שתף קטע נבחר

צילום: גטי אימג'ס

ההולנדי המעופף / "מחוץ לרדאר"

תרגיל עוצר נשימה על מכשיר המתח באולימפיאדת לונדון, הפך את אפקה זונדרלנד, סטודנט הולנדי לרפואה, ממתעמל מעולה ללהיט ויראלי, גיבור לאומי, בובת שעווה ב"מאדאם טוסו" ואפילו מודל לחיקוי עבור מטוסי F16

יש רגעים בספורט שלא דורשים שום ידע מוקדם או הכנה כלשהי כדי להתפעל מהם. לא נדרשת הבנה עמוקה או אפילו אהבה לכדורגל כדי להבין שהשער המפורסם של דייגו מראדונה מול אנגליה במונדיאל 86' (לא זה עם היד, השני...) הוא רגע יוצא דופן. לא צריך לחיות משבת לשבת כדי להתרשם מהשליטה האבסולוטית של דייגו בגופו והאופן בו הוא נע עם הכדור ומתעתע בשחקני היריבה. זהו אחד מאותם רגעים בהם הספורט הופך למחול, הספורטאי לרקדן והשחקנים סביבו לניצבים במופע.

 

 

התרגיל שביצע המתעמל ההולנדי אפקה זונדרלנד (28) בגמר המתח באולימפיאדת לונדון 2012 הוא רגע שכזה. גם אם אינכם יודעים מהו ההבדל בין אלמנט הקובאץ' לאלמנט קולמן ואפילו אם לא צפיתם בתחרות התעמלות מעולם, לא תוכלו שלא להשתאות אל מול הביצוע עוצר הנשימה הזה.

 

ביצוע עוצר נשימה. זונדרלנד (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ביצוע עוצר נשימה. זונדרלנד(צילום: gettyimages)

 

זונדרלנד הדהים את הצופים באולם ההתעמלות ועוד מיליארדי צופים בטלוויזיות ברחבי העולם כשהפך למתעמל הראשון בהיסטוריה המבצע במהלך התרגיל שלושה אלמנטים תעופתיים רצופים על המתח וזה נראה הרבה יותר טוב והרבה יותר מרשים משזה נשמע.

 

לא מעט תעוזה נחוצה כדי להסתכן בביצוע כה מסובך בגמר אולימפי. אין זה דבר של מה בכך להגיע לבמה החשובה ביותר בעולם, ולסכן ארבע שנים של אימונים מפרכים בניסיון לבצע דבר אשר אף אחד אחר לא עשה מעולם. זונדרלנד עשה זאת והגשים הלכה למעשה את משנתו של אבי המשחקים האולימפיים מודרניים, פייר דה קוברטן: "מהר יותר, גבוה יותר, חזק יותר".

 

הלך על כל הקופה. זונדרלנד (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
הלך על כל הקופה. זונדרלנד(צילום: gettyimages)

 

בראיונות שהעניק לאחר אותה אולימפיאדה, זונדרלנד סיפר כי באימונים הוא ביצע פעמים רבות בהצלחה את אותו תרגיל מרהיב. אלא שקיים הבדל גדול, ועל כך יעיד כל ספורטאי, בין ביצוע באימון לבין ביצוע בתחרות עם כל הלחץ הכרוך בך ועל אחת כמה וכמה כשמדובר בתחרות שיא כמו אולימפיאדה, בה עיני כל העולם נשואות אליך.

 

יותר מכך, חודשיים לפני האולימפיאדה זונדרלנד ניסה לבצע את התרגיל המורכב באליפות אירופה, במה הרבה פחות מחייבת, ואחרי נפילה מצערת סיים במקום ה-56 בלבד. למרות זאת זונדרלנד בחר לשים את כל הז'יטונים באולימפיאדה על משבצת אחת והרוויח בענק. כשהשלים בהצלחה את ההתעופפות השלישית הרצופה, הקהל נכנס לאקסטזה, כשנחת בשלום בסיום התרגיל כבר כולם ידעו כי למרות שנותרו עוד שני מתעמלים, סיפור מדליית הזהב סגור וחתום.

 

הכניס את הקהל לאקסטזה. זונדרלנד (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הכניס את הקהל לאקסטזה. זונדרלנד(צילום: MCT)

 

ואכן, התרגיל המדהים העניק לזונדרלנד את הציון הגבוה במיוחד, 16.533 נקודות (7.9 על דרגת הקושי, 8.633 על הביצוע), 0.133 גבוה יותר מהמתעמל שסיים במקום השני. "הבנתי שאני צריך לעשות משהו ייחודי כדי לזכות בזהב. התרגיל עבר כל כך מהר ולקראת סופו התחלתי להירגע, ואז כשנחתי זו הייתה התחושה הטובה ביותר שחוויתי מעולם", שיחזר זונדרלנד את שעבר עליו באותם רגעי קסם.

 

הבאז סביב התרגיל המושלם של זונדרלנד חצה הרחק מעבר לגבולות האולם ההתעמלות בלונדון. בתוך זמן קצר הוא הפך ללהיט ויראלי עם שידורים במהדורות חדשות ברחבי העולם ואינספור צפיות ברשת. פרשנים רבים הכתירו אותו כאירוע השיא של האולימפיאדה.

