שתף קטע נבחר

כיבוש נאור: הכירו את נשיאת העליון

באולם - "כשהיא עצבנית כדאי להתחבא מתחת לגלימה". בחוץ - "מאוד לבבית". מהן התכונות שעושות את מרים נאור ל"שופטת האידיאלית", לאילו פסיקות בולטות היא אחראית, מיהו הבעל שפעם היה יותר מפורסם ממנה ובאיזו מפלגה רץ הבן? פרופיל משפטי ואישי

"לא מזמן העליתי לה תיק בן כמה שנים מהארכיון. היא ידעה בדיוק מה יש בו, כולל הנספחים, עוד בטרם פתחה אותו", סיפר עובד מנהלה בבית המשפט העליון. "אסור לאחר לה או לפספס משהו. זה הדבר הראשון שמלמדים כל מתמחה. היא מוכנה לכל דבר בטירוף". כזו היא מרים נאור: קפדנית ופרפקציוניסטית, ישרה ויסודית. כך תיארו עמיתים, מכרים וחברים את השופטת שעתידה לרשת את נשיא העליון אשר גרוניס, עם פרישתו בעוד שבועיים. פרקליט ותיק הוסיף שורה תחתונה אחת: "היא השופטת האידיאלית".

נאור. "הכול היה פשוט מושלם" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נאור. "הכול היה פשוט מושלם"(צילום: גיל יוחנן)
 

נאור סיימה את לימודי המשפטים שלה באוניברסיטה העברית בתחילת שנות השבעים, התמחתה אצל נשיא העליון בעבר משה לנדוי ואז עברה להתמחות במחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה, בניהול מישאל חשין. השניים הפכו לדמויות המשפיעות ביותר עליה.

 

"מירה", כפי שחשין מכנה את נאור, "לא מניחה אבן אחת בלי שהפכה אותה וניקתה אותה מכל ביצי הנחשים שתחתיה. תענוג, אתה יודע שכשהיא עושה עבודה אתה יכול לישון בשקט, מעולה. נקודה. אני מאוד אוהב אותה וחושב שגם היא אותי". לדבריו, אין לה שעות וזמנים, "וזה גרם לה תמיד לעבוד יותר מאחרים. זה לא התבטא רק בחריצות, אלא גם בסגנון, בסידור הדברים, באופן הניתוח וכתיבת חוות הדעת המשפטיות. הכול היה פשוט מושלם".

 

באה מהשטח

ב-1980 התמנתה נאור לשופטת שלום בירושלים, ותשע שנים לאחר מכן החלה כהונה בבית המשפט המחוזי בבירה. ב-2001 שובצה כמינוי זמני בעליון, וזה הפך למינוי קבע כעבור שנתיים. בקרוב, בגיל 67 (שאותו תציין בסוף החודש), היא צפויה לכהן כשלוש שנים כשופטת מספר 1 בישראל.

 

"היא לומדת כל תיק לפרטים ויודעת לבחון כל ראיה וראיה", סיפר עמיתה של נאור לבית המשפט העליון. "היא עניינית, תחמיר במקום שצריך ותזכה או תקל ללא היסוס במקום המצריך. היא באה מהשטח, שמעה הרבה מאוד תיקים במחוזי ובשלום, עברה את כל השלבים, אין נושא ותחום שלא עסקה בו וכתבה פסקי דין מקיפים ומאוד יסודיים, אין מי שיכול להתחרות איתה בהכנת תיק".

שופטי העליון. "היא באה מהשטח" (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
שופטי העליון. "היא באה מהשטח"(צילום: אוהד צויגנברג)

נאור, שנחשבת לשופטת חדה ועמוקה, עלולה עם זאת להיות קצרת רוח בדיוניה. "היא תתעצבן אם תנסה למרוח אותה או להאריך בדברים", סיפר פרקליט ותיק. "לא תמיד יש לה סבלנות, וכשהיא עצבנית כדאי להתחבא מתחת לגלימה. קשה מאוד לרצות אותה, אך בניגוד לשופטים אחרים, היא לא דורשת ממך דבר שלא דרשה קודם כול מעצמה, ובלי ספק החיובי גובר בהרבה על השלילי, והמקצוענות שלה הולכת לפניה".

 

מתמחה לשעבר בעליון מספרת על מקרה שבו אחד מעובדי בית המשפט כעס על אחת המתמחות של נאור, והשופטת, בתגובה, "זעמה ונזפה בו. היא שומרת על אנשי לשכתה מכל משמר. היא בנאדם קפדן אך נהדר".

