שתף קטע נבחר

הצליחו או נכשלו? תוכניות ישראליות בחו"ל

"בני ערובה" לא המריאה בארצות הברית אבל הגיעה גם לבריטניה וצרפת, "הכוכב הבא" שלחה זרועות לברזיל וסין אך ספגה אכזבות באירופה, והיו גם פורמטים שנמכרו ועדיין מחכים במגירה. יצוא טלוויזיוני לחו"ל - תמונת מצב

הטלוויזיה הישראלית הפכה בשנים האחרונות לאחת ממשווקות הפורמטים המובילות בעולם. "בטיפול", "חטופים" שהפכה ל"הומלנד" וזכתה בפרס האמי האמריקני, "רמזור" שנמכרה לכמה מדינות בעולם ואף זכתה בפרס האמי הבינלאומי בגרסתה הישראלית - כל אלה עוררו תיאבון. בשנים האחרונות התעופפו פורמטים לכל עבר, וההתלהבות היתה גדולה.

 

אבל המכירה היא רק השלב הראשון בתהליך ארוך - שבסופו לא תמיד תיוולד תוכנית חדשה לעולם. לעתים הפורמט נמכר כפי שהוא ומתורגם לשפה זרה, לעתים מופקת גרסה חדשה לגמרי, ולעתים התהליך נתקע או שהפורמט פשוט שוכב לו במגירה כלשהיא. לנצח. אז מה קרה לכל אותן תוכניות ישראליות שיצאו להן השנה בקול תרועה לעולם הגדול? 

 

"בני ערובה": איילת זורר בצרפתית

אחת ההצלחות הגדולות של השנה האחרונה היתה סדרת הדרמה הישראלית "בני ערובה" ששודרה בערוץ 10 ואף נמכרה לרשת CBS האמריקנית והופקה עוד בטרם עלתה בארץ. העונה הראשונה שלה אמנם לא זכתה להצלחה בארצות הברית (היא לא חודשה לעונה שנייה), אך עצם המכירה בעזרת חברת "ארמוזה פורמטס" הוא הישג של ממש.

 

הסדרה נמכרה גם לצרפת ושודרה שם בדיבוב לצרפתית ב-CANAL+, ערוץ למנויים בלבד שמשדר בין היתר סדרות מהעולם, בהן גם "בית הקלפים". הישג "חשוב בהחלט" לדבריה של כתבת ynet בפריז, יפה עירון קוץ. גם בבריטניה התלהבו מהסחורה הישראלית, והיא תשודר בערוץ BBC4 בגרסתה הישראלית, ובאוסטרליה היא נרכשה, אך עדיין לא הופקה.

 

 

"שטיסל": שבדיה הקטנה

סדרה ישראלית נוספת שמשודרת אי שם מעבר לים בגרסתה המקורית היא הדרמה עטורת הפרסים של yes "שטיסל" - שנרכשה על ידי הערוץ השבדי AXESS TV. מדובר בערוץ פרטי קטן יחסית שהושק ב-2006, כך שקרוב לוודאי שכוכבי הסדרה מיכאל אלוני ודובל'ה גליקמן יוכלו לשוטט ברחובות שטוקהולם ללא הפרעות ממעריצים.   

 

"שטיסל" בערוץ השבדי

 

"הכוכב הבא": מנצנץ במרחק

ההישג הגדול ביותר השנה שייך לריאליטי של זכיינית ערוץ 2 קשת. "הכוכב הבא" נמכר להפקה לעשרות מדינות והפורמט הפך ללהיט. עם זאת, אט אט הוא איבד מגובהו, בעיקר בגלל הגרסה האמריקנית שלו - רשת ABC שרכשה אותו קיבלה נתוני רייטינג בינוניים לעונה הראשונה, ועדיין לא התקבלה החלטה אם תעלה עונה שנייה לריאליטי שמתחרה ב"אקס פקטור", "The Voice" ו"אמריקן איידול".

 

הפורמט נמכר כאמור גם למדינות רבות נוספות. בברזיל התוכנית נקראה "סופר סטאר" ושודרה בערוץ המרכזי "או גלובו", אלא ששם התחרו להקות בלבד, בשונה מהפורמט הישראלי. "הרייטינג התחיל לעלות לקראת סוף התוכנית", סיפרה ל-ynet רינה חזקי, שחיה בברזיל כבר יותר מ-30 שנה. "היה דיבור עליה ברחוב ואפשר לומר שהיא הצליחה", סיכמה.

 

התוכנית שודרה בין היתר גם בפורטוגל, ולאחרונה נודע כי נמכרה להפקה גם ברשת הסינית cctv (שבבעלות ממשלתית) והיא תשודר במשך שתי עונות. "זה הערוץ הכי גדול שמשודר לכל המדינה וזה הישג לישראל", אמרה הילי דויד, ישראלית שמתגוררת בסין. במקביל התקבלו חדשות משמחות פחות: בבריטניה הודיעו כי אף שרכשו את הפורמט, יוותרו על הפקתו, ובגרמניה החליטו לקצר את העונה בגלל רייטינג נמוך. 

 

"הכוכב הבא" בברזיל. רק להקות 

 

"זוג מנצח": רק מעבר לים

אחת ההפתעות של השנה הייתה מכירת הפורמט "זוג מנצח" של ערוץ 10 בעזרת "דורי מדיה". התוכנית הופקה כבר לשידור בפורטוגל תחת השם "O poder do amo", וצפויה לעלות גם בברזיל במהלך השנה הבאה, אבל דווקא בישראל ויתרו על עונה נוספת של הריאליטי בשל הצמצומים בערוץ 10.

 

"זוג מנצח" גרסת פורטוגל 

 

"BOOM": רעש תקשורתי

הפורמט של קשת עלה אחרונה לשידור בערוץ הספרדי "אנטנה 3" שנחשב לדי גדול, ומשודר שלושה ערבים בשבוע. התוכנית, שהניבה על פי פרסומים זרים נתוני רייטינג טובים, הפכה לאחת המרכזיות של הערוץ, וזכתה לקידום משמעותי בכל הקשור ליחסי ציבור וראיונות בתקשורת. 

 

 

"הפרויקט הירוק": פרובינציאלי

התוכנית, ששודרה ב-HOT והציגה מערכונים פרועים של שלל קומיקאים, נמכרה לערוץ Hunan TV הסיני. "ארמוזה פורמטס", שמכרה את הפורמט, הגדירה אותו בתחילה כ"ערוץ הגדול בסין", אבל בדיקה קצרה העלתה שהוא משודר בעיקר בפרובינציית Hunan. די גדול במונחים שלנו, אבל בסין מדובר בערוץ קטן יחסית.

 

"זה לא ערוץ מאוד משמעותי", אמרה הילי דויד, "מי שרוצה לצפות בו בבייג'ינג, למשל, צריך להזמין לוויין שהוא די יקר ולא כל אחד יכול להרשות לעצמו את זה, ואז לרכוש את הערוץ. פרוצדורה לא פשוטה".

 

על פי נתוני "ארמוזה פורמטס", התוכנית נמכרה גם לגרמניה, רוסיה, ליטא, פורטוגל ואורוגוואי. לאחר פרסום הכתבה נמסר מהחברה עוד כי היא גאה בהישג של התוכנית, "שמשודרת בערוץ השני בגודלו בסין".

 

היצוא לחו"ל הגיע גם לתחום הילדים, וכמה תוכניות נמכרו בגרסתן המקורית ובתוספת דיבוב לשפה המקומית. "החממה" של yes ו"חצויה" של HOT שודרו בצרפת, ו"גאליס" שודרה באיטליה. הדוגמנית והשחקנית דר זוזובסקי, שהשתתפה ב"חממה", סיפרה ל-ynet שבעקבות הסדרה היא כבר לא אנונימית בפריז. "אנשים מזהים אותי ברחוב", אמרה.

 

"חצויה" גם בצרפתית 

 

מקום טוב באמצע? 

לרשימה מתווספות סדרות רבות שנמכרו בחו"ל, אך לא הגיעו לשלב הסופי עדיין. "משחקי השף" של זכיינית ערוץ 2 רשת, למשל, נמצאת בשלב הליהוק בגרמניה. "פצועים בראש" ו"ילדי ראש הממשלה" של HOT נמצאות גם הן בשלבי הפקה - התוכניות נמכרו בהתאמה לרשתות האמריקניות CINEMAX ו-CW בעזרתה של הדס ליכטנשטיין מוזס מסוכנות הייצוג והתוכן ADD, שאמונה גם על פורמט נוסף - סדרה שמבוססת על סיפורו של האסיר איקס שנמכרה לבריטניה ועדיין לא הופקה לשידור.

 

גם "מלבי אקספרס" ששודרה בערוץ 10 נמכרה וטרם הופקה - רשת FOX רכשה אותה, אולם עדיין לא ברור אם תפיח בה חיים. לסדרה הישראלית "בלתי הפיך" ששודרה ברשת, הופק כבר פיילוט בכיכובו של דיוויד שווימר (רוס מ"חברים"), אולם ברשת ABC החליטו להקפיא את העבודה עליו. לאלה מצטרפת הסדרה "חברות" ששודרה בערוץ 10, נמצאת בפיתוח בצרפת ברשת TFI וצפויה להעלות לשידור במהלך השנה הבאה, כמו גם ברוסיה, אוקראינה וארצות הברית.

 

להוציא את עניין הכבוד וההשתלבות בתעשיית הטלוויזיה בעולם, נראה שמכירת הפורמטים הישראלים לא מביאה עמה עושר גדול, כך לפחות על פי גורם המעורה בפרטים, שמכר לא מעט פורמטים לחו"ל. "הכספים לא ממש גדולים ברוב המקרים" אמר, "התעשייה עצמה כן מגלגלת כספים, אבל אם הסדרה לא ממש מצליחה בארצות הברית, המספרים לא גדולים. למעשה, גם כשמצליחים, הסכומים לא גדולים כמו שחושבים". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתיאל ציון
"בני ערובה" ו"הכוכב הבא". קיבלו תיאבון
צילום: איתיאל ציון
לאתר ההטבות
מומלצים