שתף קטע נבחר

אסון הכורדים: 60 אלף נמלטו היום לטורקיה

הכורדים שנמלטו מאזור שנופל במהירות לידי דאעש הורשו להיכנס בסוף השבוע לתחום טורקיה. "אף מדינה בעולם לא יכולה לקבל כמות פליטים כזאת בלילה אחד", אמר סגן ראש הממשלה הטורקי. מוקדם יותר דווח על שחרור 49 חטופים טורקים שנבו על-ידי דאעש

60 אלף כורדים-סורים חצו במהלך סוף השבוע את הגבול שמפריד בין סוריה לטורקיה. כך הודיע היום (שבת) סגן ראש הממשלה הטורקי. תנועת הפליטים המסיבית היא תוצאה של התבססות כוחות דאעש בארצו של בשאר אסד והחלטת אנקרה על פתיחת מעבר הגבול הדרום-מזרחי.

 

"נכון לעכשיו, נכנסו לשטחנו 45 אלף בני אדם מ-8 נקודות ביקורת", אמר בצהריים נומאן קורטולמוס, תוך שהוא מפאר את התנהלות הרשויות בארצו. "אף מדינה בעולם, ולא משנה עד כמה חזקה כלכלתה, לא יכולה לקבל כמות פליטים כזאת בלילה אחד, לקלוט אותם ללא פגע ולמצוא לכולם מחסה. זה מוכיח את עוצמתה ואת טוהר כוונותיה של טורקיה". הערב עודכן מניין הפליטים הכורדים שנמלטו לטורקיה ל-60 אלף.

מעבר הפליטים לשטח טורקיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מעבר הפליטים לשטח טורקיה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הכורדים הסורים צבאו על מעברי הגבול האמורים כבר מיום חמישי, זמן קצר לאחר השתלטות דאעש על עשרות כפרים באזור והחשש ממצור שלוחמיה יטילו על העיר עין אל-ערב (קובאני). החלטת טורקיה על הכנסתם התקבלה עם חידוש הלחימה בפאתי העיר, ולמרות הימנעות זמנית מקליטת פליטים סורים נוספים, לאחר מעבר של כמיליון וחצי בני אדם מאז שהחלה מלחמת האזרחים במדינה. "פתחנו את דלתותינו משום שהיינו מוכרחים", הוסיף סגן ראש ממשלת טורקיה, "ונערכנו למקרה חמור יותר, של קליטת מאה אלף בני אדם".

 

לדבריו, הימנעות הקהילה הבינלאומית מהתערבות בנעשה בסוריה הותירה לדאעש מרחב פעולה נוח ויצרה את מצב החירום ההומניטרי. "הם לא הגיעו לכאן בלילה אחד, אך לא נאפשר לשום קבוצה לאיים על גבולותינו או על היושרה שלנו", הדגיש. "טורקיה מחויבת להבטיח את ביטחונה. התרחיש הגרוע ביותר והתרחיש הטוב ביותר מוצבים על השולחן".

 

סוכנות הסיוע לפליטים של האו"ם החמיאה אף היא לפעילות טורקיה, והדגישה בהודעה שפרסמה את חשיבות הבטחת המקלט לנמלטים. "מדובר בהצלת חיים. החלטת אנקרה הייתה נכונה והומאנית, והתקבלה בכפוף לסיטואציה מורכבת", נכתב.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

מוקדם יותר היום, הודיע נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן על שחרור 49 חטופים טורקים שנשבו על ידי דאעש ב-11 ביוני. בטלוויזיה הטורקית דווח כי לא שולם כופר עבור החטופים ולא נרשמו עימותים במהלך המבצע, אך כלי תקשורת אחרים ציטטו מומחים ופרשנים שהעריכו כי "סביר להניח שלא קיבלנו את הסיפור המלא מאחורי האירועים".

 

"אני מודה לראש הממשלה ולעמיתיו על המבצע המתוכנן והסודי", נכתב בהודעה שפורסמה על ידי לשכת הנשיאות מטעם ארדואן. "סוכנות המודיעין שלנו עקבה אחר המצב בסבלנות ובאדיקות ולבסוף ביצעה מבצע חילוץ מוצלח".

 

המאבק בדאעש נמשך בגזרות נוספות במזרח התיכון. שר הפנים של מצרים מוחמד איברהים הודיע בצהריים כי מנגנוני הביטחון הכפופים למשרדו עצרו אנשים שמשתייכים מבחינה רעיונית לארגון דאעש. חלקם נתפסו בנמלי התעופה במצרים ואחרים נתפסו באזור הגבול עם לוב. הוא ציין כי מנגנוני הביטחון והעם המצרי לא ירשו שמצרים תהפוך לסוריה ולעיראק, והדגיש כי לארגון דאעש אין נוכחות בתוך שטחי מצרים, אך יש מי שמשתייכים אליו מבחינה רעיונית.

 

בהכנת הידיעה השתתף נימדור סמל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
פליטים כורדים בגבול סוריה-טורקיה
צילום: AFP
מומלצים