 

חשין, שכיהן לצד נאור בעליון, הדגיש כי "יש לה מחשבה מקורית. היא מאוד רגישה. הברומטר שלה קופץ במהירות. זה מביא אותה למקומות ששופטים אחרים לא מגיעים אליהם". רגישות זו, סיפרו מכריה, מביאה אותה גם להיעלב בקלות יחסית. אך לדבריהם היא ממהרת להמשיך הלאה. כך היה כאשר הכנסת חוקקה את "חוק גרוניס" שמנע ממנה להתמנות כבר לפני שנתיים וחצי. נקודות חולשה אחרות? "חוש ההומור שלה לא הכי מפותח", ציין מישהו מסביבת העבודה שלה בחיוך.

 

 

מעשה בפו הדוב ומסטיק בזוקה

נאור מנהלת אורח חיים צנוע, עורכת קניות בשוק מחנה יהודה ונפגשת מדי פעם עם קבוצת חברות ותיקות. היא גדלה בשכונת רחביה ומתגוררת שם גם כיום. היא ובעלה אריה, לשעבר מזכיר הממשלה בתקופת מנחם בגין, גידלו שני בנים.

 

על אופיה הרוויזיוניסטי של המשפחה ניתן ללמוד גם מכך שהשבוע התמודד אחד הבנים, נפתלי נאור, במסגרת הבחירות הפנימיות בליכוד אך לא הצליח להתברג ברשימה לכנסת. מנחם בגין היה הסנדק של נאור הבן, וסבתו אסתר כיהנה כחברת כנסת מטעם הליכוד. ההיסטוריה המשפחתית צוינה במנשר שהפיץ נאור לקראת הבחירות, אך העובדה שאמו תכנס בקרוב לתפקידהמשפטי הבכיר שיש בישראל נעדרה, בהקפדה על הפרדה בין הרשויות.

 

"זה מצחיק. אנשים שמכירים אותה רק מהאולם מאוד יראים, חלק נלחצים, אבל היא אדם מאוד לבבי לכולם", סיפרה מכרה. "בעלה, הילדים והנכדים הם עולם ומלואו עבורה. למרות העומס היא שומרת על הנכדים הרבה, ותמיד תקנה להם ותפנק".

 

לצד זאת מספרת עובדת לשכה לשעבר כי לנאור יש אהבה גדולה דווקא ל... דובים. "היא טסה לקנדה פעם אחת וכשחזרה סיפרה בהתלהבות על דובי גריזלי שראתה ונורא נהנתה". בכל מקרה יש לה אחד מועדף - פו הדב: "יש לה בלשכה סימניה של פו הדוב, מעמד של פו הדוב, ציור של פו הדב שהבת של מנהלת הלשכה ציירה לה".

 

את שעותיה במשרד היא מעבירה הם כוסות קפה שחור ומסטיקים של בזוקה. "היא שותה המון", מתארת עובדת לשעבר. "אני חושבת שהמסטיקים קשורים לעישון. מאז שהיא הפסיקה היא לועסת מסטיקים ללא הפסקה. בכמויות ענקיות".

 

מדרעי עד קצב

נטייתה של נאור לממלכתיות ולשמרנות יחסית הציבה אותה לאחרונה בדעת רוב שדחה דרישה לפסול שני חוקים - עיגון זכותם של חרדים לא ללמוד מקצועות ליבה בתיכון, וקיום ועדות קבלה ביישובים. באמצע העשור הקודם היא אף עמדה לצד הרוב שקבע לא לבטל את "חוק טל", שהסדיר את האי-גיוס של בני הישיבות.

 

מנגד ישבה נאור בהרכב שפסל את החוק למניעת הסתננות במתכונתו הקודמת לפני שנה, וגם בהרכב שעורר סערה כשפסל את החוק בשנית לפני כמה חודשים, בניגוד לדעתו של הנשיא גרוניס. נאור הייתה חלק מרוב - שוב בניגוד לדעתו של הנשיא - שקבע כי על ראשי ערים המואשמים בפלילים להשעות את עצמם. כמו כן היא השתתפה בהרכב שפסל את החוק שאפשר לגורמים פרטיים לנהל בתי סוהר וכן את החוק שאפשר להאריך מעצר של עצורים ביטחוניים ללא נוכחותם באולם.

