשדה הקרב שהיה שזור במאות טנקים שרופים והבין שחטיבות השריון הצילו למעשה את מדינת ישראל.

 

בהמשך פגש בן גל את חופי כשהיה לקראת סיום כהונתו בראשות המוסד, לקראת פרוץ מלחמת לבנון הראשונה. "הוא טען בכל ישיבות הממשלה ובכל המפגשים בנושא שאין לסמוך על הפלנגות (המליציות הנוצריות ששיתפו פעולה עם צה"ל, מ"מ), מספר בן גל, שבאותה תקופה היה מפקד גיס ואחראי על הגזרה המזרחית.

 

"הוא טען שהם מוליכים אותנו שולל וגוררים אותנו למלחמה. אבל הוא היה קול בודד ולא התייחסו לאזהרות שלו, כי הן ראש הממשלה בגין, הן שרון כשר הביטחון, הן שמיר כשר החוץ והן רפול כרמטכ"ל, טענו שיש מקום לפתוח במלחמה ביוני 1982. חקה היה אדם הגון וישר. הוא אמר את מה שעל לבו בכל מקרה ובכל מצב, גם כשהיה בדעת מיעוט".

 

אלה ימים קשים לבן גל לא רק בגלל האובדן של חקה, אלא גם בגלל מצבו הרפואי הקשה של חברו, האלוף (מיל) יוסי פלד, שלקה השבוע בלבו ועדיין מאושפז בבית חולים. גם פלד, כמפקד חטיבת שריון במילואים, השתתף בקרבות ברמת הגולן ביום הכיפורים. "לחמנו כתף אל כתף והחטיבה שלו עשתה ניסים ונפלאות", סיכם יאנוש. "לשמוע את הדברים האלה, על מותו של חקה ואשפוזו של יוסי בסמיכות של ימים, זה מעציב. זה יום קשה לכולנו ואני מאחל ליוסי בריאות שלמה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האלוף חופי במהלך מלחמת יום הכיפורים
מומלצים