שתף קטע נבחר

מאמינים בדולר? כל הדרכים להשקעה

הכיוון של הדולר בתקופה זו לא מאוד ברור, אך לא מעט שחקני מט"ח ואנליסטים מעריכים כי המטבע האמריקני עשוי לעלות. אם אתם מצטרפים להערכה, זו קבלו את אפיקי ההשקעה השונים בדולר

הדולר מתחזק בחודש האחרון והוא כבר נסחר ב-3.64 שקלים. להערכת אנליסטים ושחקני מט"ח רבים הוא עוד עשוי לעלות, אולי זה יקרה, רק צריך לזכור שהדולר מתעתע מאוד את שחקני המט"ח בשנים האחרונות, והכיוון שלו ממש לא ברור.

 

לכתבות בנושא הדולר

 

ובכל זאת, אם אתם מאמינים בחוזק של הכלכלה האמריקנית מול גוש האירו (שזו הסיבה העיקרית להתחזקות העולמית) ואם אתם סבורים שהריבית המקומית תישאר ברמה כל כך נמוכה ותמנע הזרמת דולרים לארץ ואף ההיפך – תגרום ליציאת דולרים (מכירת שקלים ורכישת דולרים) אז ייתכן שהשקעה דולרית מתאימה לכם. אבל מה זה השקעה דולרית, ואיך משקיעים בדולר?

 

הדרך הבטוחה: פיקדונות בבנקים

אפשר להשקיע בדולר דרך פיקדונות בבנקים לרבות פיקדונות מובנים (סטרקצ'רים) שצמודים לדולר. הריבית על פיקדונות דולריים נמוכה במיוחד וזה החיסרון הגדול של האפיק הזה, אבל מצד שני מדובר באפיק בטוח – מה שנקבע מול הבנק בתחילת הדרך זה מה שמקבלים בסוף הדרך. אז נכון, זו ריבית נמוכה, אבל בטוחה.

 

בפיקדונות המובנים כבר מקבלים תשואה גבוה יותר אבל בפיקדונות המובנים יש גם סיכון, אם כי הוא מוגבל. היתרון של הפיקדון המובנה הוא שבהתקיים תנאים מסוימים (וכל פיקדון ותנאיו) המשקיע מקבל "סוכרייה" - סוג של תשואה עודפת. מנגד, וזה החיסרון הגדול - אם התנאים לא מתקיימים, אז המשקיע עלול להפסיד ריאלית. 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בפיקדונות אלו לרוב מבטיחים מנפיקי הפיקדונות רצפה נומינלית (סכום ההשקעה המקורי). לכאורה זה נשמע מפתה – מעין רצפה ויש בזה משהו, אבל הרצפה הזו עלולה לבטא הפסד ריאלי. אם לדוגמה, משקיע רוכש פיקדון מובנה ל-3 שנים, ובסוף הוא מקבל רק את סכום ההשקעה הנומינלי, הוא מפסיד את התשואה האלטרנטיבית שהיה יכול לקבל באפיקים אחרים. הוא בעצם מפסיד את התשואה המדדית (יש לו הפסד ריאלי – הפסד מול המדד).

 

חיסרון נוסף של הפיקדון המובנה הוא שלרוב מדובר על פיקדון למספר שנים שאין בו תחנות יציאה, ואם כן מתאפשר לצאת, זה יהיה ללא רווח ואפילו עם קנס מסוים.

 

עוד דרכים להגיע לדולר

אפשרות נוספת להשקעה בדולר היא השקעה ישירה - פשוט לרכוש דולרים בבנק. אלא שיש בשיטה הזו מספר חסרונות לעומת האלטרנטיבות האחרות: ישנן עלויות גדולות יחסית בגין המרות מטבע, ומעבר לכך אם הדולרים סתם "שוכבים" בחשבון הם לא מייצרים תשואה. אם מפקידים את הדולרים בפיקדון אז כאמור הריבית הדולרית נמוכה מאוד.

 

דרך נוספת להיחשף לדולר היא לרכוש אגרות חוב צמודות לדולר. יש למשל אגרות חוב קונצרניות (של חברות) שצמודות לדולר ונותנות תשואה שתלויה בסיכון הספציפי של החברה. כאן נדרשת הבנה ומומחיות, כדי להבין ולשקלל את הסיכון הגלום באגרת. זהו בעצם החיסרון הבולט של הדרך הזו: המשקיע חשוף לסיכונים נוספים שקשורים לחברה עצמה, וזו כבר לא רק חשיפה לדולר. מעבר לכך, ברכישת אגרות חוב, צריך לזכור כי יש עמלות קנייה ומכירה.

 

אפשרות נוספת היא לקנות קרנות נאמנות שמשקיעות באפיק הדולרי, וכאן יש רשימה ארוכה של קרנות נאמנות דולריות. אפשר להיחשף בצורה סולידית לקרנות שמשקיעות באג"ח דולרי או בפיקדונות דולריים, ואפשר להיחשף לקרנות דולריות שמשקיעות בשוקי המניות והאג"ח בחו"ל. רק שאז כמובן הסיכון הוא בהתאם: זו כבר לא רק חשיפה לדולר, אלא לשוקי המניות והחוב בחו"ל. חוץ מזה יש גם קרנות נאמנות כספיות שמשקיעות/צמודות לדולר.

 

היתרון בהשקעה דרך קרנות נאמנות הוא שיש מומחים שמנהלים את הכסף, ולא צריך לשבור את הראש מה לקנות. מנהל הקרן כבר מגוון בין אפיקים דולריים (תלוי באיזו קרן מדובר). החיסרון הבולט הוא דמי הניהול: על הניהול השוטף, חברת ניהול הקרנות גובה דמי ניהול שמקזזים את התשואה של הקרן.

 

הדרך הנוחה: תעודות סל

דרך קרובה להיחשף לדולר היא להשקיע בתעודות סל שנסחרות בבורסה המקומית ועוקבות אחר שער הדולר. מדובר בעצם במכשיר שנקרא תעודת פיקדון (חלק מקבוצת תעודות הסל).

 

זאת דרך יחסית נוחה, שלא דורשת המרת מטבע. מנגד, ברכישת תעודות סל יש עמלות (עמלות קנייה ומכירה שאין בקרנות נאמנות) וכן יש פער בין המחיר ההוגן של התעודה למחיר בשוק (הציטוט בשוק) שלרוב מגלם הפסד/עמלה יחסית נמוכה.

 

היתרון בחשיפה דרך תעודות סל הוא הזמינות – ניתן להשקיע בתעודה (וגם לממש) על פני כל היום (בדומה למסחר במניות ואגרות חוב). יתרון נוסף הוא שדמי הניהול מאוד נמוכים, אך מנגד, יש כאמור עמלות קנייה ומכירה (כמו בכל נייר ערך – מניות אגרות חוב לדוגמה).

 

אוהבי סיכונים יכולים גם לרכוש תעודות סל בשוק המקומי, עם חשיפה דולרית וחשיפות נוספות למניות, אג"ח וכו'. זה דומה לאותן קרנות נאמנות דולריות שחשופות גם למניות או אגרות חוב, אבל אז כאמור מדובר ברמת סיכון גבוה יותר.

 

דבי קאופמן, מהון להון צרכנות פיננסית

 

למאמרים נוספים בנושאי השקעה בדולר היכנסו לאתר מהון להון , מדריכים ומידע בצרכנות פיננסית

 

אין לראות במאמר זה משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או הצעה לרכישת מוצר כלשהו ואין הוא מהווה תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים