שתף קטע נבחר

ותיקי דקר קיבלו את הצוללת החדשה: "הגעגועים חוזרים"

אח"י תנין התקבלה בטקס מיוחד בלב ים, במקום שבו נעלמה הצוללת לפני 46 שנה. בטקס השתתפו 3 לוחמים שירדו מההפלגה הגורלית ברגע האחרון: "זה מחזיר אותנו אחורה". במקום נכח גם נכדו של מפקד הדקר, כיום קצין צוללות

אי שם בלב הים התיכון, 265 מייל מחופי ישראל, עמדה אתמול (א') ספינת הטילים אח"י אילת ולוחמיה סרקו בעיניהם שוב ושוב את הים שלפניהם, ממתינים בהתרגשות שהצוללת החדשה של חיל הים, אח"י תנין, תזנק מעומק המצולות ותיחשף בפעם הראשונה. אבל המעמד היה מרגש לא רק בגלל ההמתנה לרכש החדש: על סיפונה של אח"י אילת עמדו שלושה לוחמים ותיקים ששירתו בצוללת אח"י דקר, שנעלמה בעומק הים בינואר 1968 בדרכה מאנגליה לישראל. שלושתם לא עלו להפלגה הגורלית רק ברגע האחרון, וניצלו מהגורל שפקד את 69 חבריהם שנספו.

 

אתמול, בדיוק בנקודה שבה נעלמה הצוללת דקר, קיבלו הלוחמים הוותיקים את פניה של הצוללת החדשה, וכשזו הגיחה אל קו המים הם הזילו דמעה. "לעמוד בנקודה שבה טבעה הדקר ולראות צוללת חדשה עולה לאוויר, מחזיר אותנו עשרות שנים אחורה והגעגועים עולים שוב", אמרו.

 

ותיקי דקר מטילים אבן במקום שבו נעלמה הצוללת (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
ותיקי דקר מטילים אבן במקום שבו נעלמה הצוללת(צילום: רועי עידן)

טקס קבלת הפנים לאח"י תנין שולב בטקס זיכרון לחללי הדקר, והשתתפו בו הרמטכ"ל בני גנץ ומפקד חיל הים, האלוף רם רוטברג.

 

היעלמות הדקר, והתעלומה שמלווה אותה מאז, הייתה אירוע טרגי שגרם לטלטלה בישראל ולשבר עמוק בשייטת 7, יחידת הצוללות של חיל הים. למרות השנים הרבות, ועל אף העובדה כי שרידה נמצאו בשנים האחרונות, הכאב לא מרפה הן ממשפחות החללים והן מחמשת הלוחמים שברגע האחרון הוחלט להוריד אותם מהדקר אל הצוללת "דולפין", שיצאה לישראל חמישה ימים לאחר מכן.

 

הלוחמים שהצטרפו לטקס אתמול הם קצין המכונות הראשי (הצ'יף) של הדקר, אל"מ במיל' אור ("זבו") בן זאב (69), ישראל רוזן (65), ואברהם כרמל (69) שהיה ראש צוות החשמל בדקר. לנסיעה הצטרף תא"ל (מיל') הדר קמחי, שהיה מפקד שייטת 7 באותה תקופה. כשהגיעו לנקודה הם הטילו למים אבן כבדה שעליה חרטו "דקר".

טקס לזכר נספי הדקר על הצוללת החדשה אח"י תנין (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
טקס לזכר נספי הדקר על הצוללת החדשה אח"י תנין(צילום: רועי עידן)

 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)
 

בטקס השתתף גם קצין צוללות צעיר בחיל הים, סגן ר', שהוא נכדו של מפקד דקר המנוח, רס"ן יעקב רענן. "אני חש כבוד גדול לעמוד בלב ים, במקום שבו סבא שלי נספה, ולקבל את פניה של הצוללת. למרות שלא הכרתי את סבא שלי, גדלתי על סיפורה של ספינת הדקר", סיפר סגן ר'.

 

אל"מ (מיל') בן זאב סיפר כיצד ניצלו הוא וחבריו מהשיוט הגורלי של הדקר: "ברגע האחרון הוחלט על רכישת צוללת נוספת, אח"י דולפין, והיה דרוש צוות מקצועי שיוביל את ההפלגה מאנגליה. לכן הושאלנו לטובתה והבאנו אותה לישראל. בדרך שמענו שהדקר נעלמה ושכל חברינו נספו. זה היה שוק גדול. הכרנו את הלוחמים אחד-אחד, הם היו כמו אחים שלנו. היה שבר גדול כי שליש מכוחות הצוללנים נהרג ולא נותרו כמעט לוחמים".

 

בנקודת המפגש, רגע לפני שאח"י תנין הגיחה החוצה, עלה מולה בקשר הרמטכ"ל ובירך את לוחמיה. "אנחנו מצפים לפגוש אתכם בקרוב ומתרגשים לקראת יציאתכם החוצה", אמר. "לצוללת החדשה יכולות טכנולוגיות מתקדמות ויכולת לשהות בעומק זמן רב. אין ספק שמדובר בנכס אסטרטגי למדינת ישראל".

 

תושבי חיפה יכולים היו כבר היום לקבל טעימה מטקס קבלת הפנים לצוללת החדשה. קרוב ל-20 כלי שיט ערכו חזרה לקראת המשט החגיגי, והפכו לאטרקציה. תושבים עצרו את רכבם לאורך דרך ההגנה וכביש 2 לצפות במשט המרשים, שחלף מול חופי חיפה ושב לבסיס חיל הים בעיר.

 

בהכנת הידיעה השתתף אחיה ראב"ד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
הטקס לזכר נספי הדקר. הרמטכ"ל על הצוללת אח"י תנין
צילום: רועי עידן
מומלצים