 

נאור כתבה את פסק הדין שהותיר פעוט ממוצא אתיופי בידי משפחת האומנה שלו שהחלה בהליכי אימוץ, למרות דרישת משפחתו הביולוגית ובפן הפלילי, היא ישבה בהרכב שדחה את ערעור הנשיא לשעבר משה קצב, ובבית המשפט המחוזי הרשיעה לצד שני שופטים נוספים את אריה דרעי בשוחד ושלחה אותה לארבע שנות מאסר בפועל, שאותן קיצר העליון לשלוש. ב-2003 ניצבה בדעת המיעוט בערעורו של מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר שמעון שבס, שהפכה לדעת הרוב בדיון בהרכב מורחב כעבור שנה, כשנקבע כי הפר אמונים בשתי פרשות.

 

התבטאות נדירה שלה מדצמבר 2011 התייחסה למינויו של השופט נעם סולברג לעליון - ולטענות שהדבר נעשה על רקע דעותיו הפוליטיות - מגדירה אולי יותר מכל את האני מאמין של נאור. "האופנה (היא) לתייג שופטים ופסיקותיהם כשייכים למחנה זה או אחר", אמרה. "תיוג כזה נעשה שלא בטובתם של שופטים, גם אם נדמה לעתים שהתיוג יכול לקדם אותם. עצמאותו של שופט, ולא רק בבית המשפט העליון, היא מנכסי צאן ברזל של מערכת המשפט. בלי היעדר תלות ובלי עצמאות מחשבתית אין משפט ואין צדק".

 

ממלכתית עם גבולות

בית המשפט העליון מוגדר על פי רוב על פי העומד בראשו. הוא געש בימי אהרן ברק, וידע התנגשויות גם בימי דורית ביניש, אך נרגע למדי בתקופת גרוניס. נאור רחוקה מתיוג פוליטי, ולא תתבטא בנושא גם בחדרי חדרים. לתפיסתה, בית המשפט נועד לשפיטה ולשמירה על הסדר, על השוויון ועל זכויות האדם, ולא לקביעת מדיניות. השקט, נראה, צפוי להישמר.

 

"הפסיקה שלה לא מוטית. לא אקטיביזם קיצוני ולא פסיביות קיצונית", מסביר עמיתה לכס העליון. "היו מקרים שהיא עמדה בדעת הרוב בפסקי דין שביטלו חוקים, והיו מקרים שהיא חשבה שזה לא נכון. היא תכבד מערכות אחרות, בוודאי את הכנסת ואת הרשות המבצעת, אבל אם הנסיבות מחייבות - היא לא נרתעה ולא תירתע לעמוד מול המדיניות".

 

"כולנו מעריכים אותה כאן ובטוחים שבתקופתה בית המשפט יזכה לאמון הציבור במאה אחוז", מוסיף השופט, שמתאר גם בין כותלי בית המשפט את נאור כחברה, אכפתית וצנועה. "כך היא גם תוביל בהצלחה".

 

גם השופט בדימוס חשין, שנחשב שמרן, מצביע על שופטת מאוזנת: "להבדיל משופטים אחרים היא יודעת למצוא את שיווי המשקל הנאות בין הגורמים המושכים לצדדים ספציפים, למשל בין בין כבוד האדם לחופש הביטוי. היא מביאה לידי ביטוי את זה ששניהם חשובים".

 

פרקליט שמכיר אותה מוסיף: "היא ודאי לא אהרן ברק. היא בלי ספק ממלכתית אבל גם פועלת בכל תיק לגופו. יש לה עצמאות מופגנת, ובמסגרתה היא לעתים נכנסת לפינות ומתעקשת עליהן. כנשיאה שמכתיבה מדיניות היא תהיה חייבת להיזהר מלדרוך על מוקשים ולדעת במה להתגמש".

 

נאור נוטה להתרחק מאוד מהתקשורת, וכמעט שלא התבטאה בפומבי, עניין שצפוי להשתנות כחלק מתפקידה הבא. "היא לא מחפשת כותרות, אך כל הנשיאים לדורותיהם היו אנשי משפט. כל אחד מהם פיתח את הנשיאות והפיח בה רוח חיים לפי דרכו", הסביר עמיתה של הנשיאה הבאה. "היא עומדת ועמדה בראש ועדות, מכירה כל זווית של בית המשפט, ואם צריך עוד משהו היא תלמד מהר מאוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן בלילטי
השופטת נאור
צילום: דן בלילטי
מומלצים