שתף קטע נבחר

פרויקטים ירוקים שמותר לכם להעתיק

לא מעט יוזמות ופרויקטים ירוקים מעוררי השראה ילוו אותנו בשנה החדשה. כמעט כולם החלו במוחם הקודח של אזרחים מן השורה, שעם קצת אומץ, נחישות ועזרה הבשילו להצלחה. הכירו כמה מהם

השנה החולפת, כמו אלו שלפניה, היתה מלאה בעשייה סביבתית ברמה המקומית וברמה הלאומית. עם זאת בסופו של דבר, כמעט בכל פעם שאיכות הסביבה עולה לכותרות מדובר במאבק, שאחריו מכריזים על ניצחון או הפסד לירוקים (גם אתם שאלתם את עצמכם מי אלה הירוקים הללו, והאם לא מדובר על ניצחון או הפסד של כולנו?).

 

כתבות נוספות במדור כלכלה ירוקה :

 

לסיכום השנה אני מבקש להקדיש את הטור ליוזמות ופרויקטים ירוקים מעוררי השראה שצמחו מהקהילה, ולדבר קצת בעד ולא רק נגד; ועל מה כן ולא רק על מה לא. בקיצור, במקום לסכם את השנה שהיתה, אני בוחר לדבר על השנה הבאה, כדי שנהיה לראש ולא לזנב.

 

לשמחתי הרבה יש בישראל פרויקטים חדשניים ויוזמות סביבתיות לרוב, החל בשימור ואימוץ אתרים, דרך חינוך סביבתי, גינות קהילתיות, קואופרטיבים מקיימים, וכלה בטכנולוגיות ירוקות. רובם ככולם החלו במוחם הקודח של אזרחים מן השורה, ועם קצת אומץ, נחישות ועזרה הבשילו להצלחה שהפכה לנחלת הכלל. לא היה קל לבחור, ומראש אני מתנצל שהמגוון שלפניכם מצומצם ולא מייצג, אבל אני תקווה שיעורר בכם השראה ומחשבה, ובמקרה הזה מותר ואפילו כדאי להעתיק, להתאים ולשכלל.

 

שיח מתגלגל

מקום: באר-שבע.

תחום: טבע עירוני, היסטוריה ומורשת, תיירות, קהילה.

יזם: ארגון נגב כיוון התנועה.

שותפים: עיריית באר-שבע, ארגוני סביבה מקומיים, הקהל הרחב.

 

כמה פעמים הלכתם ברחובות או בפאתי העיר ולא ראיתם או לא ידעתם מה יש שם באמת? מיזם שיח מתגלגל בבאר-שבע נולד אצל יזמים חברתיים מקומיים, שביקשו להסתכל על המרחב העירוני בצורה אחרת ולהציע לאזרחי העיר לסייר ברחובותיה ולגלות את הסודות שלה.

 

הפרויקט מציע סיור חודשי ללא עלות, ברגל ובאופניים, שמובל, בהתנדבות, על ידי מדריך ומומחה מקומי ומותאם לכל הגילאים, וסוקר את ההיסטוריה, המורשת, התרבות, האדריכלות והטבע העירוני בכל קילומטר רבוע בעיר. מה שנותר לכם הוא לגלות את באר-שבע מחדש, ובמקביל להתחיל ולתכנן מסלולי טיול ברחובות שמתחת לחלון שלכם.

 

מאגר מגוון מינים עירוני

מקום: כפר-סבא ורעננה.

תחום: טבע עירוני, חינוך וקהילה.

יזם: היחידה האזורית לאיכות הסביבה בשרון.

שותפים: עיריית כפר-סבא ועיריית רעננה, מערכות החינוך בערים, התלמידים וההורים.

 

הטבע, שבהגדרתו הפשוטה הוא כל מה שאינו מעשה אדם, הוא מכלול שמורכב ממגוון רב של חומרים וממארג של מערכות ביולוגיות-חיות וסביבה דוממת. מגוון המינים בטבע מקיים את המערכות הללו ומעניק שירותים רבים גם לבני האדם, ובכך חשיבותו.

צבעוני ההרים (באדיבות הוצאת מפה) (באדיבות הוצאת מפה)
צבעוני ההרים(באדיבות הוצאת מפה)

היחידה האזורית לאיכות הסביבה בשרון מפעילה בשנים האחרונות מיזם לרישום מגוון המינים העירוני בכפר-סבא וברעננה, שבו תלמידי מערכת החינוך לומדים על התחום וממפים ומתעדים את הטבע העירוני ואת מגוון המינים בשטח. אם לא ידעתם, בכפר-סבא עדיין פורח צבעוני ההרים וברעננה מסתובב שועל מצוי, ומה אצלכם?

 

הבר-קיימא

מקום: תל-אביב.

תחום: אורחות חיים, בריאות, קהילה, כלכלה מקומית.

יזם: חברי הקואופרטיב.

שותפים: חברי הקואופרטיב, הציבור רחב.

 

המחאה החברתית והדרישה לצדק חברתי החזירה לחברה הישראלית את הקואופרטיבים - אגודות שיתופיות. מדובר בהתארגנויות עצמאיות של בני אדם לקידום מטרות כלכליות, חברתיות או תרבותיות, באמצעות מיזם עסקי שנמצא בבעלותם. כך קמו בנק קואופרטיבי, קואופרטיבים חקלאיים, קואופרטיבים למזון וקואופרטיב לאנרגיות מתחדשות.

 

הבר-קיימא התל-אביבי הוא פאב-מסעדה טבעוני, במודל קואופרטיבי. נוסף על אוכל עשיר וידידותי לסביבה, מציע המקום אירועים, סדנאות והופעות. התפריט הרחב והמגוון הזה נקבע על ידי חברי הקואופרטיב ומוצע לחברים במחירי עלות, אך גם פתוח לקהל הרחב.

 

גג ירוק - בבית ספר אור תורה

מקום: ירושלים.

תחום: תשתיות, בנייה ירוקה, חינוך, טבע עירוני.

יזם: עיריית ירושלים.

שותפים: מערכת החינוך, קהילה, תלמידים והורים.

 

על גגות סולאריים שהותקנו בבתי ספר, במבני ציבור, ברפתות ובלולים, בטח שמעתם. אבל גגות ירוקים אמיתיים, כאלה שמלאים בצמחייה, החלו לצמוח פה רק לאחרונה. במקרה הזה אין צורך במכסות מהמדינה, וונוסף על הנוף היפה, יתרונותיהם רבים, למשל בידוד תרמי וחיסכון באנרגיה, הקטנת זיהום האוויר והרעש, וכן מרחב נוסף וייחודי לפעילות חינוכית ולחיבור אל הטבע. אז למה אתם מחכים?

 

מזון מקיים

מקום: רמת-נגב.

תחום: אורחות חיים, בריאות, חינוך, קהילה, כלכלה מקומית.

יזם: מועצה אזורית רמת-נגב.

שותפים: יחידה סביבתית, מרפאה קהילתית, מערכת החינוך, חקלאים, קהילה.

 

תוכניות לטיפול באלימות ובהפרעות קשב יש במערכת החינוך בישראל. גם תוכניות בנושא בריאות ואפילו חינוך לתזונה נכונה קיימות לרוב. אבל ברמת-נגב חשבו שצריך להתחיל מהשורש, מהמזון שהילדים אוכלים. פרויקט מזון מקיים מתחיל באיכות המזון, במגוון שלו ובכמות, ממשיך בחיבור אל האדמה והסביבה, ומגיע עד למערך של כלכלה מקומית ויצירה של קהילה חיה ותומכת.

 

הפרויקט פועל במגוון ערוצים, החל בשינוי מערך התזונה בגנים בשיתוף הצוות המקצועי וההורים, שכולל הכשרה של הצוות, ליווי מקצועי כלכלי ורפואי, ויעוץ אישי להורים; דרך תכנון של חצר הגן שמאפשר לגדל תוצרת ומזמין בעלי חיים אל המרחב לצד מערך תחזוקה מתאים, וכלה בייעוץ כלכלי והקמת קואופרטיב. אם אתם שואלים כמה זה עולה? אז אולי תתפלאו להיווכח שאפילו חוסכים.

 

מזהמים סביבתיים והשפעתם על הבריאות

מקום: ישראל.

תחום: בריאות ואיכות אוויר.

יזם: המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות.

שותפים: אזרחי ישראל.

 

המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות השיקו באחרונה פרויקט חדש ומיוחד שמציע דפי מידע בנוגע להשפעות הבריאותיות של מזהמים סביבתיים שונים. המיזם מנגיש לציבור הרחב מידע על המזהמים שונים, לרבות שימושים, מקורות פליטה, מקום הימצאות החומר בישראל בשכיחות גבוהה, השפעות בריאותיות והמלצות הכוללות מגוון דרכים להפחתת החשיפה.

 

מידע מהימן ומרוכז בנושא מזהמים הוא השלב הראשון בהתמודדות ובמציאת פתרון לבעיות סביבתית רבות. יש רק לקוות שהרשימה תתרחב ותתעדכן, ושהציבור ירים את הכפפה, ייקח אחריות, וישתמש במידע.

 

פרופ' עדי וולפסון הוא חוקר במרכז לתהליכים ירוקים במכללה האקדמית להנדסה סמי שמעון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילו פרויקטים ירוקים יתבלטו בשנה הבאה?
צילום: shutterstock
צילום: דוד גרינשפן
פרופ' עדי וולפסון
צילום: דוד גרינשפן
מומלצים