שתף קטע נבחר

חדש באקדמיה: חוגים למנהור ולנדל"ן

מגוון חוגים חדשים ותוכניות לימוד יתווספו לסל האופציות של הסטודנטים בשנת הלימודים הקרובה. בין האפשרויות: חוגים לטכנולוגיה ימית, כלכלה פיננסית, מנהל עסקים משולב עם לימודי מזרח אסיה ודיני אנרגיה. סקירה

שנת הלימודים האקדמית בפתח, וזו הזדמנות לבדוק מהן המגמות החדשות באקדמיה. המשבר הכלכלי, הסחר עם הודו וסין, התפתחות משק הגז, שוק הנדל"ן והמחסור בידע בתחום המנהור, הולידו חוגים חדשים ותוכניות לימוד ייעודיות. במקביל, המצב הכלכלי והקושי להיות סטודנט לאורך זמן, גרמו לכיווץ בלימודי האמנות, המשחק והקולנוע, ובתארים המשולבים. קבלו טעימה מכמה מסלולים חדשים.

 

כתבות נוספות בערוץ הלימודים :

 

תואר ראשון בהנדסת מנהור בבן-גוריון

בימים אלו נחפרים עשרות ק"מ של מנהרות חדשות בישראל. ביניהם: קו הרכבת המהיר לירושלים (כ-20 ק"מ מנהרות), קו עכו-כרמיאל (כ-5 ק"מ) והרכבת הקלה בת"א (2 מנהרות באורך של 13 ק"מ). "מוקדי הידע בתחום המנהור בארץ מועטים", אומר בעז צפריר, מנכ"ל רכבת ישראל, "בעלי המקצוע לא מספיקים ואין תוכניות להכשרת מגוון מקצועות המנהור. מכרזי המנהור שמוציאות החברות השונות, מחייבים לרוב מציאת שותף זר בעל ידע וניסיון. כך, סכומי עתק מתקציב הפרויקטים מנותבים לחברות זרות בחו"ל, במקום לקבלנים מקומיים".

 

ברכבת ישראל טוענים, כי עובדה זו משתקפת בשכר המומחים בתחום זה, שעמד בשנת 2013 על ממוצע של כ-25.5 אלף שקל ברוטו בחודש. על מנת להתמודד עם בעיה זו, מבוצע בימים אלו מהלך של הכשרה כוללת, האמור לספק מענה לכלל הגופים העוסקים בתחום המנהור (חברת נתיבי ישראל, צה"ל, משרד הביטחון וחברת מקורות). משרד התחבורה מוביל את המהלך והוא מנוהל על ידי רכבת ישראל.

מכונת TBM בעת כריית מנהרות הרכבת בקו המהיר לירושלים (צילום: רכבת ישראל) (צילום: רכבת ישראל)
מכונת TBM בעת כריית מנהרות הרכבת בקו המהיר לירושלים(צילום: רכבת ישראל)

מדובר בתוכנית לימודים לתואר ראשון למהנדסי מנהור באוניברסיטת בן-גוריון, אשר החלה בשנה שעברה, ומתרחבת בשנת הלימודים הקרובה. בימים אלו ישנה תוכנית לימודים נוספת, המצויה בתהליכי אישור מול מה"ט (הגוף הטכנולוגי במשרד הכלכלה) במטרה להרחיב את הידע המקצועי בהפעלת ציוד מכני הנדסאי ייעודי. הידע כולל בין השאר: מבוא למכניקת סלע, שיטות מיפוי גיאולוגי, בנייה תת-קרקעית, איטום, אוורור, ניקוז, בטיחות, העמסה ושינוע.

 

התמחות משפטית בדיני אנרגיה בר"ג

"בעקבות הגילוי של מרבצי הגז האדירים מול חופי הים התיכון, הבנו שצריך להתאים את עולם המשפט למציאות משתנה זו", מסביר פרופ' משה כהן-אליה, דיקן הפקולטה למשפטים במרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת גן. "התחלנו לפתח אוסף של קורסים, בתוך החטיבה למשפט מסחרי, שיקנו ידע מקצועי בתחום של דיני אנרגיה.

 

"במדינת ישראל, אף-פעם לא לימדו את התחום של דיני אנרגיה, משום שאף פעם לא היינו מעצמת אנרגיה. אבל במדינות כמו טקסס, נורבגיה ואנגליה, שהן מדינות עתירות גז ונפט, התחום של דיני אנרגיה מאוד מפותח. בין הקורסים שיוצעו בתוכנית להתמחות משפטית בדיני אנרגיה, ישנו קורס בשפה האנגלית שעוסק בהשקעות בינלאומיות באנרגיה ובתשתיות, וקורס בשפה העברית שיעסוק בתגליות הגז והנפט בישראל, על היבטיו המשפטיים והמסחריים.

