שתף קטע נבחר

מהפכה ו"קירות קשים". תם עידן כוכבי באמ"ן

בשבוע הבא יחליף הרצי הלוי את אביב כוכבי, שהיה ראש אגף המודיעין ב"עמוד ענן" וב"צוק איתן". לצד "להקות של סוסים" מתוחכמים במחשב ומהפכה טכנולוגית שהגיעה לשטח, הרמה האסטרטגית עוררה סימני שאלה

זה שהולך וזה שבא: תת-אלוף הרצי (הרצל) הלוי הועלה אמש (ה') לדרגת אלוף לקראת כניסתו לתפקיד ראש אגף המודיעין בצה"ל בתחילת השבוע. בטקס שנערך בהשתתפות חברי פורום מטכ"ל בקריה בתל אביב נפרדו מראש אמ"ן היוצא, האלוף אביב כוכבי, שיתמנה למפקד פיקוד צפון. הזדמנות לסכם ארבע שנות פעילות אינטנסיבית של המודיעין, עם רפורמות וגם סימני שאלה.

 

עוד בחדשות:

בגלל כאבי גב: טייס אפאצ'י הוכר כנכה צה"ל

הקרב על מושב בעליון - מי מוביל במרוץ?

 

הלוי, כמו כוכבי, נחשב לקצין מבטיח ומבריק בצמרת צה"ל. הוא אף היה מרכזה של כתבת פרופיל ב"ניו יורק טיימס" וכונה גנרל-פילוסוף. שני הקצינים סומנו כ"נסיכים" שעתידים להתמודד בעתיד על תפקיד הרמטכ"ל. הלוי, שבתפקידו האחרון שימש כמפקד קורס פיקוד ומטה ובעבר פיקד על אוגדת הגליל, אמר בטקס: "ניתן לראות במאמץ המודיעיני כנבואה. הנביאים הם מי שניסו להשפיע על המציאות, על המוסר, לנתח ולתאר את האפשרויות. זו הדרך להשפיע".

כוכבי (באמצע) בין הרמטכ"ל גנץ ומחליפו באמ"ן הרצי הלוי (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
כוכבי (באמצע) בין הרמטכ"ל גנץ ומחליפו באמ"ן הרצי הלוי(צילום: דובר צה"ל)

מי שנראה כיום כמועמד בולט להתמנות למפקד מספר 1 בצה"ל בעוד ארבע שנים הוא כוכבי. "יחד עם כל שותפיי, ניסינו להדביק את המציאות המשתנה ולהקדים אותה היכן שניתן", הוא אמר אמש. "ישפוט הזמן אם הצלחנו לתרגם את העקרונות למעשים. מנגד, אינני זקוק לזמן כדי לחשוף את השגיאות ולהציג את הפערים. היו לי מזה ומזה".

 

כוכבי התייחס בדבריו בנושא השגיאות והפערים בקדנציה שלו: בין היתר לאי מתן ביטוי הולם למקבלי ההחלטות בצינורות המקצועיים, להיעדר התרעה על טלטלה במזרח התיכון (מה שכונה "האביב הערבי") בראשית כהונתו - כוכבי טען כמה שבועות לפני הפלת מובארק שהשלטון במצרים יציב - וכן לכמה יעדים מודיעיניים שהאגף בראשותו לא הצליח להשיג. מדובר באותם יעדים שהוגדרו השבוע על-ידי בכיר באמ"ן כ"קירות קשים".

 

לצד אלו, עבר האגף בראשות כוכבי מהפכה מקצועית, אנושית וטכנולוגית עם עשרות אפליקציות שפיתחו אנשיו לצד שיטות איסוף ומחקר משודרגות, תוך הוספת כוח אדם רק ליחידת הסייבר ההתקפי החדשה השייכת לאמ"ן, שהוקמה לצד 10 יחידות חדשות באגף.

מועמד לרמטכ"ל בעוד ארבע שנים. האלוף אביב כוכבי (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מועמד לרמטכ"ל בעוד ארבע שנים. האלוף אביב כוכבי(צילום: מוטי קמחי)

הכותרת ב"ניו יורק טיימס" על הלוי. "גנרל-פילוסוף" (צילום מסך) (צילום מסך)
הכותרת ב"ניו יורק טיימס" על הלוי. "גנרל-פילוסוף"(צילום מסך)

יחידת הסייבר ההתקפי לקחה חלק במרבית המשימות המשמעותיות של צה"ל, כולל בעת האחרונה במה שמכונה "המערכה שבין המלחמות" (מב"ם) לפגיעה בהתחמשות האויב), מאתגר מרכזי במבצע "צוק איתן" ועד לחדירה ליעדי אויב מרוחקים.

 

אחד מהאמצעים היה סוס טרויאני שעל פיתוחו עמלו כ-20 אנשי צוות של אמ"ן במשך כשנה וחצי. "להקות של סוסים כאלה פותחו באגף", אמר אתמול בכיר באמ"ן, שהוסיף כי בשנים האחרונות הוקמו באוגדות המרחביות בתי מדרש למפקדי השדה כדי שיוכלו להעשיר את ידיעתם על היעדים בתכניות האופרטיביות שלהם, כפי שנעשה בהם שימוש במהלך המבצע בעזה.

 

הביקורת: השקעה במודיעין הטקטי על פני האסטרטגי

לראשונה מאז הוקם אמ"ן, זרועותיו השונות, בהן יחידות 8200 ו-9900 (המספקת מודיעין חזותי באמצעות לוויינים) ומערך המבצעים המיוחדים, חוברו לרשת באופן שמקצר זמנים ומפיק פירות מודיעיניים שלמים - צילום, שיחה וטקסט - בזמן אמת.

 

לצד אלו, פותחו באמ"ן אפליקציות שימוש חדשות, בהן אתר המודיעין הפנימי Inet, גוגל פנימי לאמ"ן (שנותן מיד מידע מסווג מצנטריפוגה ועד מוחמד דף) ופייסבוק אמ"ן שבו נשברו חומות ההיררכיה: חוקרת זוטרה יכולה לפתוח דיון שעליו יגיבו גם קצינים בכירים.

כוכבי בשטח בזמן "צוק איתן". ספג ביקורות על מודיעין אסטרטגי (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
כוכבי בשטח בזמן "צוק איתן". ספג ביקורות על מודיעין אסטרטגי(צילום: דובר צה"ל)

ההשקעה בפיתוחי עיבוד והנגשת מודיעין הגיעה עד לתוכנה ויזואלית חדשה, שמאפשרת לכל מורשה ללחוץ במפה על כל בית ברצועת עזה ולקבל תמונה שלו בארבע זוויות שונות. כמו כן, ניתן למצוא את אפליקציית ה"מתרגם" שנחשבת למדויקת יותר מ"גוגל טרנסלייט", ובה ניתן לקבל תרגום מיידי לטקסטים בערבית או בפרסית מבלי להמתין למתרגמים מחטיבת המחקר.

 

במהלך כהונתו של כוכבי, בעיקר במהלך הלחימה בעזה, ספג אגף המודיעין בראשותו ביקורת על סוגיית ההתרעה, שלא סופקה למקבלי ההחלטות בנוגע ל"מלחמת יולי". בשיאה של הלחימה הודה קצין בכיר מאוגדת עזה כי בצה"ל ידעו עוד בתחילת השנה שחמאס נערך למלחמה בקיץ.

 

בכיר באמ"ן הכחיש אתמול דברים אלו וכינה אותם "עורבא פרח" ואף ציין כי ב-20 ביוני הוצגה למקבלי ההחלטות אמירה של אגף המודיעין, שלפיה פוטנציאל ההסלמה ברצועה גדל לרבות מהלך יזום של חמאס בצל הנסיבות ובעקבות חטיפת שלושת הנערים.

 

עם זאת, נגד אמ"ן נשמעה ביקורת על השקעה יתרה במודיעין הטקטי - להביא מטרה בזמן אמת למפקד הפלוגה ולמפקד הגדוד בשדה הקרב - מאשר במודיעין האסטרטגי, שאמור לנבא טוב יותר את העתיד עבור הצמרת הצבאית והמדינית.

 

בזמן שמפקדי החטיבות והגדודים במלחמה שיבחו את עושר המטרות המדויק תוך כדי הסתערות שסיפק להם אמ"ן, עלתה שאלת האיזון בהשקעה במודיעין זה אל מול ההשקעה במודיעין האסטרטגי. "ההשקעה בפיתוחים וביחידות חדשות שמסנכרנים עשרות מיליוני פריטי מידע שמגיעים אלינו מדי יום, יעילים למודיעין האסטרטגי בדיוק כמו שהם יעילים לדרג השדה", הסבירו בצה"ל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
הלוי וגנץ בקריה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים