שתף קטע נבחר

החודש המדמם של הפסקת האש באוקראינה

30 ימים אחרי שנחתם הסכם בתיווך רוסיה, נראה שהעימות בין הצבא לבדלנים רחוק מאוד מסיום. לאירופה בעלת האינטרסים קשה לנקוט יד קשה, הנשיא מעוניין בפיוס רק על הנייר ולבדלנים אין ספק: "הפסקת האש גרועה מקרב"

היום (א') מציינים כוחות הביטחון האוקראיניים והבדלנים הפרו-רוסים חודש מאז חתימת הסכם הפסקת האש בין הצדדים, בתיווכה של רוסיה. החודש האחרון היה אחד הקשים ביותר מאז תחילת הקרבות בין הצדדים לפני חצי שנה.

 

עוד חדשות בעולם:

'שפחות מלחמה': דאעש מוכר נשים ב-10 דולר

סדרת חינוך: לתרגל שוויון בבית הספר לאבות

קלינטון או האפיפיור. מי יזכה בנובל לשלום ?

 

הבוקר התפוצצו פגזים בדונייצק, חודש לאחר שהבדלנים חתמו עם נציגי קייב על הסכם בן 12 סעיפים, בניסיון לעצור את המאבק שגבה עד כה את חייהם של יותר מ-3,300 בני אדם במזרח אוקראינה.

 

חיילים אוקראינים במזרח המדינה (צילום: AP) (צילום: AP)
חיילים אוקראינים במזרח המדינה(צילום: AP)
הלחימה רחוקה מסיום. בדלן פרו-רוסי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הלחימה רחוקה מסיום. בדלן פרו-רוסי(צילום: רויטרס)

רוצה "הפסקת אש" לקראת הבחירות לפרלמנט (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רוצה "הפסקת אש" לקראת הבחירות לפרלמנט(צילום: EPA)

 

"אין הפסקת אש. אתה שומע?", שואלת יקטרינה בת ה-21, ומצביעה לכיוון שדה התעופה בדונייצק, שפעם היה אחד המקומות שבהם היו משוויצים התושבים. בחודשים האחרונים הפך לשדה קרב בלתי פוסק. "כבר הכריזו על שלום. כמה זמן צריך להכריז עליו כדי שזה יהיה אפקטיבי? פעמיים? שלוש?", תוהה ויטאלי בן ה-29.

 

"אני חושב שהצבא האוקראיני מנסה לשמור על שלום, אבל הבדלנים תקפו את שדה התעופה", הוא אומר. לפי קייב, 75 חיילים ואזרחים נהרגו מאז שהפסקת האש נכנסה לתוקפה ב-5 בספטמבר. הצבא האוקראיני אומר שקייב לא תסיג את כוחותיה עד שהבדלנים יפסיקו לירות על מוצביו, כולל אלה שנמצאים בשדה התעופה. היום אמר דובר הצבאי, ולדימיר פוליובי, כי הבדלנים תקפו פעמיים נוספות את שדה התעופה "בעזרת טנקים". שני חיילים נהרגו.

 

מורדים פרו-רוסים בדונייצק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מורדים פרו-רוסים בדונייצק(צילום: רויטרס)

 

בהצהרתם האחרונה אמרו הבדלנים בדונייצק על הימים האחרונים: "הפסקת האש גרועה יותר מהקרב". למרות ההרג המתמשך, שני הצדדים נמנעו מלהצהיר שהפסקת האש כבר אינה בתוקף. החיילים של אוקראינה, וגם של רוסיה, מפטרלים בחזית יחד עם הפקחים האירופאים של הארגון לשיתוף פעולה אירופית, OSCE.

 

אמש אמרו ב-OSCE כי שני הצדדים הקימו כוח משולב של שיתוף פעולה, והם מקווים שהוא "יקדם את המשך הרגיעה". אבל בדונייצק הפגזים ממשיכים ליפול. לאחר מכן הכבאים מנסים להשתלט על הלהבות שמשתוללות בבתים שנפגעו, שדייריהם מיהרו לנטוש את האזור כבר לפני חודשיים.

 

סטטוס קוו טוב לכולם

הפרשנים אומרים כי קייב רוצה לשמור על מצג שווא של שלום כחלק מהקמפיין של הנשיא, פטרו פורושנקו, לקראת בחירות הבזק לפרלמנט ב-26 לחודש. פורושנקו רוצה שכמה שיותר תושבים ממזרח אוקראינה ישתתפו בבחירות ויצביעו לו, ולכן מתחזק "הפסקת אש" שקיימת רק על הנייר. "החברה רוצה לראות סוף למלחמה. הפוליטיקאים מנסים להגיב לדרישות האלה, וימשיכו לדבר על הפסקת אש למרות שדה-פקטו היא לא קיימת", אומר הפרשן הפוליטי טראס ברזובייץ.

 

גם במוסקבה לא ממהרים להכריז על מותה של הפסקת האש, . "לרוסיה משתלם לשמור על חוסר היציבות באוקראינה. המתקפות ממשיכות, בזמן ש'הפסקת האש' הזאת יכולה להמשיך חודשים", טוען ברזובייץ.

  

הפרשנים אומרים שבאירופה מעדיפים לשמור על הסטטוס קוו של הסכם הפסקת אש רעוע, מאשר לסכן את היחסים עם ספקית הגז רוסיה

לקראת החורף. "אירופה לא רוצה פעולות תוקפניות נגד רוסיה בגלל קשרים כלכליים דו-צדדיים חשובים, לכן 'עמדתה כפולה'", אומר הפרשן יורי רומננקו.

 

שני הצדדים מאשימים זה את זה באחריות לעלייה במניין הקורבנות בימים האחרונים. עובד שוויצרי בצלב האדום שנהרג בחמישי, אילץ את הארגון להפסיק זמנית את פעילותו במזרח אוקראינה. "אנחנו מפסיקים את העבודה לתקופה מסוימת. אנחנו חייבים לבחון את המצב. אנחנו רוצים לעזור לאנשים אבל חייבים למצוא את האיזון בין עזרה לביטחון של הצוות שלנו", אמרה דוברת הארגון, ויקטוריה זוטיקובה.

 

מדינות המערב המודאגות פרסמו כמה אזהרות לשני הצדדים במטרה שיכבדו את ההסכם. גרמניה אף שוקלת לשלוח כוחות משלה כדי לפקח על הפסקת האש. "חתמו על שלום אבל רק הרובים יכולים להחליט כאן", מקוננת אולגה בת ה-42 מדונייצק. "אנחנו לא מרגישים שום הפסקת אש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים