שתף קטע נבחר

יום היסטורי: סקוטלנד מצביעה על עצמאות

משאל עם דרמטי בממלכה: לאחר 307 שנות איחוד מחליטים היום הסקוטים אם הגיע הזמן להיפרד מבריטניה ולהקים מדינה עצמאית. הסקרים אמנם לא נוטים לטובתם (51% מתנגדים לעצמאות), אבל הם מקווים למהפך

להיות או לא להיות בריטים? זו השאלה: משאל העם ההיסטורי בסקוטלנד יצא הבוקר (יום ה') לדרך עם פתיחת 2,600 הקלפיות, ו-4.3 מיליון בעלי זכות בחירה יחליטו אם דרכם לעצמאות או להישארות בממלכה הבריטית. הקלפיות ייסגרו בשעה עשר בערב שעון מקומי, ותוצאות רשמיות יתפרסמו מחר בבוקר. 

 

עוד חדשות בעולם :

הודו: 200 גילחו ראשם כאות כבוד לקוף שמת

רוחאני: "ארה"ב מפחדת מנפגעים בעיראק"

 

מארי הנרי הניפה אתמול את כוסית הוויסקי מעלה בתנועת ניצחון, השעינה את ראשה לאחור וגמעה את תכולת הכוסית בלגימה. חברתה, פיונה לנקשיר, צעקה "לחיי סקוטלנד" בטרם הלכה בעקבותיה וגמעה את הכוסית שלה. לאחר ויכוח סוער על עתידה של סקוטלנד סביב השאלה אם צריך להצביע היום למען היפרדות מבריטניה, אפשר היה להבין מדוע היו שתיהן זקוקות למשקה.  

 

יכולים לעשות היסטוריה. תומכי עצמאות בגלזגו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יכולים לעשות היסטוריה. תומכי עצמאות בגלזגו(צילום: רויטרס)
על פי הסקרים האחרונים, הנשים הסקוטיות הן קבוצת האוכלוסייה הגדולה ביותר שקולותיה מתנדנדים. נשים רבות נטשו את מחנה ה"לא" לעצמאות והשתכנעו להצביע "כן" לעצמאות. יושבי הפאב "סוף העולם", הנחשב לוותיק ביותר בסקוטלנד, הביטו לעבר שתי הנשים בחיוך. ולא במקרה: גם הם ידעו שגורלם תלוי במובנים רבים בתוצאות אותו ויכוח נודף ריח של אלכוהול.

 

"לאנשים פה יש ספקות רבים בנוגע לעתיד. אני לא מרגישה שהממשלה השמרנית בלונדון מייצגת אותי. מה הטעם להיות כפופה לממשלה חיצונית שלא מבינה את הצרכים שלי?" אמרה הנרי שנוטה לכיוון הצבעת "כן" לעצמאות.

 

"אם יש בעיות, פותרים אותן ולא ממהרים להיפרד"

אך לנקשיר לא קיבלה את טענות חברתה: "את הרי יודעת שאם מישהו במשפחה שלך לא מתפקד, את תעשי הכול כדי לתקן אותו.

אם יש בעיות, פותרים אותן. לא ממהרים להיפרד. מה תעשי אם תקבלי עצמאות ותגלי שלא טוב לך? בריטניה לא תקבל אותנו בחזרה".

 

מחוץ לפאב המיתולוגי בלב הבירה הסקוטית אדינבורו, ניתן היה לחוש באווירת קרנבל מסחררת: לאן שלא הולכים נתקלים בדעות, פולמוסים, ויכוחים וניסיונות שכנוע של הרגע האחרון - מלווים בדרך כלל בליטרים של וויסקי.

 

מובילים בסקרים. תומכי מחנה המתנגדים לעצמאות סקוטית בגלזגו (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
מובילים בסקרים. תומכי מחנה המתנגדים לעצמאות סקוטית בגלזגו(צילום: Gettyimages)
שיעורי ההצבעה במשאל העם צפויים לעמוד על יותר מ-80 אחוזים, ומחר כאמור, בשעה שש בבוקר שעון מקומי, יועברו התוצאות הסופיות ואז יידעו הסקוטים אם הם מסיימים 307 שנות שותפות עם שכניהם האנגלים מדרום או נשארים עם הממלכה.