 

מעמדו האייקוני של התרגיל נשמר גם לאחר האולימפיאדה וזכה למספר מחוות ביניהן סרטון לגו המשחזר את הביצוע ובובת שעווה בדמותו של זונדרלנד במוזיאון "מאדאם טוסו". השיא היה כשבטלוויזיה ההולנדית איתגרו טייס F16 לבצע את התרגיל באמצעות המטוס שלו.

 

בהולנד זונדרלנד נחשב לגיבור לאומי. בחמש השנים האחרונות הוא נבחר ארבע פעמים לספורטאי השנה בהולנד, לא דבר של מה בכך במדינה עמוסת הישגים עם פינה מיוחדת בלב לכדורגל והחלקה מהירה על הקרח. הישגו בלונדון כבר זיכה אותו בקבלה למסדר האבירות ההולנדי ומאז

הוא הספיק לככב בפרסומות לענקית הרכב, "פולקסווגן" ולחברת מזרנים.

"מאז לונדון תשומת הלב סביבי פשוט לא פוסקת. אני כבר לא מסוגל ללכת ברחוב מבלי שיזהו אותי ואני מתגעגע לזה לפעמים, אבל אני מניח שאחרי שאפרוש מהתעמלות, זה עוד יקרה", הוא סיפר בראיון לאחרונה.

 

תאמינו או לא אבל בין האימונים המפרכים לתחרויות, זונדרלנד מוצא זמן ללימודי רפואה בכרונינגן מתוך שאיפה לעסוק באורתופדיה בעתיד. כרגע הוא נמצא בשלב ההתמחות בבית חולים וגם שם הוא לא ממש מצליח להפריד בין העולם הספורטיבי לאקדמי. "הרבה פעמים מטופלים מבקשים ממני חתימה או להצטלם איתם. זה קצת מביך", הוא סיפר, "מה גם שאני לא יכול לבזבז את כל היום שלי שם בתמונות עם אנשים, אני צריך לעבוד וללמוד מהרופא החונך שלי".

 

מוצא גם זמן ללימודי רפואה. זונדרלנד (צילום: MCT) (צילום: MCT)
מוצא גם זמן ללימודי רפואה. זונדרלנד(צילום: MCT)

 

ברמה המקצועית זונדרלנד פשוט בלתי ניתן לעצירה מאז אותו גמר בלונדון. בשתי אליפויות העולם שנערכו מאז הוא זכה במדליית הזהב במתח והשנה הוא גם הוסיף זכייה באליפות אירופה ומדליית ארד במקבילים.

 

באליפות העולם שננעלה בנאנינג שבסין השבוע (וגם בקודמתה באנטוורפן), זונדרלנד ביצע ארבעה אלמנטים תעופתיים על המתח, אמנם לא ברציפות כמו בלונדון, אבל מספיק כדי לקבל ציון של 16.225 ולהקדים את קוהיי אוצ'ימורה שסיים במקום השני ב-0.5 נקודות.

 

בניגוד למתעמלים ורסטיליים כמו אוצ'ימורה המצטיינים על כל המכשירים, זונדרלנד בחר להתמקד בתרגילים ספציפיים. הוא מחויב לשמור על רמת כושר סבירה בקרב-רב שכן ייתכן והדבר יהיה הכרחי לצורך ההעפלה לאולימפיאדה, אבל בפועל את מירב מרצו הוא משקיע בתרגיל המתח בו הוא ללא עוררין הטוב בעולם, וגם קצת במקבילים שם זכה במספר מדליות באליפויות אירופה. באולימפיאדה האחרונה למשל הוא אפילו לא טרח להתחרות בקרב-רב ושם את כל יהבו על המתח, וזה השתלם לו בגדול.

 

לא עוצר. זונדרלנד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לא עוצר. זונדרלנד(צילום: AFP)

 

מאמנו לשעבר של זונדרלנד, ג'רארד ספיסטרה, משוכנע כי ייקח עוד זמן רב עד שהדומיננטיות של "ההולנדי המעופף" בתרגיל המתח תדעך: "למתעמלים הצעירים ייקח עוד שנים עד שיגיעו לרמות שלו. המתחרים שלו בשנתיים הקרובות עד לאולימפיאדה יהיו אותם מתחרים מהשנתיים האחרונות. לוקח לדעתי לפחות קמפיין אולימפי שלם כדי לצבור את הניסיון הנחוץ כדי להגיע לרמות הגבוהות ביותר".

 

באולימפיאדת ריו ימלאו לזונדרלנד כבר 30 שנים, כבר עתה הוא מעיד כי איננו מסוגל להתאמן באותה עצימות כמו בעבר ולא יהיה מסוכן מדי להמר שזו תהיה האולימפיאדה האחרונה שלו. זונדרלנד ינסה כמובן לחתום את הקריירה המפוארת עם מדליית זהב אולימפית נוספת ועל הדרך יתאמץ לגרות שוב את רפלקס הצעקה של מיליארדי הצופים. "אחד הדברים שאני אוהב בהתעמלות זה הסקרנות שהיא מעוררת אצלי. אני כל הזמן סקרן לגלות מה הגוף שלי מסוגל לעשות". גם אנחנו סקרנים לגלות, מאוד סקרנים.

 

הדוגמנית הספרדייה שחתמה ביובנטוס. צפו

השוער הטיפש בעולם או מחדל שיפוט? צפו

צפו: השופט שלף צהוב וספג אגרוף בתגובה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
אפקה זונדרלנד
צילום: gettyimages
מומלצים