שתף קטע נבחר

חודורקובסקי: אנהיג את רוסיה אם יבקשו ממני

עשר השנים שבילה בכלא לא הרתיעו את יריבו הגדול של פוטין. איל הנפט לשעבר השיק תנועה מקוונת שתומכת ברוסיה כחלק מאירופה. "אנחנו אירופה, במונחים של גיאוגרפיה ותרבות. מי שאומר אחרת משקר ויורק על החוק"

איל הנפט לשעבר, היהודי רוסי מיכאל חודורקובסקי, היה כלוא במשך עשור בגין העלמות מס לאחר שמתח ביקורת על הקרמלין. אתמול (יום שבת) הוא הביע לראשונה בגלוי את שאיפותיו הפוליטיות והכריז שהוא יהיה מוכן, אם יבקשו ממנו, להנהיג את רוסיה בעת משבר.

 

עוד חדשות בעולם :

שרי הגנה לשעבר נגד אובמה: חיזק את דאעש

נלחמים באבולה: סיירה לאון בעוצר

 

"לא אהיה מעוניין ברעיון להפוך לנשיא רוסיה בתקופה שבה המדינה תתפתח בצורה תקינה", אמר חודורקובסקי לעיתון הצרפתי "לה מונד". "אבל אם יהיה צורך להתגבר על משבר ולבצע רפורמה חוקתית, שבמסגרתה יועברו סמכויות מהנשיא לטובת מערכת המשפט, הפרלמנט והחברה האזרחית, אז אהיה מוכן לקחת על עצמי את המשימה הזו".

 

חי בגלות בשווייץ. חודורקובסקי (צילום: AP) (צילום: AP)
חי בגלות בשווייץ. חודורקובסקי(צילום: AP)
דבריו של חודורקובסקי בן ה-51 נאמרו אחרי שהקים ברשת תנועה לאיחוד רוסים פרו-אירופים במטרה לקרוא תיגר על אחיזתו של ולדימיר פוטין בשלטון. הייתה זו הפעם הראשונה שיריבו הפוליטי הגדול של נשיא רוסיה השמיע לראשונה בפומבי את רצונו לקחת על עצמו את המשרה הרמה במדינה.

 

"מיעוט יכול להשפיע אם יהיה מאורגן"

"מיעוט יכול להיות בעל השפעה אם יהיה מאורגן", אמר חודורקובסקי בטקס השקת התנועה החדשה שלו "רוסיה פתוחה" בפריז.

 

חודורקובסקי ובעלי בריתו אמרו ששינוי פוליטי ברוסיה יכול להגיע במהירות, והתעקשו שהגיעה העת לחשוב על רוסיה שאחרי פוטין. הוא הדגיש שהפרויקט שלו - שנקרא על שם ארגון הצדקה שלו שנסגר לאחר מאסרו - יהיה "פלטפורמה" מקוונת לאנשים בעלי אותה דעה כמוהו, אך שלא מדובר במפלגה פוליטית. הוא גם כמובן לא צופה שפוטין ישמח מהקמת התנועה החדשה. "אני חושב שזה יטריד אותו", אמר חודורקובסקי.

 

פעילים רוסים ובכירים לשעבר שנמצאים בגלות, כמו למשל הכלכלן סרגיי גורייב (פריז) ואיש העסקים יבגני צ'יצ'וורקין (לונדון) שברחו מרוסיה בעקבות לחץ של שירותי הביטחון, השתתפו בטקס השקת התנועה החדשה של חודורקובסקי.

 

חודורקובסקי חי בגלות בשווייץ ביחד עם משפחתו. הוא תמך בגלוי בהתקוממות באוקראינה בפברואר נגד הנשיא הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ', אך אמר שאין הוא מעוניין לראות במרידה עקובה מדם. בכל מקרה, תנועתו תנסה להשיג תמיכה רחבה עד הבחירות הקרובות לפרלמנט ב-2016. "אנחנו תומכים במה שנקרא בחירה אירופית או במדינה שנשלטת על ידי החוק", אמר חודורקובסקי.


"התנועה החדשה בטוח מטרידה אותו". פוטין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"התנועה החדשה בטוח מטרידה אותו". פוטין(צילום: AFP)
 

"אנחנו מאמינים שההצהרה 'רוסיה איננה אירופה' היא שקר שנכפה בכוונה על החברה. זה נעשה על ידי אלה שרוצים לשלוט במדינה לנצח, אלה שרוצים לירוק על החוק והצדק", אמר איש האופוזיציה הרוסי ברמז ברור לפוטין. "אנחנו אירופה, במונחים של גיאוגרפיה ותרבות. אנחנו לא רק רוסים אירופאים. אנחנו פטריוטים. ופטריוטים אמיתיים צריכים לשרת את ארצם ואת עמם גם בתקופות ריאקציוניות חשוכות".

 

"יוצאים לדרך ארוכה, קשה ומסוכנת"

תומכיו של חודורקבסקי הביעו תקווה שהפרויקט החדש שלו יעלה מודעות בקרב הרוסים ויסייע להם לראות מעבר לתעמולה המדינתית. "הגיע הזמן לפתוח את הפיות שלנו", אמר צ'יצ'וורקין. "אנחנו עומדים לקראת דרך ארוכה, קשה ומסוכנת", אמר סגן שר הכלכלה לשעבר והכלכלן סרגיי אלכסצ'נקו.

 

באופן לא מפתיע, כלי התקשורת הממלכתיים ברוסיה לא דיווחו על הקמת התנועה המקוונת החדשה של חודורקובסקי. הדוברת של איל הנפט לשעבר, אולה פיספאנן, אמרה שאתר התנועה openrussia.org הפך ליעד להתקפות סייבר מרגע שעלה לאוויר.

 

חודורקובסקי שוחרר בשנה שעברה מהכלא באופן מפתיע ויצא לגלות מרצון בשווייץ. עם שחרורו הוא אמר שלא ייכנס לפוליטיקה ברוסיה, לא יממן עוד את האופוזיציה ושלא ינסה להשיב לעצמו את נכסיו מחברת הנפט שהייתה בבעלותו "יוקוס".

 

חודורקובסקי היה האיש העשיר ביותר ברוסיה והיה שווה מיליארדי דולרים כשנעצר ב-2003 על מסלול ההמראה בנמל תעופה סיבירי, בהאשמות של העלמת מס. במהלך כהונתו הראשונה של פוטין כנשיא הכעיס אותו חודורקובסקי כשמימן מפלגות אופוזיציה. ההערכות היו אז כי לו עצמו יש שאיפות פוליטיות.  

 

חברת הנפט של חודורקובסקי "יוקוס" קרסה למעשה בעקבות האישומים נגדו ורובה הועבר לרשות חברת הנפט הממשלתית רוסנפט, צעד שאפשר לקרמלין להשיג שליטה מחדש על עסקי הנפט של המדינה ולהשתיק יריב גדול שלו.

 

לא ידוע כמה כסף שווה חודורקובסקי כיום, אבל לפי הערכות מדובר רק בסכום זעום לעומת הונו בעבר. החנינה שקיבל איל הנפט לשעבר נתפשה כתפנית פתאומית מאוד בעמדת הקרמלין, שרדף קשות את חודורקובסקי מאז מעצרו בשנת 2003.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים