שתף קטע נבחר

בין ההוצאות של הסיעות בבחירות המקומיות: מזון לתינוקות, מוצרי היגיינה וחומרי בניין

בדו"ח מבקר המדינה נמתחה ביקורת על השימוש של מועמדים בכספים שקיבלו למימון הבחירות. בין השאר קנו הסיעות דגני בוקר, ממתקים, מקפיא ודלק בכמויות לא סבירות. ראשי ערים ובהם ברקת וזינגר נקנסו בגלל גירעון

מזון לתינוקות, מוצרי היגיינה, מקפיא וגם לא מעט דלק - על מוצרים אלו הוציאו כמה מהסיעות את כספי המימון בבחירות לרשויות המקומיות שנערכו באוקטובר אשתקד. מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, הטיל קנסות בסך כולל של 4.5 מיליון שקלים על הסיעות - בהן אלה של ראשי ערים. כך מפורסם בדו"ח שמתפרסם היום (ג').

 

המבקר מצא כמה מקרים שבהם דיווחו סיעות מקומיות על הוצאות בלתי סבירות בעליל, שאין שום קשר בינן ובין הבחירות. כך למשל, אחת הסיעות כללה בחשבונותיה הוצאות בסך של כ-14 אלף שקל על חומרי בניין בתואנה שהם נועדו להקמת מטה בחירות בביתו של בא כוח הרשימה.

 

סיעה אחרת כללה בחשבונותיה הוצאה בגין רכישת מסנן למטהר מים משפחתי שהותקן בביתו של ראש הסיעה, אשר לטענתו שימש גם כמטה בחירות. המבקר העיר שעל פי טיבן אין אלה הוצאות בחירות.

הבחירות באוקטובר שעבר (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
הבחירות באוקטובר שעבר(צילום: עידו ארז)

אבל זה לא הכול. אחת הסיעות הגדילה לעשות וכללה בחשבונותיה הוצאות בגין רכישת מזון לתינוקות, דגני בוקר וממתקים לילדים. סיעה אחרת כללה בחשבונותיה הוצאה בגין רכישת מקפיא. המבקר העיר כי הוא רואה בחומרה רבה את הניסיונות לעשות שימוש במימון ממלכתי לצרכים שאין להם קשר למערכת הבחירות.

 

ועל מה עוד הוציאו הסיעות את כספי המימון? המבקר מצא כי בחשבונות של 487 סיעות נכללו הוצאות בגין נסיעות ודלק בסכומים ניכרים, שהסתכמו בארבעה מיליון שקל. חלק מהסיעות דיווחו על הוצאות בסכומים גבוהים, שעל-פי חישובי הביקורת שקולים לנסיעות של אלפי קילומטרים, דבר שאינו סביר במערכת בחירות מקומית.

 

סיעות רבות כללו בחשבונותיהן הוצאות בסכומים ניכרים על אוכל וכיבוד. במקרים רבים הסכומים הללו היוו יותר ממחצית מהוצאות הבחירות של אותן סיעות. במקרים מסוימים אף דווח כי אלה היו הוצאותיהן היחידות. בסיעות טענו שמדובר בכיבוד למטה הבחירות, אך בפועל התברר שבחלק מהמקרים מדובר היה ברכישות של בשר, מוצרי מזון וחומרי ניקיון והיגיינה אישית המאפיינים משק בית ולא מטה בחירות.

ברקת אחרי הניצחון. גירעון של 10 מיליון שקל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ברקת אחרי הניצחון. גירעון של 10 מיליון שקל(צילום: EPA)

כמו כן, בכמה מקרים דווחו הוצאות לטובת ספקים בעלי זיקה או קרבה משפחתית לנציגי הסיעה, או הוצאות שכר בסכומים גבוהים לנציגי הסיעה עצמם או לקרוביהם, באופן המעורר ספק אם ניתן לסיעה שירות בשווי ההוצאה הנטענת או אף שירות ממשי כלשהו.

 

קנסות לברקת, זינגר ושמעוני

בירושלים שלל המבקר השלמת מימון בגובה של יותר מ-406 אלף שקל מסיעת "ישראל תצליח" של ראש העיר ניר ברקת, מכיוון שגירעון הסיעה הסתכם ביותר מ-10 מיליון שקל. ברמת גן נשלל מימון בגובה של כ-42 אלף שקל מסיעתו של ראש העיר, ישראל זינגר, בשל גירעון של כ-430 אלף שקל. גם רמת גן, בראשות הח"כ לשעבר כרמל שאמה-הכהן, נקנסה בשל גירעון של כ-970 אלף שקל. שלילת המימון במקרה זה הייתה כ-59 אלף שקל.

 

גם מסיעתו של ראש העיר פתח תקווה, איציק ברוורמן, נשלל מימון של כ-35 אלף שקל, כיוון שגירעון הסיעה בבחירות עמד על יותר מ-780 אלף שקל. סיעתו של אורי אהד, שהתמודד מול ברוורמן בסיבוב השני, נקנסה בשל גירעון של 1.8 מיליון שקל. גובה שלילת השלמת המימון עמד על כ-80 אלף שקל.

 

באשקלון שלל המבקר מימון של כ-83 אלף שקל מסיעת "אשקלון תנצח" של ראש העיר איתמר שמעוני. גירעון הסיעה הסתכם בכ-242 אלף שקל, ובנוסף הסיעה לא שמרה העתקים מפרסומים שערכה וגם מסרה את הדו"ח הכספי שלה באיחור רב למבקר המדינה.

 

המבקר העיר לראש העיר נתניה, מרים פיירברג, על כך שסיעתה הגישה את חשבונותיה ואת הדו"ח הכספי שלה באיחור ניכר, שלא אפשר את בדיקתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא
צילום: גיל יוחנן
מומלצים