 

"בנוסף, לסטודנטים פתוחה האפשרות לקחת חלק בקליניקה שמצויה במכון לאחריות תאגידית. בשנה שעברה, המכון לאחריות תאגידית הגיש עתירה לבג"ץ בנוגע לשאלה העקרונית של מי צריך להחליט כמה גז צריך לייצא לחו"ל וכמה צריך להשאיר למטרות שימוש פנימי, שהניב פסק דין עקרוני בנושא. הקליניקה מאפשרת התנסות בעבודה פרקטית, המשלבת איסוף מידע על דו"חות כספיים של חברות, הקמת שדולות בכנסת וניסוח כתבי טענות משפטיים. במקום מכינים את הסטודנטים להתמחות, ופותחים בפניהם את האפשרות להתברג במשרדים המובילים בתחום".

 

- מהן אפשרויות התעסוקה בתחום של דיני אנרגיה?

"כיום יש ביקוש גובר למשפטנים שיש להם מומחיות בתחום זה. ניתן להשתלב בעבודה בחברות הגז הגדולות או במשרדי עורכי-דין העוסקים במשפט מסחרי בינלאומי. מי שתחום הרגולציה מעניין אותו יותר, יוכל להשתלב במחלקה המשפטית של משרד האנרגיה, שהוא הרגולטור בתחום דיני האנרגיה, או במשרד המשפטים. כשם שצמיחת ענף ההיי-טק בישראל יצרה את ענף המשפט של דיני ההיי -טק, שבו רמת השכר היא בין הגבוהות במשק, כך נראה שדיני גז ואנרגיה הם נישה הנמצאת בתנופה, ורמת השכר בה גם צפויה להיות גבוהה".

 

תואר שני במנהל מערכות בריאות ופארמה באונו

"עד היום תחום הניהול במערכת הבריאות נלמד כתחום מצומצם המנותק מתורות ניהול כלליות", מסביר פרופ' דודי שוורץ, רקטור הקריה האקדמית אונו. "התוצאה הייתה שלמנהלים במערכת הבריאות היו חסרות מיומנויות ניהול רחבות. בימינו ישנה דרישה לתפקידי ניהול רבים במערכת הבריאות, החל מניהול מחלקות, בתי-חולים, קליניקות פרטיות, בתי-מרקחת, ועד לניהול של קופות חולים וחברות תרופות גדולות".

 

פרופ' שוורץ הוסיף כי "בשנת 2015 צפויה לעבור רפורמת ענק שתעביר את כל הטיפול בנפגעי הנפש בישראל לאחריות קופות החולים. יוקמו בכל רחבי הארץ עשרות מרפאות בריאות הנפש. כדי לקדם את הרפורמה, אנו מציעים את תוכנית ההכשרה הזו לתואר שני במנהל מערכות בריאות ופארמה. תחום נוסף שמתפתח בשנים האחרונות הוא תחום הפארמה. תעשיית התרופות בארץ היא עצומה ומעסיקה כ-30 אלף איש העובדים בתעשיית התרופות, בחברות התרופות הגדולות ובבתי המרקחת. התואר מקנה בין השאר ידע בניהול בחברות תרופות, בהליכי פיתוח התרופה וכן בטיפול בסוגיות של קניין רוחני".

 

למי מיועדת התוכנית?

"לכל מי שיש לו תואר ראשון בכל תחום שהוא, ומעוניין לנהל את הקליניקה שלו בצורה טובה יותר, או להיות בתפקיד ניהולי במערכת הבריאות. התואר מתאים לרוקחים, לעובדים סוציאליים, לפסיכולוגים, לפסיכיאטרים, לקלינאי תקשורת, לרופאים שחותרים לתפקידי ניהול, וכן לאנשים המפתחים סטרט-אפ הנוגע לתרופות ולציוד רפואי".

 

תואר שני בנדל"ן בנתניה

תואר שני בנדל"ן, שנפתח בשנה שעברה במכללה האקדמית נתניה, נמשך שנתיים ומקנה לימודים מקיפים וממוקדים בתחום הנדל"ן. "הרעיון הוא לחבר בין האקדמיה לפרקטיקה" אומר דיקן ביה"ס לנדל"ן, פרופ' אהרון נמדר, "כך שהסטודנטים יסיימו את התואר עם ניסיון מעשי בניהול פרויקטים. הגיע הזמן שמדינת ישראל תייצר מומחים בתחום הנדל"ן, כפי שהיא מספקת אנשי היי-טק ומדע".

 

התוכנית מיועדת לבוגרי תואר ראשון, ומתאימה לבכירים בחברות נדל"ן פרטיות וציבוריות, לבכירים בתחום הבנקים, חברות הביטוח, קרנות הפנסיה ובתי השקעות, למתווכים, אדריכלים, מהנדסים ועורכי-דין. בין הקורסים: מימון עסקאות נדל"ן, תכנון ובנייה, כלכלה עירונית, הפקעות ועקרונות המיסוי בעסקאות נדל"ן בינלאומיות. במסגרת הלימודים נערכות סדנאות מעשיות בשיווק נדל"ן ובהגשת מכרזים בפרויקטים. וכמו כן נלמדים תכנים כמו התחדשות עירונית ותמ"א 38.

 

החוג לטכנולוגיות ימיות בחיפה

אחרי חקר החלל, הגיע הזמן להתקדמות בתחום חקר המעמקים בים התיכון. החוג החדש לטכנולוגיות ימיות הוקם במסגרת בית הספר למדעי הים באוניברסיטת חיפה. מדובר בתארים מתקדמים (שני ושלישי) המקנים ידע בפיתוח תשתיות וציוד מתקדם לחקר מעשי בים. הרעיון הוא להבין כיצד משפיע האדם על הסביבה הימית, באמצעות קידוחי הגז והנפט במים הכלכליים של ישראל, וכן פיתוח תשתיות להובלת אנרגיה, הקמת איים מלאכותיים והדגה המוגברת בים התיכון.

 

במסגרת החוג, מוקם בימים אלה מרכז מחקר עם מעבדות לכלים רובוטיים, לאקוסטיקה ולאופטיקה תת מימית. בין הרובוטים יהיה רובוט צולל בלתי מאויש, ורכב תת ימי הנשלט מרחוק אשר יוכל לפעול בים העמוק ולסייע במחקר אודותיו.

פעילות החוג לטכנולוגיות ימיות בבית הספר למדעי הים באוניברסיטת חיפה (צילום: אריק בלטינסטר) (צילום: אריק בלטינסטר)
פעילות החוג לטכנולוגיות ימיות בבית הספר למדעי הים באוניברסיטת חיפה(צילום: אריק בלטינסטר)

"אין ספק שהמציאות באזורנו הוכיחה שיש צורך מידי לחקור את מעמקי הים" אומר ד"ר מורל גרופר, ראש החוג לטכנולוגיות ימיות. "לחץ המים העצום הפועל על גוף הנמצא במצולות הים מעמיד אתגר טכנולוגי גדול. נכון לרגע זה למדינת ישראל יש יכולות מצומצמות בלבד להגיע ולחקור את מצולות הים. לחוג החדש יהיו רובוטים מתאימים ויפותחו מערכות שמסוגלות להגיע לעומקים הללו, למפות את פני הקרקע, לצלם ולקחת דגימות מקרקעית הים. טכנולוגיה זו תסייע גם להערכת הסיכונים לאדם מהים, כגון הסכנות לגלישות קרקע ולצונאמי".

 

תואר שני בכלכלה פיננסית בבינתחומי

"המשבר הפיננסי הגלובלי, שפקד את שווקי העולם בשנת 2008, הוכיח כי קיים ממשק הדוק ביותר בין המגזר הפיננסי הפרטי המקומי לבין הגלובלי והמדיניות הרגולטורית הציבורית", אומר פרופ' יניב גרינשטיין, מראשי התוכנית ללימודי תואר שני בכלכלה פיננסית במרכז הבינתחומי בהרצליה, "מנהלים פיננסיים נדרשים היום, יותר מתמיד, להבין את החשיבה והפרקטיקה של הרגולטורים הכלכליים המקומיים ואת התנהגות השווקים הגלובליים".

 

פרופ' גרינשטיין מוסיף כי "התוכנית נועדה להעניק כלים להתמודדות עם האתגרים הקיימים בסביבה הכלכלית-עסקית המודרנית. היא משלבת יסודות תיאורטיים בתחום המימון והכלכלה עם תכנים מאקרו כלכליים ובינלאומיים מתקדמים. במסגרת לימודי התואר השני, יידרש כל סטודנט להכין עבודת גמר מעשית במתכונת דומה לעבודות הנעשות על ידי כלכלנים ואנשי מימון במסגרת עבודתם במשק. את התוכנית מלווה ועדה מייעצת הכוללת בכירים במשק הישראלי".

 

תואר שני בהנדסת גז טבעי ונפט בטכניון

"התוכנית לתואר שני בהנדסת גז טבעי ונפט נולדה בעקבות תגליות הגז בישראל", מסביר פרופ' יועד צור מהטכניון בחיפה, "ומתוך הצורך הדחוף בהכשרת מהנדסי גז ונפט שיקימו ויתפעלו את התשתיות הדרושות לניצול נכון של המשאבים הלאומיים. הלימודים מתפרשים על פני תחומי שונים כגון גז טבעי, גיאולוגיה וקידוח בארות, וכוללים פרוייקט מעשי הקשור לתעשייה. היא מיועדת למהנדסים בעלי תואר ראשון ומעניקה לבוגריה תואר 'מגיסטר להנדסה בהנדסת אנרגיה'".

 

ניהול תשתיות תחבורה, חשמל ואנרגיה מים וביוב באפקה 

"עקב הפיתוח המואץ של תשתיות לאומיות ועירוניות בישראל, קיים מחסור גדל והולך במהנדסי ומנהלי מערכות תשתית", אומרים במכללת אפקה, "פיתחנו את התוכנית לתואר שני בהנדסה וניהול תשתיות תחבורה, חשמל ואנרגיה מים וביוב באפקה בעקבות פניות של גורמים מובילים בענף, אשר הביעו דרישה למהנדסים בכירים שיוכלו לשמש כמנהלים של פרויקטים רחבי היקף.

 

"התוכנית מיועדת לבעלי תואר ראשון בהנדסה, עם עדיפות לבעלי רקע בתחומי התשתיות, לבוגרי תואר ראשון במדעים, בגיאוגרפיה או באדריכלות או לבוגרי כל תואר אחר, בעלי ניסיון בתחומי תשתית רלוונטים".

 

מנהל עסקים ולימודי מזרח אסיה

לא עוד מנהל עסקים לחוד ולימודי מזרח אסיה לחוד. כדי לעשות כסף ולשתף פעולה עם סין ויפן, צריך להכיר לא רק את התחום העסקי, כי אם גם את התרבות שאיתה באים במגע. האוניברסיטה העברית פותחת תוכנית חדשה ללימודי תואר ראשון המשלב את שני התחומים, בשיתוף של בית הספר למנהל עסקים עם החוג ללימודי מזרח אסיה.

 

"התוכנית נבנתה מתוך רצון להכשיר כוח חלוץ שיוביל את הידוק הקשרים הכלכליים והעסקיים בין ישראל למדינות מזרח אסיה", אומרים באוניברסיטה העברית, "התוכנית משלבת לימודי מנהל עסקים עם לימודי תרבות, חברה ושפה, במטרה להעניק לבוגרים כלים שיאפשרו להם להשתלב במהירות בעולם העסקים ויקנו להם יתרון יחסי בניהול קשרי עסקים ומסחר מול חברות ומנהלים מסין".

 

גם במסלול האקדמי המכללה למינהל תוכלו ללמוד מנהל עסקים בדגש על סין, אך שם תלמדו גם על הכלכלה ההודית. בין השאר, בסוף השנה הראשונה יתקיים סיור לימודי בסין או בהודו. בין הקורסים: קורס בדרכי משא ומתן בתרבויות שונות, קורס על החברה, התרבות והכלכלה בסין ובהודו.

 

"הכלכלה הישראלית מתבססת על סחר חוץ ועל היכולת לייצא למדינות העולם", אומר פרופ' דן אלנתן מביה"ס למנהל עסקים, "בתוך המרחב הגלובלי יש לישראל מקום חשוב, משום שחברות ישראליות פועלות בחו"ל כל הזמן, מייצרות בחו"ל, ויוצרות שיתופי פעולה".

 

לימודי קולנוע מתכווצים לשנתיים בבית ברל

"המחשבה על הקמת המסלול המקוצר של לימודי הקולנוע הגיעה בעקבות דרישה של סטודנטים למסלול פרקטי, מהיר וזול, ומתוך מגמה עולמית של מוסדות מובילים ללימודי קולנוע בעולם", אומרת נעמי שחורי, ראש המחלקה לקולנוע במדרשה לאמנות מכללת בית ברל, "בשנים האחרונות השתנה הלך הרוח האקדמי ומכיוון שיש לסטודנטים קושי להתחייב למסלולים ארוכי טווח הן מבחינה מעשית והן מבחינה כלכלית, הצענו מסלול מקוצר שאורכו שנתיים במקום ארבע שנים".

צילומים בחוג לקולנוע בבית ברל ()
צילומים בחוג לקולנוע בבית ברל

שחורי מציינת כי "שיטת הלימוד החדשה מאפשרת העמקה בכל אחד מתחומי הלימוד לפרק זמן תחום, ומצמצמת את העומס השבועי הנוצר משילוב של מספר רב מדי של מקצועות הנלמדים במקביל. הלימודים ירוכזו בשלושה ימים בשבוע, כששאר הימים פנויים להפקת תרגילים, כתיבה וצפייה. שכר הלימוד נותר כ-15 אלף שקל, כך שהחיסכון הכספי הוא משמעותי, כשמקצרים מ-4 שנים לשנתיים".

 

תואר ראשון ושני במשחק תוך 4 שנים בת"א

"תעשיית התיאטרון בארץ צמאה לשחקנים שיש להם השכלה נרחבת, ולא לשחקנים שהם רק שחקנים מבצעים", מספרת פרופ' שולי לב-אלג'ם, ראש החוג לתיאטרון באוניברסיטת תל אביב, על התכנית החדשה למצטיינים במשחק. לדבריה, "בתי הספר המקצועיים למשחק מכשירים את השחקן מבחינה טכנית, אבל לא נותנים השכלה נרחבת בתחום התיאטרון והתרבות, ואנו מאמינים שזה מה שהתיאטרון זקוק לו. שחקנים שיוכלו לא רק להיות שחקנים, אלא לתרום מעבר. עובדה שהרבה בוגרים של בתי ספר מקצועיים מגלים שיש להם חוסר בידע ואז פונים לאקדמיה ומשלימים לימודים לתואר ראשון".

ההצגה "אי התאמה" בחוג לתיאטרון באוניברסיטת תל אביב (צילום: כפיר בולוטין) (צילום: כפיר בולוטין)
ההצגה "אי התאמה" בחוג לתיאטרון באוניברסיטת תל אביב(צילום: כפיר בולוטין)

פרופ' לב-אלג'ם מסבירה, כי "מי שבאמת רוצה להתקדם בתחום ולתרום מעצמו גם מבחינת כתיבה, יצירה ובימוי, זקוק לא רק לטכניקה, אלא גם לידע תיאורטי. בעשור האחרון צמצמה האוניברסיטה את כמות השעות המעשיות שנלמדו בחוג לתיאטרון מסיבות תקציביות. אך, לא ניתן ללמוד תיאטרון רק באופן עיוני. העיוני חייב להיות משולב עם המעשי.

 

"בשנת הלימודים הקרובה הוספנו הרבה שעות לימוד מעשי, לצד האפשרות להשלים תואר ראשון ושני בלימודי משחק, והכל תוך 4 שנים. בנוסף ישנן הפקות תיאטרון בהם משתתפים הסטודנטים במהלך לימודיהם".

 

תרפיה באמנות - עכשיו גם כתואר שני

יש לכם תואר ראשון בכל תחום שהוא, ואתם מעוניינים להיות מטפלים באמצעות אמנות? תואר שני חדש שנפתח במדרשה לאמנות מכללת בית ברל, יכשיר מטפלים בתחום זה. מי שאין לו כלל רקע קודם בתחום האמנות יידרש לצבור 300 שעות לימוד פורמליות מתחום האמנות, ו-200 שעות ניסיון עם תיק עבודות. מי שחסר רקע קודם בתחום הטיפולי, יידרש להשלמות בתחום.

 

התוכנית נמשכת שלוש שנים, מתוכן שנתיים אקדמיות, ושנה מעשית. הלימודים כוללים קורסים במקצועות הטיפול והאבחון, במתודולוגיה ובמחקר, קורסים מעולמות התוכן של הטיפול באמצעות אמנויות וקורסים ייחודיים לטיפול באמצעות אמנות חזותית. בנוסף ישנה הכשרה מעשית עם אוכלוסיות מתחום בריאות הנפש, מערכת החינוך, פנימיות, אוכלוסייה גריאטרית, בתי כלא ורווחה. 


פורסם לראשונה 17/10/2014 16:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אריק בלטינסטר
החוג לטכנולוגיות ימיות באוניברסיטת חיפה
צילום: אריק בלטינסטר
מומלצים