שתף קטע נבחר

לקראת ארוחות החג: איך להימנע מצרבת

ארוחות החג מוציאות את מערכת העיכול שלנו מהשגרה הבטוחה שלה. התוצאה עלולה להיות הרסנית ולגרום לנו לכאבי בטן, עצירות ובעיקר צרבת. איך נוכל להימנע מהתופעה הכואבת הזו וליהנות ממאכלי החג?

מתארחים, מארחים או סתם יוצאים מפרופורציה של אכילה שגרתית. כל היציאה הזו משגרה מובילה לאת מערכת העיכול לאי יציבות מה שעלול לגרום לכאבי בטן, נפיחות, עצירות וצרבת. איך להתכונן מראש כדי להימנע מהתופעה הכואבת הזו?

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

קנדידה: למה היא מזיקה ומה הטיפול היעיל?

מאזן לחץ דם ומונע עצירות: למה מגנזיום בריא לנו?

צינון, אלרגיה ועור יבש: להתגבר על עונת המעבר

 

איך תדעו שאתם מרגישים צרבת?

הסימפטומים של צרבת הם תחושת בעירה או צריבה באזור הושט עם כאבי בטן או אי נוחות באזור הקיבה. מסביר קובי כהן, רוקח סופר-פארם. הוא אומר כי צרבת מתרחשת בגלל חזרה אחורה של מיצי קיבה ובעיקר חומצה שגורמת לתחושת הבעירה.

 

לפעמים יכול להתלוות לצרבת גם טעם של חומצה בפה. סימפטומים נוספים שיכולים להתלוות לצרבת הם כאבי גרון וכאבים בבליעה, כמו גם עלייה בחזרה של מזון מהושט אל הפה. גם כאב בבטן ובחילות והקאות עלולים להופיע.

 

כאבי בטן ובחילות עלולים להתלוות לצרבת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כאבי בטן ובחילות עלולים להתלוות לצרבת(צילום: shutterstock)

 

מה הטיפול היעיל?

כהן מפרט כי יש כמה תכשירים שיכולים לעזור גם בהקלה מיידית של המצב וגם בטיפול לאורך זמן של מי שסובל ממצרבת באופן כרוני. 

 

1. סותרי חומצה

סותרי חומצה מהווים טיפול מיידי שמנטרל את החומצה אולם איננו מונע את הפרשתה. סותרי חומצה הם בד"כ מלחים בסיסיים שביכולתם לסתור את החומציות הגבוהה בקיבה.

  

קיימים מלחים על בסיס נתרן וסידן (גביסקון), סידן (טאמס,  צרבת של לייף צרבת X, ), מגנזיום וסידן (רני), מגנזיום ואלומיניום (מאלוקס, מאלוקס פלוס).

  

לעתים נוהגים להוסיף לתכשירים אלו מרכיבים נוספים כגון חומרים נוגדי גזים (מאלוקס פלוס) כדי להקל על כאבי הבטן. 

 

2. תרופות בעלי השפעה ממושכת

תרופות אלו כוללות את פאמוטידין (גסטרו, פאמוטידין טבע, פאמו) ורניטידין (זרידקס). לתרופות אלו יש פעולה ממושכת יותר בהשוואה לסותרי החומצה אולם תחילת ההשפעה איננה מיידית. התרופות הללו מונעות הפרשה של חומצה ולכן הם גם יותר יעילות.

  

3. תרופות לטווח ארוך

תרופות אלו הן החדשות ביותר והיעילות ביותר לטיפול באולקוס ובבעיות של צרבת ורפלוקס. התרופה שנמכרת ללא מרשם רופא היא אומפרזול (לוסק, אומפרדקס, אומפרה). בגלל שהן דורשות סביבה חומצית על מנת להיות פעילות, יש ליטול אותן כחצי שעה לפני הארוחה.

  

לתרופות אלו יש טווח פעילות ארוך טווח ואפקט מקל יעיל מאוד. בשימוש ממושך עלול להופיע מחסור בוויטמין B 12 ולכן אנשים שנוטלים את התרופה הזאת מעל שנה צריכים לבדוק את רמות ויטמין B12 בדם.

 

התכוננו לקראת הארוחות

שירלי קטרון, רוקחת ותזונאית סופר-פארם, מסבירה כי באמצעות הכנה מתאימה לפני הארוחה אפשר לנסות ולהימנע.

 

לא לבוא רעבים. אל תחכו כל היום לארוחה בלי לאכול כלום בדרך. היות שהארוחה היא בערב, איכלו במהלך היום ארוחות קטנות, כדי להגיע לא רעבים מדי ואז ליהנות מהאוכל החגיגי.

 

אל תאכלו מהר. למרות שחיכינו לאוכל החגיגי במשך כל השנה, לא כדאי להתנפל עליו ולטרוף אותו במהירות. איכלו לאט, והמתינו בין מנה למנה. אכילה מהירה מדי עלולה גם היא להגביר את הצרבת.

 

אל תגזימו בכמויות. נכון שזה טעים וזה חגיגי, אבל אם תתפוצצו מהאוכל, זה רק יגרום לכם להרגיש רע יותר. איכלו לאט, לעסו את האוכל ותיהנו מכל ביס.

 

הימנעו מדברים שעלולים להגביר את הצרבת. מטוגנים, חריפים, קפאין וגם מאכלים שאתם יודעים מראש שגורמים לכם צרבת ברמה האישית.

 

אל תשכבו מיד לאחר הארוחה. תנו לאוכל להתעכל, צאו לטייל ורק אז תשכבו לנוח.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להצליח להימנע מכאבי הצרבת?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים