שתף קטע נבחר
 

10 ימים לשעון החורף: כך תרגילו את הילדים לשינוי

ב-26.10 נעבור לשעון החורף, וכמו בכל שנה הילדים, שמתעוררים גם ככה בשעות מוקדמות למדי, יתעוררו מוקדם עוד יותר. גם בשעות הערב צפויים ימים קשים, כששעת ההשכבה מתאחרת. אז מה עושים? מתכוננים מראש. כך תעשו זאת נכון

עוד כשבועיים נעבור לשעון החורף ונזיז את המחוגים שעה אחת אחורה. השעון הביולוגי של ילדיכם, לעומת זאת, ישיך לפעול כרגיל והם יתעוררו בבקרים באותו הזמן - מה שבעצם אומר שהם יתעוררו שעה אחת קודם. גם תינוקות אשר מורגלים להתעורר ולינוק או לקבל בקבוק בשעה מסויימת בלילה, יתחילו להתעורר שעה מוקדם יותר על פי השעון החדש.

 

היקיצה המוקדמת תביא את הילדים להיות עייפים יותר בתקופה הראשונה שלאחר הזזת השעון, והם יגיעו לשנת הבוקר והצהריים בגן בעייפות יתר, וכך גם לשנת הלילה, שתאלץ לזוז בשעה. לא נשמע כשמחה גדולה עבור ההורים, שכן הם יאלצו להתמודד עם תינוקות וילדים הרבה פחות רגועים מתמיד.

 

 

הורים נוהגים שלא לחשוב על הזזת השעון עד שיום ההזזה הרשמי מגיע, ורק אז הם מתחילים להתמודד. כגננת נהגתי לפגוש מדי שנה הורים וילדים שהגיעו עייפים ומרוטים לגן בכל בוקר במהלך השבועיים שאחרי הזזת השעון. הם סיפרו על "משבר" כתוצאה מהזזת השעון אחורנית, על ילדיהם שהתעוררו פתאום מוקדם מפאת ההרגל, ועל חוסר התאמה בין השעה החדשה לשעון הביולוגי.

 

הורים רבים לא ידעו כיצד להתמודד עם התאמת השעון הביולוגי של ילדם לשעה החדשה, מה שבא לידי ביטוי בהתחבטויות שלהם אם לבקש מצוות הגן להשכיב את הילדים באותה שעה על פי השעון הישן או החדש, אם לאפשר לילדים לישון ככל שיצטרכו מכיוון שהתעוררו מוקדם בבוקר, אם להשכיבם בערב לפי השעון הקודם או לפי השעה החדשה, וכמובן שחששו שהתאמת השעון הפנימי של הילדים תיקח זמן רב, אשר יבוא על חשבון שעות השינה של כל המשפחה.

 

הפתרון, כפי שאתם וודאי מבינים, הוא לא לחכות לרגע האחרון כדי להתחיל להרגיל את הילדים לשינוי השעון. הרי כל מה שאתם רוצים זה מעבר חלק, וכדי שזה יקרה ישלעשות את הדברים בצורה הדרגתית, וכידוע, להדרגתיות דרוש זמן. אז בואו נראה איך עושים זאת נכון.

 

מתחילים להרגיל את הילדים כבר עכשיו

כדי שיהיה קל יותר להתמודד עם המעבר לשעון החורף, כדאי שתתחילו לעבוד על זה כבר מעכשיו, כלומר לפחות עשרה ימים מראש. למה להתחיל לעבוד על הזזת השעון הביולוגי כל כך הרבה זמן מראש? הסיבה היא שלגוף לוקח זמן להתרגל לשינויים, ויש לקחת בחשבון שאצל ילדים כל תזוזה של שעת ההשכבה עלולה לפגוע באיכות השינה, אפילו ברמה של 10 דקות.

 

כאשר הגוף מורגל לישון בשעה 19:00, הילד ירדם בקלות ובנינוחות בזמן, וישן טוב יותר בלילה, מכיוון שיגיע למיטה בעייפות סבירה, בעוד שעיכוב של 10 דקות עלול להביא את הילד למיטה בעייפות יתר, דבר שישפיע לרעה על הרדמתו ועל המשך הלילה, ועלול להתבטא בין היתר ביקיצות רבות, בכי ועצבנות.

 

כדי שלילדיכם הזזת השעון תעבור בצורה חלקה, תרגיש טבעית יותר, ולא יהיו שיבושים, עצבנות או עייפות יתר, כדאי לעשות את השינוי בצורה מאוד איטית ומדורגת. למעשה, כדי להתאים את שעת היקיצה לשעון החורף עליכם לדחות את ההשכבה בשעה אחת קדימה, אך אם תעשו זאת בפעם אחת ובבת אחת - ילדיכם, שגם כך חוזר כרגע מותש ועייף מהמסגרת החינוכית, יתקשה למשוך עוד שעה שלמה מעבר לזמן ההשכבה הרגיל, יהיה עצבני מאוד במהלך הערב, עלול להרדם על הספה במקרה הטוב, או על הצלחת במקרה הפחות סימפטי, יהיה חסר תאבון, ובסופו של דבר יגיע למיטתו וישכב לישון בעייפות יתר.

 

איך אפשר למנוע הגעה למצב המתואר? כאמור, בהתגייסות נכונה מספיק זמן מראש אפשר ליצור את השינוי כחוויה נעימה יותר עבור כל המשפחה.

 

שימו לב לסימנים 

אצל ילדים שלהם אין שעת שינה קבועה ניתן להבחין בסימני עייפות. כאשר אתם רואים שהם מופיעים, הקפידו להשכיב את הילד לישון 30-40 דקות מרגע הופעתם. רצוי לאמץ שעה קבועה להשכבה על פי סימני העייפות של ילדכם, בייחוד עכשיו, לפני מעבר השעון.

 

דחו את שעת השינה

יש לדחות את שעת ההשכבה הקבועה של ילדיכם ב-10 דקות בכל מספר ימים.

דחיית שעת ההשכבה לא תעשה בכל יום, אלא בכל כשלושה-ארבעה ימים, על פי הסתגלות הילד לשעה החדשה. לדוגמה, אם נהגתם להשכיב את ילדכם בשעה 19:00 בערב, השכיבו אותו במשך שלושה עד ארבעה ימים בשעה 19:10. במשך שלושת-ארבעת הימים הבאים השכיבו אותו בשעה 19:20. במשך שלושת-ארבעת הימים שאחריהם השכיבו בשעה 19:30 וכן הלאה.

 

ישנם תינוקות וילדים שהשעון הביולוגי שלהם מדוייק מאוד, וכל תזוזה קטנה משפיעה עליהם מיידית. להורים לתינוקות אלה אני ממליצה לאחר את שעת השינה ב-5 דקות בלבד בכל מספר ימים, ולא ב- 10 דקות בכל פעם. בכל מקרה, אל תצפו לראות מיד את השינוי ביקיצות הבוקר, שכן לגוף לוקח זמן להתאים את עצמו מחדש גם כאן.

 

הכותבת היא מומחית חינוכית, יעוץ שינה בתמיכה להורים. לאתר של אור





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שעון חורף. הילדים מתעוררים שעה קודם
צילום: shutterstock
מומלצים