שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: למה אסור לך לצום אם את בהריון

חוקרים מבית החולים סורוקה ואוניברסיטת בן גוריון מצאו עדות נוספת לכך שצום יום כיפור מעלה פי שניים את הסיכון ללידה מוקדמת. ההשערה: מנגנון אבולוציוני "מבריח" את העובר מתנאי הסכנה של צום והתייבשות לאוויר העולם

כבר שנים שהמומחים חלוקים אם להתיר לנשים הרות לצום ביום כיפור או לא. עתה מגלה קבוצת חוקרים כי צום יום כיפור אכן מעלה את הסיכון לצירים מוקדמים - וללידה מוקדמת. המחקר פורסם בכתב העת Journal of Meternity and Neonatal Medicine. 

 

על פי ההשערה, הצום מגביר שחרור של מרכיבים המכונים קטכולאמינים, המפעילים אדרנלין בגוף העלול לגרום לצירים. על פי השערה אחרת שהועלתה בעבר, בשל הסכנה לעובר ברחם בגופה של האישה הרעבה הגוף "פולט" אותו לאוויר העולם, ומבריח אותו לכאורה מאזור הסכנה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוברים את הצום בשלום:

לא רק בגלל יום כיפור: איך הצום מגן על הלב?

צום יום כיפור: למי מותר לצום - ולמי אסור

יום כיפור: מה לאכול במפסקת כדי לא להיות רעבים?

 

סיכון פי 2 ללידה מוקדמת

צוותי מגן דוד אדום מורגלים מדי יום כיפור לפנות עשרות נשים לחדרי הלידה, בשל צירים מוקדמים. ואכן נמצא קשר הדוק בין הנשים הצמות לבין לידות מוקדמות. עתה ביקשה קבוצת חוקרים מהמרכז הרפואי סורוקה ואוניברסיטת בן גוריון להתחקות על הקשר הזה ולבדוק אם יש בו ממש. 

 

לאורך 23 שנים בדקו החוקרים, בראשות נטלי שליט מהפקולטה לרפואה בבן גוריון ופרופ' אייל שיינר, מנהל מחלקת יולדות ד', את שיעור הלידות המוקדמות, שהוגדרו ככל לידה שהתרחשה לפני השבוע ה-37 להריון. בתוך כך נבחנו מאפייני היולדת מבחינה דמוגרפית ומבחינת גורמי הסיכון המיילדותיים. 

 

בתקופת הזמן שנבדקה, במהלך יום כיפור התרחשו 745 לידות, מתוכן 52.1% היו של נשים יהודיות ו-47.9% של נשים בדואיות. מתוך כלל הלידות, 6.3% היו לידות מוקדמות.

 

החוקרים מצאו כי יולדות יהודיות נמצאו בסיכון גבוה משמעותית של פי שניים ללידה מוקדמת במהלך יום כיפור, בעוד ששבעה ימים לפני יום כיפור הדבר לא היה גורם סיכון. התוצאות נשארו מובהקות גם לאחר שהוסרו משתנים שעשויים היו להשפיע על התוצאות, כמו אורח החיים ולידה מוקדמת בעבר.

  

"מהמחקר שלנו עולה כי צום כמו זה של יום כיפור הוא גורם סיכון משמעותי ובלתי תלוי ללידה מוקדמת", מסביר פרופ' אייל שיינר. "מדובר באחד הסיבוכים הקשים בהריון שמעלה את הסיכון ללידת פג".

יולדות יהודיות נמצאו בסיכון גבוה משמעותית ללידה מוקדמת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יולדות יהודיות נמצאו בסיכון גבוה משמעותית ללידה מוקדמת(צילום: shutterstock)
 

מתי לצום - ומתי לא?

על פי הגישה המקובלת על ידי גינקולוגים בישראל, אלה כללי האצבע המנחים:

 

אישה בריאה החשה בטוב: אין מניעה לצום. יש להרבות בשתייה ביממה שלפני הצום ובפחמימות מורכבות. חשוב לזכור שכל התייבשות, גם הקלה ביותר, עלולה לגרום לעייפות, לחולשה ואף לעילפון. לכן, בכל שינוי בתחושה יש לשוב לשתות ולאכול.

  

נשים הסובלות מבחילה של הסמסטר הראשון: בחילות והקאות מחמירות את סכנת ההתייבשות. יתר על כן, מדובר במעגל קסמים שבו הצום מחמיר את הבחילות. לפיכך, מומלץ ככלל להימנע מצום במצב כזה. אם יש הכרח לצום, יש להפסיק אותו בכל מצב של התגברות הבחילות או ההקאות.

  

אם הופיעו צירים: יש להימנע מצום ולהקפיד על שתייה נאותה וממותקת ועל אכילה קלה.

 

אם הופיעו הקאות: יש להימנע כליל מצום.

  

סוכרת הריונית: נשים שאצלן הסוכרת מאוזנת יכולות על פי רוב ובייעוץ הרופא להסתפק בשתייה בלבד. עם זאת, חל איסור לצום על נשים המטופלות באינסולין.

  

נשים בהריון עם תאומים: במקרה זה קיים סיכון מוגבר ללידה מוקדמת, לכן אין לצום אלא במקרים שבהם צוואר הרחם אינו מקוצר ולא קיימת פעילות רחמית, וכמובן באישור הגינקולוג.

  

נשים לאחר סיבוכים מיילדותיים קודמים: מומלץ שלא לצום ללא אישור גינקולוג, שיינתן על סמך הרקע הרפואי.

  

נשים הנוטלות תרופות או סובלות ממחלות רקע: יש להיוועץ ברופא הגינקולוג וברופא המשפחה.

  

חשוב לזכור, בכל מקרה חובה להיוועץ ברופא הגינקולוג ורופא המשפחה לפני ביצוע הצום.



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צום יום כיפור הוא גורם סיכון משמעותי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים