שתף קטע נבחר

עלייה במספר הכרישים ברצועת החוף בישראל

מסקר שנערך על ידי עדי ברש, חוקרת כרישים באוניברסיטת חיפה, עולה כי מספר הכרישים השוהים בסמוך לרצועת החוף בישראל עלה ב-20 השנים האחרונות, בעיקר בקירבה לתחנות כוח של חברת החשמל וכי ישנם מיני כרישים שנודדים לישראל מהאוקיינוס ההודי. הממצאים המלאים יוצגו היום במסגרת ליל המדענים באוניברסיטת חיפה

מסקר שנערך על ידי עדי ברש, חוקרת כרישים מהמחלקה לביולוגיה אבולוציונית וסביבתית באוניברסיטת חיפה, עולה כי מספר הכרישים השוהים בסמוך לרצועת החוף בישראל עלה בעשרים השנים האחרונות, בעיקר בקירבה לתחנות כוח של חברת החשמל באזור אשקלון, חדרה ואשדוד.

 

הסקר שנערך על ידי ברש הוא במסגרת מחקר בנושא אקולוגיית כרישים בים התיכון וכלל תצפיות של כרישים באזורי תחנות הכוח, ראיונות עם דייגים וכן בדיקות גנטיות לכרישים שניצודו שלא כחוק.

 

 

 (צילום: עדי ברש) (צילום: עדי ברש)
(צילום: עדי ברש)

 

חיות מוגנות, אך ניצודות למאכל

על פי הסקר עולה כי בים התיכון ישנם כ-30 מיני כרישים וישנם מספר מינים שאף מגיעים לישראל מהאוקיינוס ההודי.

 

"המטרה של המחקר הגנטי היתה לבדוק אם אכן הכרישים הנצפים בתחנות הם עפרוריים ואם כן מדוע יש פה כל כך הרבה, כשבים התיכון הם נחשבים לנדירים ביותר", היא אומרת ל-ynet. "התצפית הכי גדולה של כ-25 כרישים היתה ליד תחנות הכוח. לאורך החוף כנראה הריכוזים הגדולים הם מול תחנות הכוח. אבל יש ריכוזים גדולים בהרבה בים הפתוח". 

 

ברש מציינת כי היא אספה דגימות כרישים מדייגים. "הבעיה באיסוף דגימות היא שכריש הוא חיה מוגנת והוא נתפס באופן לא חוקי. לכן מצד אחד, הדייגים מאוד נמנעים מלהודות בזה שיש להם כריש ומצד שני להצליח לקבל את אמונם ולדגום את החיות, מבלי לעודד אותם לפעולה כזאת שהיא מאוד שלילית בעיניי".

 


 (צילום: עדי ברש) (צילום: עדי ברש)
(צילום: עדי ברש)

 

נודדים מהאוקיינוס ההודי לים התיכון

לדבריה, "חלק מהדגימות נלקחו משווקי דגים, חלק מהחרמות של רשות הטבע והגנים שתפסו דייגים דגים כרישים. היו לי אפילו שתי דגימות שקיבלתי מזנבות כרישים מיובשים שהוצגו במסעדה בחיפה על הקיר ונידוגו חצי שנה מוקדם יותר".

 

ברש מציינת כי מתוך 59 דגימות של כרישים, שבע מהן התבררו של כרישים עפרוריים והשאר התגלו ככרישים מסוג כריש סנפירתן, הנפוץ ביותר ודומה מאוד לכריש העפרורי.

 

"למעשה מלבד הבדלים קלים בצורות השיניים, קשה מאוד להבדיל ביניהם", היא מסבירה ומציינת כי הדגימות של הכרישים העפרוריים היא השוותה לדגימות של כרישים המצויים בהאוקיינוס האטלנטי ומהאינדו-פסיפי. לדבריה, מספר דגימות התבררו שקרובות יותר מבחינה גנטית לאוכלוסיה באוקיינוס האינדו-פסיפי, דבר המצביע על כך שישנם מיני כרישים הנודדים משם לים התיכון. 

 

הממצאים המלאים יוצגו היום (ה') במסגרת "ליל המדענים " באוניברסיטת חיפה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים