שתף קטע נבחר

למה גייסתי עובדי היי-טק ללא ניסיון?

בזמן שמאות אלפי בוגרים טריים ממשיכים להמתין לזימון המיוחל לראיון עבודה - יואב מלמד, מנהל מחלקה בחברת היי-טק ומי שפתח קבוצה למחפשי עבודה בהיי טק ללא ניסיון, מספר כיצד העז לקלוט חמישה טירונים ירוקים שזה עתה סיימו את לימודיהם ואילו יתרונות הם הביאו עמם

מחר כולנו נחגוג את תחילת השנה החדשה. נבלה זמן איכות עם משפחתנו ונקווה שתשע"ה תביא עמה שלל התחלות חדשות. אלא שבאמצע אוקטובר, עת תגיע תקופת "אחרי החגים", מאות אלפי בוגרים טריים יגלו ששום דבר לא השתנה לגביהם - בשעה שמדינה שלמה תתעורר לבוקר חדש של פקקים בדרך למשרד, הם יישארו בדיוק באותו מקום: בבית, מייחלים לטלפון או דוא"ל שיזמין אותם סופסוף לריאיון העבודה.

 

 

בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים לא מבינים איפה טעו. הם צעירים (בני 24 עד 34), משכילים (תואר ראשון לפחות) ושאפתנים (תכננו קריירה שלמה), אבל מוצאים את עצמם עם חלומות שבורים וכיסים ריקים. על אף שהשקיעו מאות אלפי שקלים וגם שלוש עד שש שנים בלימודיהם, הם מסיימים אותם עם המשבר הגדול של חייהם הקצרים. 

 

אותם בוגרים ניצבים חסרי אונים מול מעסיקים, שדורשים בתוקף ניסיון של שנה-שנתיים אפילו לתפקידי כניסה זוטרים. מדובר בלופ פרדוקסלי, שמאוד קשה לצאת ממנו: חוסר ניסיון מוביל לחוסר עבודה, שמוביל לחוסר ניסיון וחוזר חלילה.

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

אותם אנשים מבטיחים נעים היום בין תקוות קטנות לאכזבות גדולות, בין דבקות במטרה לסף ייאוש, בין התמחות בתחום להסבה מקצועית. זה לא שבצד השני נמצאים אנשים רעים. חלילה. אפשר להבין את שיקולי אותם מקבלי החלטות. למה להסתכן עם אדם שאין לו קבלות? למה לעמול על הכשרתו של מועמד מנקודת ההתחלה? ולמה להשקיע בעתיד של החברה אם ההווה כבר דוחק?

 

לפיכך, חלק מהבוסים חושבים שיעשו לבוגר הטרי טובה גדולה אם בכלל יקבלו אותו. אלא שמדובר בטעות קשה, שכן עם ההחתמה על חוזה, הם יעשו טובה גדולה לעצמם ולארגון.

 

למה לחפש טירון ירוק?

בשנה וחצי האחרונות אני מנהל את מחלקת ה-web בחברת היי-טק בינלאומית ברמת החייל. במהלך התקופה הזאת הארגון צמח ונדרשתי לגייס חמישה עובדים חדשים. כולם היו נטולי ניסיון תעסוקתי קודם בתחום בנקודת הזמן שזימנתי אותם לריאיונות ומבחנים.

 

רבים ממכריי הרימו גבה, וחלקם אפילו שתיים. למה לחפש הרפתקאות עם טירון ירוק, אם אפשר ללכת על בטוח ולהביא פז"מניק למוד קרבות, שכבר ראה הכל? ובכן, לא חסרות תשובות טובות לשאלה הזאת.

 

הגיעה השעה שמעסיקים שמרנים ישכילו להפנים את המעלות הרבות בחדשנות. במציאות הכלכלית הכואבת, חיסכון תקציבי הוא ערך מרכזי. מי שעוד לא קיבל עדיין שום תלוש משכורת בחייו, יסכים לעבוד בעבור שכר נמוך יותר במידה ניכרת.

 

שיקול מכריע נוסף הוא אפקט ה"רעל". מי שיקבל הזדמנות אחרי חודשים ארוכים של חיפושים לשווא, יגיע כל יום עם מוטיבציית שיא לקנות את עולמו ולהוכיח לראשון שהאמין בו, שהוא ראוי לכך בלי שום ספק. זה יתבטא בנכונות לעבוד שעות נוספות, בהתלהבות רבה אפילו מהשגרה ובניצול מיטבי של הזמן במשרד.

 

עוד יתרון משמעותי נוגע לבוסריות ככוח. מי שרק עכשיו יצא מהניילונים יתאפיין בפתיחות מחשבתית ללמוד דברים חדשים, בלי שחיקה מצטברת, מניירות של מעמד או קיבעונות מתוקף ותק.

 

כבר שאלו אותי אם אינני מצטער על ההחלטה האידאולוגית שעשיתי, הנתפסת כאמיצה לכאורה. הצער היחיד שיש לי הוא על שאין לי צורך בעובדים נוספים שיוכלו להגיע מאוכלוסיית מחפשי העבודה הראשונה. כל אחד ואחד מהחמישה שהחתמתי על חוזה התגלה כבינגו. הם למדו את המלאכה חיש קל ושולטים מאז ביד רמה בתפקידם. כולם גם נקלטו היטב בין ותיקים ורואים את עתידם בארגון. לפיכך, אני קורא למנהלים בישראל לפתוח קצת את הראש וללמוד מהניסיון העשיר שלי עם חסרי הניסיון. עוד לא מאוחר לסדר למישהו שנה חדשה עם התחלה חדשה.

 

הכותב הנו מנהל מחלקה בחברת SAY ומייסד הקבוצה "משרות הייטק ושיווק ללא ניסיון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית פייס
יואב מלמד
צילום: עמית פייס
מומלצים