שתף קטע נבחר

הצהרת הזכויות בפייסבוק חסרת משמעות

יתכן שבימים האחרונים ראיתם סטטוס, או אפילו כתבתם אחד בעצמכם שמכריז בעלות על "ציורים, תמונות, טקסטים, מוסיקה, וכו", אבל אין לו באמת התוקף המשפטי שהוא מתיימר לספק

מדי כמה חודשים הפיד שלנו בפייסבוק מוצף בסטטוסים מלאי קשקשת משפטית שכוללת מונחים מפחידים כמו 'זכויות קניין רוחני', 'שימוש מסחרי מפר' ו-פגיעה בפרטיות', ומתיימרים לסייע למעלי הסטטוס לשמור או להגן על זכויותיו מול פייסבוק או ביחס למידע שפירסם בפייסבוק.

 

 

הזכויות שלי ברשותי

הנוסח המדויק משתנה אבל תמיד כולל כמה אלמנטים זהים. זה מתחיל מהתייחסות לפייסבוק ולזכויות שלה במידע של המשתמשים, עובר לאיזושהי הצהרה או הודעה ביחס למידע ולקניין הרוחני של מי שפירסם את הסטטוס, ומסיים בהזמנה לחברים לפרסם סטטוס זהה תוך ציון הגורל העגום הצפוי למי שלא יעשה זאת.

 

סטטוס שהחל להיות נפוץ ברשת בימים האחרונים ומקורו כנראה לפני שנתיים, כולל את הפתיח "בשל העובדה כי פייסבוק בחרה לשלב תוכנה שתאפשר לגנוב מידע אישי שלי, אני מצהיר בתאריך ספטמבר 19, 2014, בתגובה למדריך החדש של פייסבוק, ובהתאם לסעיפים L.111, 112, 113 של קוד הקניין הרוחני, כי הזכויות שלי תקפות לגבי כל הנתונים האישיים שלי".

   

סעיף 308 לעניין כלום

לעיתים קרובות הסטטוס כולל הפניות לכל מיני סעיפים חוק ואמנות כאלה ואחרות בשביל נופך של אמינות, אם כי בדיקה משפטית בדרך כלל מגלה שאין קשר בין תוכן הדברים לסעיפים הרלוונטים.

 

לדוגמה, בסטטוס האחרון נכתב "התוכן של הפרופיל שלי מכיל מידע פרטי. הפרת הפרטיות תגרור עונש על-פי חוק UCC 1-308", רק שהחוק האמריקאי האמור כלל לא מתייחס לפרטיות וסעיף 308 לא מדבר על עונשים. "המדריך החדש של פייסבוק", הוא תרגום שגוי של Guidelines מלשון "הנחיות".

 

 

 

לא צריך לפרסם את הסטטוס

מכיוון שאנחנו בעיצומו של גל סטטוסים מאיימים חדש, ובכדי לחסוך מעצמי את הצורך לענות לעשרות הפניות והשאלות שמופנות אלי בעניין, הגיע הזמן לעשות סדר בעניין אחת ולתמיד, ולענות לשאלות החוזרות: האם יש משמעות כלשהי לפרסום הסטטוס, והאם מי שלא עושה זאת אכן צפוי לשעבד את נשמתו הנצחית לפייסבוק, או לפחות לגרום לעצמו נזק כלשהו בדמות אובדן זכויות כאלה ואחרות.

 

ובכן, התשובה לשתי השאלות היא 'לא', והמסקנה המתבקשת היא שכולם מתבקשים להירגע, להפסיק להספים לכולם את הפיד ולא להזריק אטרופין.

 

אתם לא יכולים לשנות את היחסים

הסיבה העיקרית לחוסר המשמעות של פירסום סטטוס שכזה היא שמערכת היחסים בין המשתמש לפייסבוק היא מערכת יחסים חוזית שנקבעת בתנאי השימוש של הרשת החברתית, אותה כל משתמש מאשר כשהוא נרשם לפייסבוק. אמנם, תנאי השימוש כפופים לכמה וכמה עקרונות וחוקים כלליים (דוגמת חוקי החוזים האחידים שמונעים מפייסבוק, לדוגמה, לחייב אתכם לנהל מולה הליכים משפטיים בצד השני של העולם). אבל הצהרה חד צדדית שלכם ברשת החברתית היא לא אחד מהם, וזו אינה יכולה לשנות את מערכת היחסים בין הצדדים.

 

דמיינו מצב ששוכר דירה היה מחליט שסעיף מסויים בחוזה השכירות לא מתאים לו, והוא היה יכול פשוט לשנות את זכויותיו במשלוח הודעה לבעל הבית - הרי במצב זה חוזים היו מאבדים כל משמעות, וזו בדיוק הסיבה שגם אתם לא יכולים להודיע לפייסבוק איזה זכויות יש או אין לה במידע שהעליתם לרשת, מעבר למה שכבר הסכמתם עליו בתנאי השימוש.

 

המידע שלכם בכל מקרה

אוקיי, אולי אין משמעות להצהרה מול פייסבוק, אבל אולי היא חשובה מול כל שאר העולם? אז זהו שלא. הדינים המגנים על המידע שאתם מעלים לפייסבוק (דיני הקניין הרוחני והגנת הפרטיות), אינם מחייבים פירסום הודעה שכזו בכדי שישמרו הזכויות שלכם במידע. אם הזכויות שלכם קיימות, להצהרות מן הסוג של "הזכויות שלי תקפות לגבי כל הנתונים האישיים שלי" ו-"לכל שימוש מסחרי נדרשת הסכמתי המפורשת בכתב" אין משמעות, מכיוון שהן 'שומרות' על זכויות שכבר שמורות לכם. אם הזכויות אינן קיימות לכם, הצהרות חד צדדיות מהסוג האמור לא ישנו את המצב.

 

צריך לומר שייתכנו מקרים בהם פירסום הצהרה כאמור יקבל משמעות, בעיקר בקשר עם יצירת אלמנט של מודעות אצל מישהו לזכויות שלכם (לדוגמה, כדי למנוע ממישהו לטעון להיותו 'מפר תמים'). אולם מדובר במקרים קיצוניים ומיוחדים שבוודאי אינם רלוונטיים לכל משתמשי פייסבוק אלא רק למקרים בהם עולים סכסוכים נקודתיים.

 

בנוסף, בהתחשב בעובדה שלפי הדין בישראל אנשים אינם יכולים לרכוש זכויות בהצהרה חד צדדית, אבל כן יכולים לוותר על זכויות בהצהרה חד צדדית, ההמלצה לכולם היא ברורה - תימנעו מלהעלות ולהצהיר הצהרות משפטיות שאינכם מבינים. לא תצמח לכם כל תועלת מזה, אתם עלולים להינזק, ובסופו של דבר, לדעתי, בפירסום פוסטים כאלה אתם בעיקר נוטלים חלק בניסוי חברתי מוזר שמטרתו לבדוק ויראליות של ממבו ג'מבו משפטי.

 

אוריה ירקוני הוא עורך דין בתחום המשפט והטכנולוגיה ומייצג של התנועה לזכויות דיגיטליות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
לא צריך הצהרת זכויות
צילום: Shutterstock
מומלצים