שתף קטע נבחר

ג'ינג'ר וויטמין B6: מה יעלים את בחילות ההריון?

קייט מידלטון לא לבד. הנסיכה שנמצאת כעת בהריונה השני, סובלת מבחילות קשות בדיוק כמו שקרה לה במהלך ההריון הראשון. למה הבחילות מופיעות במהלך ההריון ומתי הן הופכות להיות מסוכנות?

בחילות בהריון הן דבר נפוץ ונשים רבות מדווחות על בחילות במהלך ההיריון ובעיקר בטרימסטר הראשון. בתחילת הריונה השני של הדוכסית קייט מידלטון התייחסו כולם כבר לתופעת הבחילות מהן, סבלה גם בהריונה הראשון. קובי כהן, רוקח סופר-פארם, מסביר איך להקל על התופעות.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

כאשר הבחילות וההקאות נעשות בלתי נסבלות ומתרחשות בתדירות רבה עלול להתפתח מצב המכונה "היפראמזיס גרבידום" שבו מתרחשת התייבשות וירידה במשקל על רקע ההקאות ולעיתים יש צורך באשפוז על רקע ההקאות.

 

התסמינים של הבחילות חולפים בד"כ במהלך ההריון ובסופו כמעט ואין בחילות. יחד עם זאת המצב שלעצמו יכול להיות מאוד מעיק על נשים בהריון עם אובדן מסוים של איכות חיים והיעדרות מהעבודה כשהתסמינים מאוד חזקים.

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

קנדידה: למה היא מזיקה ומה הטיפול היעיל?

מאזן לחץ דם ומונע עצירות: למה מגנזיום בריא לנו?

צינון, אלרגיה ועור יבש: להתגבר על עונת המעבר

 

למה הן מופיעות?

יש מספר השערות הועלו בנוגע למקור הבחילות, יש המייחסים זאת לשינוי ההורמונלי שמתרחש בגוף האישה ושינויים בהורמונים כגון HCG, אסטרוגן ופרוגסטרון, אולם עדיין לא ידועה מה הסיבה לתופעה. ידוע גם שהריון של תאומים מלווה ביותר בחילות והקאות בהשוואה להריון של עובר בודד.

 

לעתים ההקאות מידרדרות להתייבשות ואשפוז (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לעתים ההקאות מידרדרות להתייבשות ואשפוז(צילום: shutterstock)

 

איך מטפלים?

תזונה: ההמלצות הן לאכול ארוחות קטנות כל שעתיים בערך כדי למנוע מצב של עומס על הקיבה. יש להמנע מאכילת ארוחות גדולות. כמו כן את האוכל יש ללעוס היטב. יש להימנע ממצב של רעב כי גם לקיבה ריקה יש השפעה לא טובה על ההקאות.

 

יש הבדל בין אישה לאישה בנוגע להעדפות של אוכל במהלך ההיריון, וקיימים מצבים שנשים לא מסוגלות לאכול בהריון אוכל מסוים שהן אהבו בעבר. לכן כל אישה צריכה לדעת איזה אוכל עושה לה טוב ואיזה לא טוב ולבחור לפי זה את האוכל שטוב עבורן.

 

להימנע מחשיפה לגורמים המעוררים את הבחילה: בעיקר מה שמפעיל את חוש הריח שלנו כגון ריחות של בשמים, כימיקלים, מזון, סיגריות, קפה וכיוב'. גם כאן קיימת שונות בין נשים ויש נשים שריח מסויים עושה להן טוב בעוד שלאחרות הריחות עושים רע.

 

פעילות גופנית מתונה: נשים שעוסקות בפעילות גופנית צריכות לקבל הנחיות ממדריך/ת כושר המומחים בהריון כיצד יש לבצע פעילות גופנית נכונה שלא תפגע בעוברן וביחד עם זאת שגם לא תגרום להן החמרה בבחילות או בהקאות (וזאת מאחר שתנוחות מסויימות בחדר כושר יכולות להחמיר תסמינים במערכת העיכול).

 

תוספי תזונה יעילים

ג'ינג'ר: הג'ינג'ר שמשמש גם בקולינריה הוא למעשה שורש של צמח הזנגוויל ולו ארומה חזקה ומהותית הוא צמח מרפא שלו שימוש רב ברפואה המסורתית של הודו וארצות ערב (בעיקר בהפרעות במערכת העיכול).

 

מחקרים מצאו כי הג'ינג'ר יעיל בעיקר נגד בחילות עם השפעה מינורית על ההקאות. לכן נשים שסובלות מבחילות בהריון יכולות להשתמש בתכשירים המכילים ג'ינג'ר הקיימים בשוק, כמו למשל גרבידול וסיק-ריד.

 

ויטמין B6: ויטמין המסיס במים ונמצא יעיל במספר מחקרים בעיקר בטיפול בבחילות בהריון ופחות בהקאות. קיימים תכשירים שמשלבים אותו יחד עם ג'ינג'ר.

 

תרופות

כשכל ההמלצות לא עוזרות ועדיין קיימות בחילות והקאות וזה משפיע לרעה על התפקוד היומיומי, יש תרופות שיכולות לעזור. כולן מחייבות מרשם רפואי.

 

פראמין: היא תרופה שמשתמשים בה לטיפול בהקאות ובחילות ויש לה פעילות נוגדת הקאה. במחקר שפורסם בג'ורנל הרפואי היוקרתי The New England Journal of Medicine בשנת 2011 ע"י קבוצת חוקרים ישראלים נמצא כי לתרופה זאת אין השפעה לרעה על העובר ולכן ניתן לקחת אותה באופן בטוח במהלך הריון. תרופה זאת עלולה להשפיע על הערנות ולכן מומלץ לא לנהוג תחת הטיפול בתרופה זאת.

 

דוקסילאמין בשילוב עם ויטמין B6. בארץ לא קיים תכשיר מסחרי המכיל את שני המרכיבים האלו אבל ניתן להשיג אותו עם מרשם רופא במעבדת פרופשיונל, שהיא המעבדה להכנות רוקחיות של סופר פארם.

 

מדובר בשילוב של תרופה אנטי-היסטמינית וויטמין B6. וניתן להשתמש בה בטרימסטר הראשון של ההריון. לשילוב יש יעילות כנגד הבחילות וההקאות במהלך ההריון. דוקסילאמין יכולה לגרום לעייפות וישנוניות ולכן מומלץ שלא לנהוג בזמן הטיפול בתרופה זאת.

 

פרוטיאזין: היא תרופה אנטי-היסטמינית שמשתמשים בה בטיפול במצבי אלרגיה בעור (גרד) וגם בטיפול בהקאות ובחילות ובטיפול כתרופה מיישנת. התרופה עוזרת גם בהפחתת הבחילות וההקאות בנשים בהריון והיא בטוחה לשימוש בהריון תחת פיקוח רפואי בלבד. גם פרומטאזין משפיעה על הערנות ולכן לא מומלץ לנהוג בזמן הטיפול בתרופה זאת.

 

זופרן: היא תרופה נוגדת הקאות שמשתמשים גם בה לטיפול בבחילות והקאות בהריון. ניתן להשתמש בכדורים המכילים את התרופה אבל היא קיימת גם בזריקות במצבים קשים לטיפול וכאשר נדרש אשפוז על רקע התייבשות. התרופה יכולה לגרום לעצירות אבל גם לשלשולים אצל חלק מהמטופלות בה.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תרופות שיעלימו את הבחילה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים