שתף קטע נבחר

שוק הנשק בלבנון פורח - והמחירים עולים

רובה קלצ'ניקוב ב-1,500 דולר, אם 16 תמורת כ-3,000 דולר, ואקדח גלוק ב-3,500: הלבנונים מתחמשים מחשש לפלישת לוחמי דאעש, וסוחרי השוק השחור גוזרים קופון. תמונת מצב

כלי הנשק האישיים והארגוניים הפכו מזמן לחלק ממאפייני החברה בלבנון. שנים של מלחמות על רקע עדתי ופוליטי הפכו את כלי הנשק למצרך נחשק בשוק הלבנוני הן מצד האזרחים והן מצד המיליציות הפועלות בשטח לבנון. בתקופות של מתח או מלחמה חלה עלייה בביקושים לכלי הנשק מצד הלבנונים ומי שגוזר את הקופון הם סוחרי הנשק. בעתות שקט הביקושים והמחירים יורדים.

 

לטורים נוספים במדור הירוקים של השכן

 

בימים אלה ישנה עדנה לסוחרי הנשק. דומה שכל לבנוני, בוודאי זה המתגורר באזורי הגבול עם סוריה, מעדיף לרכוש כל כלי נשק כדי להרגיש בטוח יותר במקרה שחמושי "דאעש" או "חזית אלנוסרה" יממשו את איומיהם ויפלשו לתוך עומק השטח הלבנוני. הביקושים מגיעים מכל חלקי החברה הלבנונית, אך ביקוש מוגבר לכלי נשק נרשם מצד הנוצרים הנחשבים לשנואי נפשם של מטורפי הג'יהאד האיסלאמיסטי כפי שניתן היה להתרשם מגורלם של הנוצרים בעיראק ובסוריה.

 

הביקוש הנוכחי "מפצה" את סוחרי הנשק הבלתי חוקי בלבנון, שכן מאז אפריל חלה ירידה במחירי הנשק, בשל הירידה בביקושים מוקדם יותר השנה. צניחה זו בביקושים נרשמה במהלך השנה, לאחר שפריסת הצבא הלבנוני בטריפולי שמה קץ לקרבות בין תומכי נשיא סוריה בשאר אסד לבין מתנגדיו, והביאה לרגיעה מסוימת באזור.

 

מלחמת האזרחים בסוריה השפיעה רבות על שוק הנשק בלבנון. בתחילת הקרבות עבדו סוחרי הנשק בלבנון "מסביב לשעון" כדי לספק את צורכי השוק הסורי. עם הזמן, לאחר שהקרבות זלגו גם ללבנון, החלה גם מגמה הפוכה: נשק רב מסוריה הוצע למכירה בשוק הלבנוני, בעיקר באזור בקעת הלבנון במזרחה של המדינה.

 

הנשק המועדף: אקדח

המחירים מושפעים מהביקוש. בימים אלה למשל מחיר רובה קלצ'ניקוב נע סביב 1,500 דולר. מדובר בצניחה מסוימת במחירו של הנשק הרוסי, אשר במהלך הקיץ הגיע אף לסכום של 2,000 דולר, על רקע הקרבות בעיירת הגבול ערסאל בין צבא לבנון לחמושי דאעש ואלקאעידה. לעומת הקלצ'ניקוב, הנשק האמריקני נחשב יקר יותר. כך למשל רובה אם 16 נמכר בשוק השחור תמורת כ-3,000 דולר.

 

עם זאת, הנשק האישי המועדף ביותר על ידי האזרח הלבנוני הוא האקדח, אשר קל יותר להתנייד איתו. לפיכך, מחירי האקדחים בשוק השחור נמצאים בעלייה. כך למשל אקדח גלוק מוצע על ידי סוחרי הנשק הלא חוקי בלבנון תמורת 3,500 דולר. אקדח 7 מ"מ אפשר למצוא גם במחיר של 2,000 דולר בעוד אקדח 9 מ"מ נמכר תמורת 3,000 דולר. במקביל, מדווחות חנויות העוסקות במכירת ציוד לענף הציד על עלייה במכירות רובים ואקדחי ציד שמחירם נע בין 200 ל-1,000 דולר - תלוי בסוג המוצר.

 

מחירי התחמושת מושפעים אף הם ממגמות השוק. לדוגמה 30 כדורים לרובה קלצ'ניקוב נמכרו באחרונה בלבנון תמורת 50 דולר לעומת 70 דולר בקיץ. מחיר 30 כדורים לנשק אמריקני מגיע ל-80 דולר. תחמושת האקדחים אף היא בעלייה – קופסת 50 כדור לאקדח נמכרת תמורת כ-100 דולר.

 

המקור: מחנות פליטים פלסטינים וטורקיה

אבל לא רק נשק אישי נמכר בלבנון. זוהי התקופה בה מיליציות חמושות מנסות לחזק ולגוון את ארסנל אמצעי הלחימה שלהן. כך לדוגמה מקלע רוסי כבד נמכר במחיר 8,000 דולר. מחיר מטול ופגזי אר.פי.ג'י נע בין 1,500 ל-2,500 דולר.

 

מעניין לציין כי המקור הבולט לשוק כלי הנשק השחור הם הארגונים החמושים במחנות הפליטים הפלסטינים. מקור נוסף בעיקר לאקדחים הוא השוק הטורקי.

 

החוק הלבנוני אוסר מכירת נשק בלתי חוקי אולם בפועל לא מתבצעת אכיפה מצד הרשויות. הדברים מגיעים לכך שכמה סוחרי נשק לא חוששים להציג מרכולתם למעוניינים בדפים מיוחדים שפתחו בפייסבוק. חלק מהסחורים טוענים כי כ-50% מהמכירות שלהם נעשות באמצעות האינטרנט.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

פורסם לראשונה 10/10/2014 08:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לוחם חיזבאללה משגר רקטות
צילום: AP
מומלצים