שתף קטע נבחר

ווייז בסופרמרקט: הנורות יכוונו למדף הנכון

מערכת תאורה משרדית המחוברת לרשת, נשלטת מהסמארטפון וחוסכת בחשמל, ונורות המשמשות לניווט במבנים מקורים, הן חלק מהטכנולוגיות שהוצגו באירוע החדשנות של פיליפס. הצצה לעתיד עולם התאורה

"לקחת את האור מעבר לתאורה" - עם סיסמא זו מתארת חברת פיליפס את החזון שלה לעשור הקרוב, הכולל שימוש במאפיינים האנרגטיים והטכנולוגיים של מנורות הלד (Led), במטרה להגביר את החיסכון בחשמל ולהעניק לצרכנים חוויה שונה של תאורה.

 

 

באירוע החדשנות של החברה, "Innovation experience 2014", שהתקיים בהולנד, הציגה פיליפס מספר פרויקטים של תאורה חכמה, המחברים את נורות הלד לחיישנים, לרשתות תקשורת ולאפליקציות בסמארטפון.

 

צפו: ניווט בסופרמרקט ואפליקציה המכינה קפה

 

באירוע הוצגה, בין היתר, מערכת תאורה המיועדת לבנייני משרדים, הפועלת באמצעות כבלי רשת אינטרנט במקום באמצעות קוי חשמל. גופי התאורה בבניין מחוברים לתשתית הרשת, ומתממשקים עם מערכות אחרות כמו חימום, אוורור או מיחשוב. גופי התאורה מצוידים בחיישנים, ומסוגלים להעביר מידע על תפוסת העובדים בחדר, או על מידת הטמפרטורה והלחות.

 

המערכת מעניקה לאחראי עליה תמונה מלאה בזמן אמת וכן במבט לאחור, על היעילות האנרגטית של הבניין. באמצעות מידע זה ניתן למשל להפחית שימוש מערכות תאורה או ניקיון רובוטי באזורים שאינם נמצאים בשימוש. גם העובדים יכולים להתאים אישית את התאורה או הטמפרטורה בסביבת עבודתם, באמצעות אפליקציה בסמארטפון. מערכת ראשונה מסוג זה הותקנה בבניין המשרדים "The Edge" באמסטרדם, המשמש את חברת רואי החשבון והייעוץ Deloitte.

 

טכנולוגיה נוספת שהוצגה בתערוכה, מאפשרת ניווט בתוך מבנים מקורים תוך שימוש בחיישנים הנמצאים בתשתית נורות הלד. המערכת בנויה כך, שכל גוף תאורה הוא ניתן לזיהוי, ומסוגל להעביר מידע על המיקום שלו לאפליקציה המותקנת בסמאטרפון. בעזרת האפליקציה הצרכן יכול לנווט את דרכו בבניין, ולקבל מידע רלוונטי הקשור למיקומו.

 

המערכת מאפשרת, למשל, לנווט בתוך סופרמרקט. היא מובילה את הצרכן למדפי המוצרים הנכללים ברשימת הקניות שלו, ומעניקה לו הצעות מיוחדות או מתכונים רלוונטיים לאותם מוצרים. המערכת יכולה לשמש לניווט במבנים ציבוריים נוספים כמו מוזיאונים או בתי חולים, תוך העברת מידע רלוונטי למבקרים.

 

"השינוי הגדול ביותר מאז המצאת הנורה"

מנכ"ל פיליפס, פראנס ואן האוטן, אמר בתחילת האירוע: "תעשיית התאורה חווה את השינוי הגדול ביותר שלה מאז המצאת נורת הליבון. תאורת הלד וטכנולוגיות הקשורות אליה, מאיצות את המעבר ממוצרי תאורה לפתרונות ומערכות תאורה. בעוד שהאור עדיין חיוני בשל התאורה שהוא מספק, הוא מייצר ערך כלכלי גובר באמצעות הפיכת בניינים וערים לבטוחים יותר, יפים יותר, ויעילים אנרגטית".

 

במטרה להשיג מטרה זו לא רק במבנים, אלא גם במרחבים עירוניים בעולם, מציעה פיליפס מודל של הפרטה חלקית, לפיו מערכות תאורה ציבוריות בערים יוקמו ויתוחזקו בידי מפעיל פרטי. המפעיל ימכור את התאורה לרשויות העירוניות בתור ספק של שירות - במקום ספק של גופי תאורה.

 

לפי פיליפס, שיטה זו, בה המפעיל הפרטי ממשיך להחזיק בבעלותו את התשתית, תביא להתייעלות אנרגטית וסביבתית, באמצעות התקנת נורות חסכוניות ובעלות משך חיים ארוך יותר, וכן באמצעות מיחזור של חומרים היוצאים מכלל שימוש.

 

מנכ"ל החברה סיפר על פרויקט המתבצע בשיתוף ממשלת האי ארובה – טריטוריה הולנדית בקריביים, שנועד להשיג 100% אנרגיה בת-קיימא עד שנת 2020. "עשינו מיפוי של שירותי התאורה באי כולו, ועיצבנו פתרונות לד לבניינים ציבוריים ותאורת חוץ. הם כל כך יעילים, שארובה מצפה להשיג חיסכון חשמל של עד 80%, והפחתת רמות הפליטה של פחמן דו חמצני".

 

הארי ורהאר, מנהל גלובלי של קשרי ממשל ויחסי חוץ בחטיבת התאורה של פיליפס, אמר ל-ynet, כי מודל זה נושא עמו יתרונות כלכליים ארוכי טווח, כמו הפחתת עלויות של אנרגיה ותחזוקה. 

 

- האם מפעיל פרטי יכול בהמשך גם להעלות את מחיר החשמל?

 

ורהאר: "אנחנו מוכרים את השירות, ומבטיחים אספקה לתקופה מסויימת לפי לחוזה שנקבע מראש".

 

"אני קורא לזה מהפכה רחבה. הטכנולוגיה משתנה אך גם היחס לאור משתנה – מאור טיפש לאור חכם", הוסיף ורהאר. לדבריו, בבנייני משרדים "הטכנולוגיה מתאימה את עצמה לפעילות העובדים ולכמות האור הנדרשת להם. אם צריכים לתת אנרגיה לעובדים, אפשר לשנות לגוון כחול יותר, או לקראת סוף היום כשהעובדים רגועים יותר, הגוון משתנה לאדום-כתום.

 

"עשינו זאת גם בכמה בתי ספר. כשהילדים קוראים, הם משתמשים באור כחול, ומחקרים מציגים שיפור במהירות הקריאה וירידה במספר טעויות הכתיב. תאורה חכמה עוזרת לאנשים להיות חכמים. המורים שולטים במערכת, אבל גם התלמידים. חשוב שהמערכת תהיה קלה לשימוש". לדברי ורהאר, גם בתאורת רחוב וכבישים אפשר להתקין תאורה המגיבה לתנועת כלי הרכב או רוכבי אופניים, ומגבירה או מצמצת את האור בהתאם.

 

הכותב היה אורח של חברת פיליפס בהולנד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר חסון וחברת פיליפס
צילום: יאיר חסון וחברת פיליפס
מומלצים