 

קמפיין מזהיר לרה"מ הסקוטי

עד לפני שבועות אחדים הורו הסקרים יתרון ברור לתנועת "מוטב יחדיו", העומדת בראש המחנה המאוחד ודורשת להישאר בממלכה. אלא שקמפיין מזהיר וכריזמה נוטפת של ראש הממשלה הסקוטי אלכס סלמונד, מנהיג המפלגה הלאומית הסקוטית (SNP), גרמו למהפך.

 

הסקרים האחרונים הצביעו על מאבק צמוד: 51 אחוזים בעד הישארות בממלכה ו-49 אחוזים תומכים בעצמאות.

 

דרך חדשה? כתובת גרפיטי בעד עצמאות באיים ההברידיים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דרך חדשה? כתובת גרפיטי בעד עצמאות באיים ההברידיים(צילום: רויטרס)

ליד הגשר הצפוני של אדינבורו, נמתחו אתמול שולחנות עמוסי עלונים ופוסטרים. דגלי סקוטלנד העצמאית נתלו בכל מקום. אישה סקוטית צעירה הלכה עם עגלת תינוק ובראשה שלט הזועק למרחקים "לא!" כשעוברי אורח העירו לה על כך שהיא רותמת את התינוקת שלה לתעמולת בחירות, היא הטיחה בהם: "המלחמה היא לא רק על העתיד שלנו, אלא בעיקר על עתיד ילדינו. אני לא רוצה שהיא תגדל במדינה מנוכרת. אנחנו רוצים להיות חלק מהממלכה המאוחדת". קשה היה לשמוע את צעקותיה של האישה בים הקריאות והשירים שנישאו בפי הנוכחים.

 

יו"ר האופוזיציה הותקף: "לך הביתה ללונדון, ילד מפונק"

אמש הגיע מנהיג מפלגת הלייבור מהאופוזיציה, אד מיליבנד, לביקור נוסף בסקוטלנד כדי לשכנע את המתלבטים להצביע נגד עצמאות. אחד המקומות שאותם פקד היה קניון סנט ג'יימס. ההמולה הייתה רבה, ומיליבנד שציפה ודאי לקבלת פנים נעימה, לאור העובדה ששני שלישים מתושבי סקוטלנד הצביעו למפלגתו בבחירות האחרונות, זכה לקבלת פנים צוננת. "לך הביתה ללונדון, ילד מפונק", צעקה אישה אחת לכיוונו. "היית צריך לעשות יותר בשנים האחרונות במקום לחכות לרגע האחרון ולבוא לכאן".

 

הקרב על קולות הבוחרים הפך להיות מכוער במיוחד. תומכי שני המחנות הטיחו בימים האחרונים האשמות זה לעבר זה, שלטי תמיכה בכל מחנה נתלו באישון ליל במקומות אסורים, וגם כמה תגרות אלימות פרצו ברחבי המדינה. בסקוטלנד ניסו להרגיע את הרוחות, בניסיון לשמור על סדר לקראת משאל העם. מנגד, ראוי לציין כי מרבית התושבים שמרו על איפוק. גם הנימוס הבריטי המפורסם לא נעדר: חלק מהתושבים התומכים בעצמאות אחזו בשלטים האומרים "כן, בבקשה" ואילו המתנגדים השיבו בשלטים משלהם, עליהם נכתב: “לא, תודה".

 

לעומת מיליבנד, סלמונד פנה במכתב אישי לתושבי סקוטלנד והפציר בהם להצביע בעד עצמאות. "עלינו ליצור מדינה טובה יותר. עליכם לסמוך על עצמכם בקלפי. אל תתנו להזדמנות הזו לחמוק מבין האצבעות", הוא אמר.

 

מחנה התומכים בעצמאות הצליח הרבה בזכוות. ראש הממשלה סלמונד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מחנה התומכים בעצמאות הצליח הרבה בזכוות. ראש הממשלה סלמונד(צילום: רויטרס)

במאמץ של הרגע האחרון פרסמו אתמול המנהיגים הבכירים של בריטניה - ראש הממשלה דיוויד קמרון, סגנו ניק קלג וראש האופוזיציה מיליבנד - הצהרה משותפת שבה הבטיחו כי תושבי סקוטלנד יקבלו סמכויות רבות ומשופרות ותקציבים מוגדלים אם יישארו בממלכה. תקציבים אלה יוקצו למטרות חינוך, בריאות ורווחה. ראש ממשלת בריטניה לשעבר גורדון בראון, סקוטי ממוצאו, פנה לתושבים הסקוטים והזהיר אותם כי "עצמאות תפגע בכל הקשרים שעמלנו ליצור עם שכנינו, חברינו וקרובי המשפחה שלנו. זו לא הולכת להיות היפרדות לתקופת ניסיון - זה יהיה בלתי הפיך. לפי שעה, לפחות לפי הסקרים האחרונים, נראה שמאמצם של מנהיגי בריטניה נושא פרי ושיעור המתנגדים לעצמאות גדול מזה של התומכים.

 

אפילו האיחוד האירופי התערב לטובת לונדון

גם האיחוד האירופי, בעידוד בריטי, התערב בעקיפין במשאל העם הסקוטי, והזהיר שאם סקוטלנד תזכה בעצמאות היא לא תתקבל לאיחוד באופן אוטומטי אלא תיאלץ לחכות כמה שנים ולעשות שימוש באירו.

 

ההודעה של האיחוד האירופי הייתה מכה עבור מחנה ה"כן", שתומכיו הבטיחו לאורך הקמפיין כי סקוטלנד עצמאית תתקבל כחברה באיחוד האירופי באופן מיידי ותוכל לשמור על מטבע הלירה סטרלינג.

 

סמוך למצודת אדינבורו התקבצו צוותי טלוויזיה רבים מעל העולם שהגיעו לסקר את המשאל. הסקוטים, עם ביישן בדרך כלל, כמעט הסמיקו ממבוכה לנוכח העניין האדיר והפתאומי בגורלם. "בשבועיים האחרונים מגיעים לכאן המון תיירים שמבקשים לערוך סיורים בעיר העתיקה ומבקשים ללמוד על ההיסטוריה של סקוטלנד ועל הסיבות לרצונם של הסקוטים להיפרד מבריטניה", סיפרה אינקה, מדריכת תיירים מקומית.

 

ג'ורג', בעל חנות מזכרות סמוכה, סיפר כי בימים האחרונים הוכפלו מכירות דגלי סקוטלנד ומזכרות אחרות. "הלהיט הגדול הוא מסיכה בדמות פניו של אלכס סלמונד. תומכיו חובשים את המסיכה מתוך הזדהות, ומתנגדיו חובשים אותה כאות ללעג", הוא אמר. לא רחוק משם עמד ג'ון, תושב מקומי בן 30, לבוש בתלבושת סקוטית מסורתית שכוללת את החצאית קילט ובידו דגל סקוטלנד. "אף אחד לא משלם לי על כך, אבל החלטתי להפוך לפרסומת מהלכת לקמפיין ה'כן'", הוא סיפר. "מנסים להפחיד אותנו שנישאר לבד, אבל אנחנו לבד כבר עכשיו. גם אם נפסיד במשאל, נמשיך להילחם עד שנזכה בעצמאות. החיים שלנו נקבעים על ידי אנשים שלא גרים כאן, אלא בלונדון. סקוטלנד מהווה רק עשירית ממספר תושבי בריטניה כך שתמיד נהיה מיעוט קטן ודומם. אני בטוח שביום שישי כולנו נקום למציאות של עצמאות".

 

בפאב "סוף העולם" המשיכו להתווכח. מסע ההסברה של שני המחנות לא הצליח לשכנע אף אחד. הנרי ולנקשיר המשיכו להתווכח וללגום וויסקי. הן אמרו שלא משנה מה תהיה התוצאה מחר, בריטניה תצטרך לעשות חשבון נפש. "המשאל פתח תיבת פנדורה והוציא החוצה שדים רבים, חששות ופחדים. נצטרך לעבוד על הידברות ועל קרבה". רק על דבר אחד הן הסכימו: "עתידה של סקוטלנד זה דבר אחד. אבל אם הוויסקי ייגמר זה באמת יהיה סוף העולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
יעשו היסטוריה? תומכת במחנה "כן" לעצמאות בגלזגו
צילום: MCT
מומלצים