שתף קטע נבחר

חוזרים ללימודים בקמפוס: יש לכם ביטוח?

לקראת פתיחת השנה האקדמית: לעשרות אלפי סטודנטים בישראל יש כיסוי ביטוח תאונות אישיות, אך במקרים רבים הם אינם מודעים לכך. מה מכסה הביטוח, מתי הוא תקף ומה עושים במקרה של תביעה?

בעוד כשבועיים תחל שנת הלימודים האקדמית ומאות אלפי סטודנטים ימלאו את הקמפוסים השונים ברחבי הארץ.

 

 

כולנו מקווים שהסטודנטים גם יסיימו את שנת הלמודים בריאים ושלמים. אך לצערנו, לא תמיד זה כך ובכל שנה נפצעים סטודנטים בתאונות שונות.

 

רבים מהסטודנטים אינם מודעים לכך, אך בחלק גדול מהמוסדות האקדמים בישראל, התלמידים מבוטחים בביטוח תאונות אישיות. הביטוח הזה לא ניתן בחינם, ולמעשה ברוב המקרים הוא נגבה באמצעות תשלומי שכר הלימוד וכן התשלומים הנוספים אותם נדרש הסטודנט לשלם.

 

מה הביטוח הזה כולל? למעשה האוניברסיטאות והמכללות הרבות מבוטחות בחברות ביטוח שונות ולכן תנאי הביטוח משתנים ממקום למקום. באופן כללי במרבית המקומות, ניתן לומר שהביטוח מזכה בפיצוי מקסימאלי של עד 250,000 שקל (במקרה של נכות מלאה כתוצאה מתאונה), ופיצוי יחסי בשל פציעה או נכות חלקית.

 

"הביטוח מכסה גם את זמן ההחלמה והריפוי עד 52 שבועות, בשל אי כושר זמני שנגרם כתוצאה מהתאונה, בסכום של 650 שקל לשבוע", מציין עו"ד כרמי בוסתנאי , מומחה לענייני נזיקין. "בנוסף הביטוח מכסה הוצאות רפואיות עד 3,500 שקל, הוצאות חילוץ עד 25,000 שקל וחלילה במקרה מוות סכום של עד 100,000 שקל".

 

במידה ועקב התאונה נבצר מהסטודנט להמשיך או לסיים את שנת הלימודים, ישולם פיצוי בגין אובדן שכר הלימוד.

 

האם זה משנה היכן קרתה התאונה?

 

הביטוח מכסה כל תאונה שהתרחשה כתוצאה מכל פעילות שהיא: פנאי, ספורט, בילוי וכד' 24 שעות ביממה בכל מקום בעולם.

 

על אילו תאונות ופגיעות מדובר?

 

סוגי התאונות הרלוונטיות רבים ומגוונים. להלן כמה דוגמאות להמחשה: דנית, סטודנטית במכללה למינהל, יצאה עם חבריה ליום כיף בחרמון. בזמן שגלשה, לפתע נתקלה בגולש אחר ונגרם לה שבר בקרסול. דנית קיבלה מחברת הביטוח פיצוי בסך של 62,000 שקל.

 

 (באדיבות EducationUSA) (באדיבות EducationUSA)

גיל, סטודנט במכללת רמת-גן, החליק במדרגות, נחבל בגב ובראש, לא שב עוד ללימודים וקיבל פיצוי בסך 185,000 שקל והחזר שכר לימוד.

 

רונן, סטודנט באוניברסיטת תל אביב, טייל במסגרת חופשת הקיץ בהודו, יצא לטראק עם חבריו, במהלכו נפל מגובה ונמצא סובל מחבלות ברכיים. רונן קיבל פיצוי בגובה 132,000 שקל והוצאות החילוץ.

 

אלי, סטודנט במכללת נתניה, נחתך בביתו, ביד משבר זכוכית ונגרמה לו פגיעה בגיד. אלי קיבל פיצוי בגובה 78,000 שקל.

 

למעשה ביטוח תאונות סטודנטים מכסה את כל סוגי החבלות והפגיעות לדוגמא: החלקה, נפילה, תאונת אופניים, נפילה מגובה, פגיעה מבעל חיים, פגיעה ממתקן שעשועים היפגעות ממכשול או מפגע, פציעה מזכוכית או מחפץ חד, היפגעות ממעשה קונדס, בתקיפה בקטטה, תקיפה מינית, חבלה, או חלילה מוות, למעט תאונות דרכים בהן קיים ביטוח נפרד.

 

"חשוב לדעת כי הפיצויים ישולמו ללא קשר לדמי הנזק המגיעים מהאחראי לפגיעה", אומר עו"ד בוסתנאי, "במידה וישנו כזה. על כן תאונת סטודנט מעמידה בפני הנפגע זכאות לפיצוי ביטוחי וכן נזיקי. כלומר קיימת זכאות לנפגע לתבוע את חברת הביטוח ובנוסף, את הגורם האחראי לתאונה, אם קיים, באופן שיבטיח לסטודנט פיצוי מקסימלי לנזקיו".

 

האם אני יכול לסמוך על הביטוח הזה, כך שאוכל לוותר למשל על ביטוח נסיעות לחו"ל?

 

לא. מדובר בשני סוגי ביטוחים שונים. אמנם בחלק מהמקרים אותן מכסה הפוליסה, יש חפיפה מסויימת, אך ממש לא מומלץ לוותר על ביטוח נסיעות (במיוחד במקרה של טיול אתגרי) שנועד לכסות בעיקר טיפולים רפואיים בחו"ל.

 

ביטוח תאונות אישיות יכול להשלים את ביטוח הנסיעות בכך שהוא מעניק פיצוי גדול יותר על נכות למשל, הפסד לימודים וכדו'. בכל מקרה, כדאי לדעת כי לא ניתן לקבל פיצוי כספי משתי פוליסות על אותה תביעה ספציפית (למשל נכות - ניתן לתבוע רק מאחת מהן).

 

איך אדע אם המוסד האקדמי שלי רכש ביטוח עבורי או לא?

 

מומלץ לברר מול אגודת הסטודנטים וכן מזכירות המוסד.

 

אז מה עושים במקרה של תאונה?

 

אם עברת תאונה בהיותך סטודנט, ואתה מבוטח, אל תתמהמה בהגשת התביעה לחברות הביטוח. החוק קובע כי לאחר שלוש שנים מקרות התאונה חלה התיישנות על המקרה והזמן פועל לטובת חברת הביטוח. עם זאת, חשוב לדעת כי גם לכך יש סייגים אשר מאפשרים תביעה כנגד חברת הביטוח. "במידה ולא הועבר לך המידע על קיומו של הביטוח ניתן לטעון על הטעייה באי מסירת המידע והפרת חובה חוקית למסור מידע ולנהוג בתום לב", מציין עו"ד בוסתנאי.

 

לחברות הביטוח שלל שיטות להתנער מחובתם לשלם פיצוי. לרוב יטענו כי בשל נסיבות המקרה שלך, לא חל כיסוי ביטוחי ולא נגרם נזק המכוסה בביטוח וגם אם תנסה להילחם בקביעתם הם יעבירו אותך מסע מייסר מול מחלקת התביעות של החברה אשר מפעילה מנגנון מיומן ומשומן להדיפת תביעות. מומלץ לא לקבל את הדברים כ"תורה מסיני", ובמקרה הצורך להתייעץ עם מומחה.

 

הנה כמה כללי עשה ואל תעשה במקרה של תאונה:

 

• דאגו לתעד את פרטי האירוע, לצלם תמונות ולקבל שמות העדים והמעורבים באירוע.

 

• אספו ושמרו את המסמכים הקשורים במהלך הטיפול הרפואי וקבלות על כל הוצאה והפסד.

 

• אל תשתהו בהגשת התביעה. שימו לב למועד התיישנות התביעה שהיא שלוש שנים מיום האירוע.

 

• יש לבחון היטב כל תשובה של חברת הביטוח הדוחה את התביעה אפילו באופן חלקי, גם אם היא נסמכת על 'מומחים' מטעמה.

 

• לא מומלץ לקבל כל תשובה של חברת הביטוח כ'סוף פסוק'. זכותכם המלאה לערער ולבדוק היטב ובאופן מקצועי, משפטית ורפואית, את זכותכם לפיצויים ואת גובה הפיצוי.

 

• דעו כי על חברת הביטוח מוטלת החובה לעשות את כל הדרוש ליישב את התביעה ובכלל זה להעמיד את הנפגע לבדיקה רפואית על חשבונה. התשלום צריך להתבצע תוך 30 יום מיום שנמסרו כל המסמכים הרלבנטיים.

 

• במידת הצורך כשהסירוב לתשלום אינו מוצדק, אין מנוס אלא לפנות לבית המשפט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
סטודנטים
צילום: עידו ארז
עו"ד כרמי בוסתנאי
מומלצים