שתף קטע נבחר

מלחים עיוורים "רואים את הים" באגמי פולין

הם לא יכולים לראות את המפרשיות, אבל יש להם מפות בכתב ברייל, הגה שמקריא את כיוון ומהירות כלי השיט וכמה טריקים מיוחדים בשרוול. קורס שיט ללקויי ראייה בפולין מעניק לבעלי מוגבלות סיבה לצאת מהבית, לים הפתוח

1964: ולנטינה קוז'ול נולדת עם לקות ראייה. אולם אם מריצים חצי מאה קדימה אפשר לתפוס אותה משיטה יאכטה בערפל באגם במזרח פולין, ללא דאגה אחת בלבה. "נכון, אני לא יכולה לראות את המפרשיות, נו אז מה?", היא אומרת תוך שהיא אוחזת בהגה ומצטרפת לעתים לשירי הים ששרים חבריה לצוות.

 

עוד חדשות בעולם :

לא מחכה יותר לדוור: מה עושים עם טון דואר?

למרות הלאומנים: מצעד הגאווה שב לסרביה

קמרון 'שקל' להתפטר אם הסקוטים היו פורשים

 

"אני מרגישה את הרוח באוזניים שלי, על המצח, על הפנים", היא מספרת בניסיון להסביר איך היא מצליחה לנווט. "אם הלחי הימנית שלי קרה, זה אומר שהרוח נושבת חזק, ואני יודעת שזה מגיע מהצד הימני של היאכטה".

"מרגישים את הרוח בפנים". תלמידים בקורס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"מרגישים את הרוח בפנים". תלמידים בקורס(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
קוז'ול משתתפת בקורס שיט באגם סימנווקה, סמוך לגבול עם בלרוס, שמאורגן על ידי הקרן הפולנית אימגו מריס לבעלי לקויות ראייה כמוה. היא ועוד 12 סטודנטים התחילו את הקורס בשיעור על רזי השיט הכוללים קשירת חבלים לספינה ושינון הוראות בטיחות.

 

מפות ברייל על הסיפון

לאחר מכן מגיע החלק הכיפי: עוזבים את היבשה ומתחילים ליישם את החומר התיאורטי במים. היאכטה המיוחדת מצוידת במפות עם כתב ברייל, GPS עם תוכנה מדברת והגה שמכריז על כיוון כלי השיט ועל המהירות. כדי להבטיח מקסימום ביטחון לאנשי הצוות העיוורים, שטים עמם תמיד אנשים ללא לקות ראייה. "למדנו מניסיון כי היחס בין אנשי צוות עיוורים לרואים צריך להיות אחד על אחד", אמרה אווה סקרזץ'.

מפות בברייל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפות בברייל(צילום: AFP)
"זו הפעם הראשונה שלי במים, על סירה", אומר פיוטר סוקלוסקי, צעיר עיוור כמעט לגמרי, שעובד כמוכר בחנות בעיר המזרחית ביילסטוק. "לא היה לי שום מושג שסירות מפרש מתנדנדות כל כך הרבה. בפנייה הראשונה, חשבתי שהסירה תתהפך, אבל אז הבנתי שזה בעצם נורמלי", אמר בעודו אוחז במפרש. "לא ידעתי גם שהמים כל כך קרובים כשיושבים על צד הסירה. יכולנו ממש לגעת בהם".

 

סקרזץ' מאמינה כי שיט יכול לעזור לעיוורים וללקויי הראייה להגביר את הביטחון העצמי שלהם. "כשהם נאלצים להתמודד עם הלא-ידוע, הם מתמודדים כמו כל אחד אחר: חלקם חרדים וחלקם פתוחים יותר לדברים חדשים". לדבריה, "אנשים שמאבדים את ראייתם מפחדים לעתים לצאת מהבית. אנחנו מנסים לעודד אותם ולומר להם שהחיים לא נגמרו ועדיין אפשר לעשות דברים מעניינים".

 

לראות את הים

אגודות שיט לעיוורים זינקו בשנים האחרונות ברחבי העולם, במקביל לאליפות עולם לעיוורים שבה התחרו 16 נבחרות בינלאומיות שנערכה מוקדם יותר החודש באגם מישיגן.

לומדים לקשור חבלים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לומדים לקשור חבלים(צילום: AFP)
 

אולם פולין רואה עצמה כחלוצה בתחום. זה שנים שפועל בים הבלטי פרויקט שנקרא "זובצ'יץ' מורז'ה" (לראות את הים). קורסים דומים נערכים במחוז מסוריה העשיר באגמים בצפון פולין. "אנחנו רוצים להעביר את המסורת שלנו ואת הידע והבקיאות שלנו בנושא למדינות אחרות", אומרת סקרזץ', שכותבת את התזה שלה על שיט עיוורים.

 

קרן אימגו מריס תערוך בחודש הבא את הטיול הראשון הרב-תרבותי שלה בים התיכון. נשים וגברים לקויי

ראייה מגרמניה, לטביה, ליטא ופולין כבר נרשמו לשיט שייצא מהנמל הספרדי של ברצלונה, וישוט דרך מיורקה ואיביזה על כלי שיט פולני שנקרא "קפיטן בורכרדט".  

 

סקרזץ' מספרת כי את לוח הזמנים ירכיבו אנשי הצוות, אך כל אלה שיהיו על הספינה "ירטיבו את ידיהם". "לקויי הראייה יהיו חלק אינטגרלי מהצוות. זה העיקרון המנחה אותנו. הם לא יהיו נוסעים בלבד", הצהירה. "הם ימשכו את החבלים, יבשלו, ישתתפו במשמרות על הסיפון ויבצעו כל מטלה - מסביב לשעון".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"רואים את הים" דרך החושים האחרים
צילום: AFP
מומלצים