שתף קטע נבחר

נחשפו תאי הגזים במחנה ההשמדה סוביבור

מחנה ההשמדה בפולין נהרס אחרי המרד באוקטובר 1943, ולחוקרים היה קשה לשחזר אותו. לפי גודל תאי הגזים יוכלו להעריך את מספר הנרצחים במחנה. ליד התאים נמצאה טבעת עם כיתוב בעברית "הרי את מקודשת לי"

הנהלת יד ושם הודיעה השבוע כי התגלה מיקומם המדויק של תאי הגזים במחנה ההשמדה סוביבור בפולין, הודות לחפירות ארכיאולוגיות שנערכות במקום. הארכיאולוג יורם חיימי: "זה הישג גדול עבורי ועבור צוות החוקרים". 

 

 (צילום: יורם חיימי) (צילום: יורם חיימי)
(צילום: יורם חיימי)

תאי הגזים והטבעת שנמצאה לידם. "ממצא חשוב ביותר"  (צילום: יורם חיימי) (צילום: יורם חיימי)
תאי הגזים והטבעת שנמצאה לידם. "ממצא חשוב ביותר" (צילום: יורם חיימי)

 

החפירה הארכיאולוגית במחנה המוות סוביבור נעשית כבר משנת 2007 על ידי יורם חיימי, ארכיאולוג רשות העתיקות ושותפו הפולני, וויטק מזורק. בשנת 2013 הצטרף לפרויקט הארכיאולוג ההולנדי ד"ר איוור שכוטה. את החפירה מלווים המכון הבינלאומי לחקר השואה של יד ושם, הקרן הגרמנית-פולנית והמוזיאון במיידנק. במהלך החפירות שנעשו במשך השנים נמצאו במקום אלפי פריטים אישיים: טבעות, תליונים עגילים, תכשיטים, בקבוקי בושם, בקבוקי תרופות וכלי אוכל.


על פי הערכה, נרצחו במחנה 250 אלף יהודים (צילום: באדיבות ארכיון יד ושם) (צילום: באדיבות ארכיון יד ושם)
על פי הערכה, נרצחו במחנה 250 אלף יהודים(צילום: באדיבות ארכיון יד ושם)

ד"ר דוד זילברקלנג, חוקר בכיר במכון הבינלאומי לחקר השואה ועורך קובץ המחקרים של יד ושם, התייחס לממצאים החדשים במחנה סוביבור: "גילוי מיקומם המדויק של תאי הגזים הוא ממצא חשוב ביותר בחקר השואה. לא נשאר אף שריד מהיהודים שעבדו באזור תאי הגזים, לכן הממצאים הללו הם כל מה שנשאר מהנרצחים, ולמעשה נפתח כאן חלון קטן אל סבלם היום-יומי. זו הפעם הראשונה שבה נוכל לדעת טוב יותר מה היה תהליך הרצח במחנה, ומה עבר על היהודים עד שנרצחו.

 

"בנוסף, גודלם המדויק של תאי הגזים יאפשר לנו להבין מה הייתה הקיבולת שלהם ומשם נוכל לגזור הערכה מדויקת יותר של מספר הנרצחים במחנה. הממצאים הללו משלימים את מה שאנחנו יודעים מהניצולים שברחו מהמחנה במהלך המרד".

 

הארכיאולוג יורם חיימי אומר שחשיפת התאים היא הצלחה גדולה. "אחרי כשמונה שנים של חפירות בסוביבור זה הישג גדול עבורי ועבור צוות החוקרים, סוף סוף הגענו למטרתנו – איתור מיקומם המדויק של תאי הגזים. הופתענו מגודל המבנה וממצב ההשתמרות של הקירות בתאי הגזים".

חיימי, שקרובי משפחתו נרצחו במחנה, הוסיף: "הרגע המרגש ביותר היה כשמצאנו ליד תאי הגזים טבעת נישואין עם הכיתוב בעברית 'הרי את מקודשת לי'".

 

השבוע התגלתה גם באר המים ששימשה את האסירים במחנה מספר 1, שבו התרחש המרד. בבאר נמצאו חפצים אישיים רבים של יהודים, כי אחרי חיסול המחנה הגרמנים מילאו את הבאר בכל מה שהושאר בו.

 

מחנה ההשמדה סוביבור נמצא ליד הכפר ותחנת הרכבת של סוביבור, בחלק המזרחי של מחוז לובלין בפולין. המחנה הוקם באפריל 1942 יחד עם מחנות ההשמדה טרבלינקה ובלז'ץ, ובתקופת פעילותו של המחנה, אפריל 1942 עד אוקטובר 1943, נרצחו בו כ-250 אלף יהודים. לאחר מרד האסירים ב-14 באוקטובר 1943 החליטו הגרמנים לפרק את המחנה, והוא נותר חשוף וללא סימנים אופייניים להיותו מחנה השמדה. החוקרים נעזרו עד כה בעדויות הניצולים בלבד, שמספקות בדרך כלל מידע מוגבל, ומשום כך שחזור המחנה במלואו היה בלתי אפשרי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות ארכיון יד ושם
מחנה ההשמדה סוביבור
צילום: באדיבות ארכיון יד ושם
מומלצים