שתף קטע נבחר

זירת מטענים בערב החג: דריכות בגבול הצפון

בצבא מעריכים כי חיזבאללה לא מעוניין בדרדור המצב, בצימרים לא נרשמו ביטולים - אבל צה"ל נערך בכל זאת לאפשרות של הסלמה בצפון. בכירים בחיזבאללה: "המטרה הושגה. הראינו שאנחנו יכולים להילחם בשתי חזיתות"

דריכות גבוהה בגבול הצפון מחשש להמשך ההסלמה: לאחר הנחת המטענים והפיצוץ שגרם לפציעת שני חיילי היחידה לסילוק פצצות לקח חיזבאללה אחריות באופן רשמי לפעולה נגד צה"ל, לראשונה מאז סיום מלחמת לבנון השנייה. אבל למרות זאת סבורים במערכת הביטחון כי גם חיזבאללה לא מעוניין בדרדור המצב, ומעריכים כי האירוע נגמר בירי 40 פגזי הארטילריה של תותחי צה"ל ליעדי חיזבאללה. להערכה זו שותפים כנראה גם הנופשים - באתרי התיירות ובצימרים כמעט לא נרשמו ביטולים אחרי הפיגוע.

 

פעילות הכוחות שספגו את המטען בהר דב הייתה בעקבות היערכות, מחשש בפיקוד הצפון לפיגוע שצפוי להוציא חיזבאללה בגזרה. הערכה זו חודדה בשבוע האחרון ובעקבותיה סייר בגזרה בשבוע שעבר שר הביטחון משה (בוגי) יעלון. למרות ההערכה כי חיזבאללה לא רוצה בהסלמה, בצבא נערכים לה והנחו את הכוחות לשמור על רמת דריכות גבוהה.

 

פינוי הפצועים לרמב"ם (צילום: מוחמד שינאווי) (צילום: מוחמד שינאווי)
פינוי הפצועים לרמב"ם(צילום: מוחמד שינאווי)

למרות המתיחות בצפון, ציבור הנופשים הישראלי מצביע ברגליים - לטובת המשך השגרה. על פי הנחיות הצבא אין שינוי היערכות במישור האזרחי למרות שתי ההיתקלויות השבוע בהר דב. באתרי התיירות והנופש בצפון - בגליל ובגולן - נרשמות תפוסות נאות לחג.

 

בתיירות מרום גולן תהיה בימי החג עצמו תפוסה של 100 אחוז, וגם בחול המועד הנתונים גבוהים. "לשמחתנו לא היו ביטולים בעקבות האירועים האחרונים, והחדרים רק הולכים ומתמלאים", אמר שפי מור, רכז התיירות בקיבוץ. "הציבור הישראלי רגוע מאוד ולא חושש", אמר. דברים דומים נשמעו באתרי תיירות נוספים בצפון, שמצפים לתפוסות מלאות במלונות ובאתרי המים בחג.

 

זירת התקרית (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
זירת התקרית(צילום: אביהו שפירא)
 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

התקרית ליד הגבול, שבמהלכה התפוצצו שני מטענים, אירעה יומיים לאחר תקרית אחרת - אז ירה צה"ל על חוליה חמושה שחצתה את הקו הכחול ופצע חייל לבנוני. חיילי צה"ל שנפצעו הם לוחמי הנדסה של אוגדת הגליל המומחים בסילוק פצצות. הלוחמים שנפצעו עסקו באיתור, זיהוי וטיפול במטענים, על רקע התקרית שאירעה ביום ראשון באותו המרחב. ההערכה היא שבדומה לתקרית המטען הקודמת בהר דב בשנה שעברה, גם הפעם ניצלו פעילי חיזבאללה את השטח הסבוך, והעובדה כי בשלוחות ההר אין גדר, כדי להטמין את המטענים ולפוצצם מרחוק.

 

סגנו של חסן נסראללה, נעים קאסם, התייחס ולמעורבות של חיזבאללה בלחימה עזה נגד דאעש בגבול לבנון-סוריה ולתקרית בהר דב ואמר: "זהו אזור כבוש, זכותנו לבצע פעולות בשטח הכבוש כדי לשחררו. למרות שאנחנו עסוקים בסוריה, העיניים שלנו פקוחות ואנחנו מוכנים למאבק באויב הישראלי". לדבריו, "הפעולה השיגה את מטרתה במלואה והסבה נפגעים בקרב החיילים הישראלים". 

הפגזת צה"ל לאחר הנחת המטענים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגזת צה"ל לאחר הנחת המטענים(צילום: רויטרס)

 (צילום: google maps) (צילום: google maps)
(צילום: google maps)
גורם בכיר בחיזבאללה אמר אמש לרשת אל-מיאדין כי "מדובר בפעם הראשונה שחיזבאללה מקבל אחריות רשמית לפעולה צבאית בהר דב מאז 2006". עם זאת, בשנים האחרונות קיבל נסראללה לפחות פעמיים אחריות לפעולות נגד צה"ל, אם כי לא מיד אחריהן. אותו בכיר טען כי הפעולה בהר דב מהווה תגובה על "הלכידות בין ארגוני הטרור בסוריה לבין האויב הישראלי. הלכידות הזו ניכרת לעין ביותר ממקום אחד ובייחוד בחזית הגולן".

 

לדברי הבכיר בחיזבאללה, הנחת המטענים "הגיע בתגובה למסע ההפחדה הישראלי שהתגבר לאחרונה. הפעולה הזאת באה להדגיש כי אין להפחדה הזו תועלת. הפעולה הזו היא גם בתגובה למי שאומר שההתנגדות לא מסוגלת להיאבק באויב בשתי חזיתות".

 

כוח יוניפי"ל של האו"ם, הפועל בדרום לבנון, פרסם הודעה שבה נאמר כי הנחת המטען ליד מוצב צה"ל בהר דב מהווה הפרה של החלטה 1701: "מדובר בפעולות שלא עולות בקנה אחד עם היעדים והמאמצים המושקעים להפיג את המתיחויות וליצור סביבה יציבה ובטוחה בדרום לבנון". ביוניפי"ל טענו כי ברגע שהם קיבלו את המידע על הנחת המטען, הם יצרו קשר עם שני הצדדים והאיצו בהם לשמור על איפוק מקסימלי. בנוסף הודיעו כי פתחו בחקירה כדי לברר את נסיבות התקרית.


פורסם לראשונה 07/10/2014 23:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
כוננות בגבול
צילום: רויטרס
מומלצים