שתף קטע נבחר

מדד המחירים לצרכן ירד באוגוסט ב-0.1%

ירידת המדד באוגוסט הושפעה בעיקר מירידה של 6.9% מירידות בענף ההלבשה, ירידה של 2.7% בדלק ושמנים לכלי רכב וירידה של 3.6% בענף ההנעלה. ההחלטה לא צפויה להשפיע על הריבית לחודש אוקטובר

מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט שפרסמה הערב (ב') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הפתיע וירד ב-0.1%, בניגוד להערכות המוקדמות שצפו עלייה של 0.1%. כתוצאה מירידת המדד לא חל שינוי ברמת האינפלציה, והיא נותרת הרבה מתחת לגבול התחתון של תחום יעד האינפלציה השנתי (3%-1%).

 

קצב האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים משקף ירידת מחירים ממוצעת בשיעור שנתי של 0.9%. האינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים, שאותה מחשב בנק ישראל על פי התחזיות של האנליסטים השונים במשק, ירדה בחודש שעבר לנקודת שפל חדשה של 1.1% בלבד. אינפלציה צפויה נמוכה מזו נרשמה לאחרונה במשק הישראלי לפני יותר מחמש שנים, בחודש מרץ 2009 בעיצומו של המשבר הכלכלי העולמי.

 

ירידת המדד באוגוסט הושפעה בעיקר מירידות הלבשה (6.9%), דלק ושמנים לכלי רכב (2.7%) והנעלה (3.6%). ירידות אלה קוזזו בחלקן ע"י עליות של 2.1% במחירי העופות, של 5.3% במחירי הפירות ושל 7.1% במחירי הירקות.

 

עלייה של 0.5% במחירי הדיור באוגוסט

מדד מחירי הדיור, שהוא הסעיף בעל המשקל הגדול ביותר בסל מדד המחירים לצרכן, עלה בחודש שעבר ב- 0.5%. מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים, המודד למעשה את השינויים בחוזי שכירות חדשים שנחתמו בחודשיים האחרונים, עלה כאמור בחודש אוגוסט ב- 0.6%, ואילו מדד שכר הדירה הכללי עלה בשיעור מתון יותר של 0.2%. מחירי הדירות בפועל, שאינם כלולים בחישוב מדד המחירים, עלו בחודשים יוני-יולי ב- 0.3% נוספים. בשיעור שנתי גבוהים כעת מחירי הדירות ב- 6.8% ממחירן הממוצע בתקופה המקבילה בשנה שעברה, לעומת עליית מחירים שנתית של 7.7% שעליה דיווחה הלמ"ס בחודש שעבר.

 

מדד מחירי הדירות לחודש יולי טיפס ב-0.3% בהשוואה לחודש הקודם. מדד מחירי הדירות לחודש יולי מתפרסם במקביל למדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט; במדד המחירים לצרכן רכיב הדיור מתבסס על חוזי שכירות. לפי מדד מחירי הדירות של הלמ"ס, מחירי הדירות זינקו ב-7% בשנה החולפת, וב-58% בחמש השנים האחרונות.

 

לא צפוי שינוי בריבית בנק ישראל

מדד חודש אוגוסט והתבססות האינפלציה בפועל מתחת לגבול התחתון של היעד השנתי שקבעה הממשלה לא צפויים להשפיע הפעם על החלטת הריבית לחודש אוקטובר. ההערכה היא שחברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל יחליטו בסוף החודש להשאיר את הריבית לחודש הבא ללא שינוי, ברמה של 0.25%. זאת לאחר שבחודשיים האחרונים ביצע כבר בנק ישראל שתי הפחתות ריבית רצופות, בשיעור כולל של 0.5%.

 

תגובות: "המשק גולש להאטה"

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות: "ירידת המדד מאששת את החשש כי המשק גולש להאטה. הירידה מצדיקה את הורדת הריבית שביצע בנק ישראל במסגרת ניסיונותיו לעודד את הפעילות הכלכלית. בארסנל של בנק ישראל מהלכים הנדרשים לצורך עידוד הצריכה וההשקעה כמו רכישות אג"ח להגדלת הנזילות בשוק ואמצעים אחרים".

 

אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות הלמן אלדובי: "הנתונים הכלכליים האחרונים מצביעים על המשך האטה בפעילות הכלכלית במשק. הדבר בא לידי ביטוי גם במדד הנוכחי אשר יצא שלילי, כאשר מדד אוגוסט באופן היסטורי נחשב למדד גבוה. בהסתכלות קדימה, אנחנו מעריכים כי סביבת אינפלציה צפויה להמשיך ולהיות מתונה ואף שלילית בחודשים הקרובים".

 

אלכס זבז'ינסקי , כלכלן ראשי מיטב דש: "האינפלציה בישראל נעלמה. היא נמוכה אפילו מהאינפלציה באירופה ומבטאת תחרות גוברת וביקושים חלשים של הצרכנים שמרגישים חוסר ביטחון ומעדיפים לדחות את הקניות. במבט קדימה, בדרך כלל מדדי המחירים עד חודש מרץ הם אפסיים או אפילו שליליים, כך שלא נראה אינפלציה מתרוממת עוד זמן רב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים