שתף קטע נבחר

סער: אסור לקבל את החלטת בג"ץ כסוף פסוק, ישראל לא יכולה לספוג את המסתננים

שר הפנים הגיע לוועדת הפנים לדיון בנושא מבקשי המקלט, מתח ביקורת על בג"ץ שפסל את חוק המסתננים ובלם את קצב יציאתם. סער: אביא תזכיר חוק מתוקן לאישור הכנסת עוד החודש. הדיון היה סוער ותושבים מדרום תל אביב התפרצו לעבר המשנה ליועמ"ש וח"כים מהשמאל. "כבשו אותנו"

"אסור לקבל את החלטת בג"ץ כסוף פסוק, החברה הישראלית לא יכולה לספוג את המסתננים", כך אמר הבוקר (יום ב') שר הפנים גדעון סער בדיון ועדת הפנים של הכנסת בנוגע למדיניות הממשלה כלפי מבקשי המקלט. הדיון התקיים בעקבות פסילת התיקון החדש לחוק למניעת הסתננות על ידי שופטי בג"ץ.

 

בדיון השתתפו גם ראש רשות האוכלוסין אמנון בן עמי, נציגי משרד ראש הממשלה ומשרד המשפטים, תושבים מדרום תל אביב וארגוני זכויות אדם. תושב דרום תל אביב התפרץ במהלך הדיון במהלך דבריה של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד דינה זילבר. ynet העביר את הדיון בשידור חי.

 

במהלך הדיון אמר השר סער כי "מי שחושב שהתופעה של הסתננות בלתי-חוקית למדינת ישראל היא מאחורינו – הוא טועה. זו סכנה שאורבת, כי יש נתון אחד יסודי שהוא לא ישתנה: ישראל היא מדינה מערבית מבחינת רמת החיים בה. במדינות שסובבות אותנו יש עוני. מה יקרה אם החקיקה אצלנו לא תיתן את המענים? פסק הדין ביטל את המענים - החקיקה נתנה מענים".

 

סער אמר עוד כי "מגמת יציאת המסתננים שגדלה בעקבות החקיקה היא שנבלמה ב-1 באפריל - מועד הדיון בבג"ץ. המספרים ירדו, אבל היו מי שדאגו ללחוש למסתננים שכדאי להם להישאר בגלל שבג"ץ עומד להחליט. גם הקצב היום הוא גדול יותר מאשר ב-2013. כל מי שמבין משהו בהגירה יודע שאם ישראל תספוג את עשרות האלפים האלו, זה ייקח מעט מאוד זמן עד שיבקשו איחודי משפחות".

מתנגדים לפסיקת בג"ץ. השר סער וח"כ רגב (צילום: ערוץ הכנסת) (צילום: ערוץ הכנסת)
מתנגדים לפסיקת בג"ץ. השר סער וח"כ רגב(צילום: ערוץ הכנסת)

סער ציין עוד בדבריו כי הממשלה והכנסת היו רציניות בטיפול בתופעה. "יש נחישות להגדלת היציאה מרצון", אמר שר הפנים. "היום יש יציאה שלא דומה למה שהייתה ולמה שאנחנו צריכים להגיע אליו. פסק הדין של בג"ץ, אם הכנסת תחליט שהיא מותירה אותו על כנו, לא מאפשר לנו להתמודד עם תופעת ההסתננות. הוא בעיניי שגוי מיסודו, בכל הכבוד הראוי הוא מייצר לדעתי סולם נורמטיבי הפוך שבראשו עומדים מי שהסתננו לארץ בניגוד לחוק ובתחתיתו אזרחי המדינה והאינטרסים הלאומיים של מדינת ישראל. אני לא מוכן לקבל את זה". סער הודיע שיביא את תזכיר החוק החדש לאישור הכנסת עוד החודש. בנוסף אמר שר הפנים כי אחרי החוק שהביא הייתה יציאה גדולה של 4,000 מסתננים בשלושה חודשים.

מתקן השהייה חולות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מתקן השהייה חולות(צילום: רויטרס)

יו"ר הוועדה, ח"כ מירי רגב, פתחה את הדיון במתקפה קשה על שופטי בג"ץ ואמרה: "ההחלטה הייתה החלטה בלתי מידתית. ההצעה הזאת העבירה מסר לאלפי אפריקנים - בואו תחצו את הגדר, תשהו במתקן שהייה ותשתחררו. כל מי שיוצא מאפריקה, יכול לבוא לשטח ישראל. עם כל הכבוד לבית המשפט, חולות לא יפורק. הוא לא בנה את חולות".

 

המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד דינה זילבר, הגנה בדיון על בג"ץ ואמרה כי "בית המשפט הוא לא חותמת גומי של המדינה. בית המשפט העליון הוא אחד הנכסים המובהקים שהופכים את הדמוקרטיה הישראלית למה שהיא גם כשהוא פוסק נגד עמדת המדינה. מי שנתן את הכוח לבית המשפט לבטל חקיקה ולפסול אותה זאת הכנסת עצמה ולכן לא צריך להתרעם על כך שבית המשפט עושה שימוש בסמכות שנתנה לו הכנסת". עובד חוגי, תושב דרום תל אביב, התפרץ לדבריה של עו"ד זילבר ואמר: "איפה פעם אחת בפסיקה שלו הוא הזכיר אותנו בכלל?".

 

אתמול דווח ב-ynet כי משרדי הפנים והמשפטים מגבשים חקיקה חדשה בעקבות פסילת בג"ץ שתובא לכנסת בהליך בזק. מסתמן כי החקיקה החדשה תכלול את קיצור תקופת הכליאה של מבקשי

מקלט חדשים לחצי שנה, ובנוסף תוחל ביקורת שיפוטית רחבה יותר על המזומנים למתקן חולות ואלו יחויבו להתייצב בו פעמיים ביום, ולא שלוש כפי שהיה נהוג עד כה.

 

בהחלטה שפרסמו שופטי בג"ץ לפני שבועיים הם קבעו כי מתקן חולות יפורק תוך 90 יום. בדעת רוב של שישה שופטים מול שלושה מתנגדים, בהם נשיא העליון אשר גרוניס, הם הורו לבטל את הסעיף המאפשר את החזקתם במשמורת של מסתננים לתקופה של שנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
מתקן השהייה חולות
צילום: רועי עידן
מומלצים